Enkele goede voornemens van Formaat

18 jan. 2024
A51937db 6f06 49e2 bdc8 1a88befdb590

De start van een nieuw jaar is een uitstekende aanleiding om je goede voornemens nog eens op te lijsten. Team beleid neemt jullie met plezier mee in de teamdoelstellingen en op te leveren resultaten voor 2024. Want ook dit jaar kan je op ons rekenen voor beleidsondersteuning naar open jeugdwerk in jouw stad of gemeente!

Formaat heeft sinds 2021 een recordaantal leden. Met zo’n 420 aangesloten leden kan je stellen dat er ongeveer anderhalf initiatief per Vlaamse gemeente bestaat. Zoals elk jaar houden we de vinger stevig aan de pols. Heel concreet doen we dat komend jaar door:

 • Een grote online ledenbevraging
 • Een tweede editie van Formaat on Tour. We gaan langs zoveel mogelijk initiatieven op één dag. Dit doen we bovenop onze gewoonlijke bezoeken.
 • Een onderzoekstraject naar de staat van en noden rond open jeugdwerkinfrastructuur.

In 2023 onderzochten we drempels onderweg naar meer en sterker open jeugdwerk.

 • De resultaten vatten we samen in onze actiefolder: je vindt er de meest gevonden drempels in én vijf sleutels om ermee om te gaan als initiatief en ondersteunend ambtenaar.
 • We maakten enkele tools zoals een begrotingstool voor initiatieven, een vaste kostentool om te berekenen wat het runnen van een initiatief sowieso kost, een levensfasemodel om het verloop van een initiatief te monitoren, …
 • We ontwikkelen een modelconvenant: in dezelfde stijl als ons subsidiereglement maken we een modeldocument op om je samenwerkingsovereenkomst met (geprofessionaliseerd) open jeugdwerk op een doordachte manier te vernieuwen en verbeteren. Met een nieuw gemeentelijk meerjarenplan worden ook vaak de overeenkomsten vernieuwd.

Ook in 2024 gaan we aan de slag om tools te ontwikkelen.

2024 is een kanjer van een verkiezingsjaar, waarbij we in één jaar gaan stemmen voor alle beleidsniveaus – Europees, federaal en Vlaams (zondag 9 juni) en provinciaal en gemeentelijk (zondag 13 oktober). Er kan dus in één jaar veel veranderen met gevolgen voor de komende jaren. Formaat pleit actief bij al die niveaus voor meer ruimte voor open jeugdwerk! Het komende jaar kan je op ons rekenen voor de volgende ondersteuning en inspiratie:

 • We bespreken onze beleidsvoorstellen bij de politieke partijen rond onze vier belangrijkste verkiezingsthema’s (financiële ruimte - ruimte voor initiatief – fysieke ruimte / infrastructuur – ruimte om jong te zijn).
 • We verzamelen en verspreiden inspiratieverhalen en goede praktijken van hoe we die beleidsvoorstellen in realiteit zien bestaan.
 • We schrijven actief mee aan beleidsplannen bij de verschillende departementen die jeugdbeleid maken.
 • We bezorgen je een magazine vol inspirerende praktijkverhalen en concrete adviezen en tools.
 • We mobiliseren initiatieven om jeugddebatten en participatie bij verkiezingen te organiseren.
 • We inspireren diensten met een modelconvenant om je samenwerkingsovereenkomst met (geprofessionaliseerd) open jeugdwerk te vernieuwen en verbeteren. Met een nieuw gemeentelijk meerjarenplan worden ook vaak de overeenkomsten vernieuwd.

We organiseren persacties om hete hangijzers onder de aandacht te brengen. Dat deden we in 2023 bijvoorbeeld al rond jeugdwerkinfrastructuur. Ook in 2024 plannen we gerichte acties. Help die zeker mee verspreiden: samen staan we altijd sterker!

Ook dit jaar vind je ons op de vormingstweedaagse van onze partner Bataljong, waar we een sessie rond de zakelijke ondersteuning van open jeugdwerkinitiatieven voorzien.

Voor onze leden zijn we zoals altijd met raad en daad te vinden op het eigen aanbod van Formaat, bijvoorbeeld Publik en Dag van de Beroepskracht.

We geven ook begeleidingen op maat van jouw stad of gemeente.

Formaat begeleidt lokale overheden bij het ontwikkelen van een duidelijke visie op open jeugdwerk. We helpen steden en gemeenten om een goed ondersteunend kader te vormen (inhoudelijk, logistiek, financieel) en om de lokale jeugdinitiatieven te begeleiden. We werken daarbij steeds op maat van jouw behoeftes. Als je in ons ‘vaste aanbod’ dus geen oplossingen vindt, kan je altijd contact opnemen voor een begeleiding op maat.

A51937db 6f06 49e2 bdc8 1a88befdb590

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op