Waar waren we gebleven?

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de kracht van het open jeugdwerk

ZEKER Toestand ADK Allee Du Kaai Dag 2019 Simon Clement

Het jeugdwerk in Vlaanderen is een sterk bottom-up verhaal, met vrijwilligers die zich inzetten in alle onderdelen van de organisatie. Voor het open jeugdwerk is dat niet anders. Vrijwilligers zoeken, vinden én behouden is altijd al een uitdaging geweest waar initiatieven ook voor de coronacrisis al aandacht aan moesten besteden.

Tijdens deze sessie namen Youth Zone, Safe Space en Tveldeke ons mee in de wereld van vrijwilligers. Uit ons onderzoek bleek dat vrijwilligers steeds moeilijker te vinden en te houden zijn in het open jeugdwerk. Gelukkig zijn er nog organisaties die hier vlot in slagen, dus zij kwamen hun good practices uitleggen.

Elke organisatie legt eigen accenten in hun vrijwilligersbeleid, wat samen een volledige puzzel vormde die andere werkingen kan inspireren. Enkele kernwoorden uit de sessie: vertrouwen, eigenaarschap, aanbod, gezelligheid en creatief omgaan met verloning.

Enkele tips van de sessiegevers

  • Zelfs wanneer je vrijwilligersbeleid al sterk is, is het belangrijk om kritisch te blijven over je aanbod zodat dat steeds blijft aansluiten bij je doelgroep. Uiteindelijk kom je er met heel wat trial-and-error, en elke ‘gefaalde’ poging is ook waardevol en belangrijk.
  • Samenwerkingen met scholen kunnen interessant zijn om jongeren aan te trekken.
  • Eigenaarschap van de jongeren is essentieel. Geef hun vertrouwen en inspraak om zelf projecten/ideeën uit te werken.
  • Niemand komt enkel om te werken. De gezellige babbel achteraf is cruciaal. Zonder die ruimte verlies je vrijwilligers al snel. Houd het plezier erin!
  • Vaak hebben open jeugdwerkinitiatieven niet de middelen om een vrijwilligersvergoeding te voorzien. Alternatieve verloningen kunnen al een grote boost voor de motivatie zijn. Dit kan van alles zijn: iets lekkers om te eten of te drinken, de mogelijkheid om zelf ook eens iets te organiseren in het jeugdhuis, een vrijwilligersweekend, ... Daarnaast zijn ook het eigenaarschap, persoonlijke groei en eventueel zelfs ervaring voor op de cv grote voordelen.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op