Getuigenis

Yentl van De Ressort ging mee op studiereis naar Montenegro: "Wat een ervaring!"

29 jan. 2024
DSC05866

In november 2023 organiseerde Formaat een studiereis naar Montenegro. Het plan was vooral om daar uit te wisselen rond ondernemingszin en actief burgerschap in het open jeugdwerk. Eén belangrijk element kon niet ontbreken: een enthousiaste groep beroepskrachten én vrijwilligers uit het open jeugdwerk. Eén van onze reizigers was Yentl van De Ressort in Geraardsbergen. Yentl blikt graag even terug op de studiereis en alles dat ze daar zag en leerde.

Hoe het begon

"Wat begon met een simpele “Allee, ik zal mij inschrijven want dat ziet er nog plezant uit.”, eindigde met “Ik ben heel blij dat ik hier deel van mocht uitmaken!”. Wat een ervaring! Op reis gaan met heel wat mensen die ik niet goed ken, ligt voor mij buiten mijn comfortzone. En inderdaad, er gebeuren heel wat mooie dingen buiten die comfortzone.

Tijdens de ontmoetingsmomenten en het brainstormen in onze leergroepen had ik al snel door dat we op reis vertrokken met een hele toffe bende. Ondanks het voor een zondag wel héél vroeg opstaan was, zat de ambiance er op de luchthaven al meteen in. De planning was drukbezet maar op tijd en stond, was er ruimte om uit te blazen, gezellig iets te drinken, een spelletje te spelen en zelfs voor een spontane karaokesessie. Een tip die ik meeneem uit Montenegro: bij gebrek aan micro neem je er gewoon een sinaasappel, beker en genoeg tape bij et voilà, je hebt er één!

Omdat ik meeging als vrijwilliger heb ik me op voorhand wat bijgeschoold (lees: gegoogeld) in termen zoals “active citizenship” en “entrepreneurship”. Ik dacht dat ik wat ervaring miste om meteen mee te kunnen zijn in alles, maar dankzij een interactieve presentatie zat ik vanaf dag één helemaal mee."

Ik ga naar huis en ik neem mee: bakken informatie en veel goesting!

"Verschillende organisatiebezoeken en gesprekken met Montenegrijnse vrijwilligers gaven ons een beeld van hoe het jeugdwerk in Montenegro in zijn werk gaat. Heel wat inspirerende verhalen later heb ik vooral onthouden dat wij het in ons belgenlandje niet altijd even slecht hebben. Ik neem ook mee dat je nooit moet stoppen met streven naar een beter klimaat voor open jeugdwerk!

Een hele week ondergedompeld worden in workshops, presentaties en bezoeken, dat zorgt er wel voor dat je met een hele hoop informatie terugkeert naar je vereniging. Laat je dat zeker niet afschrikken want de mannen van Formaat zijn een krak in het bewaken van plezier. Daardoor keerde ik, naast met veel informatie, terug met heel veel goesting om erin te vliegen."

Zijn we dan terug weg?

"Als mijn woorden van hierboven nog niet voldoende waren om je te overtuigen om de volgende keer mee te gaan, moet ik nog mijn twee favoriete herinneringen aan deze reis vertellen. De ruimte die gemaakt werd voor persoonlijke groei dankzij de sessies personal development plan en het dagboek, zal ik nog lang koesteren. En onder het motto “save the best for last”: Ik heb een hele groep mensen mogen leren kennen die dezelfde passie delen. Stuk voor stuk toppers die elk hun bijdrage gaven om van deze reis onvergetelijk te maken! Zijn we dan terug weg?"

Liefs,
Yentl van De Ressort

Geprikkeld om ook eens op studiereis te gaan?

Met Formaat
Voorlopig staat er nog geen volgende studiereis gepland, maar houd onze website en andere communicatiekanalen zeker in de gaten voor meer info in de toekomst!

Met je eigen werking
Neem zeker eens een kijkje op de website van JINT. JINT stimuleert en ondersteunt de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties. Wil jij een project opzetten, een uitwisseling organiseren of met vrijwilligersteams aan de slag gaan? Ontdek op hun website dan alle mogelijkheden om je project te financieren via de programma's Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op