Matthias Coene is 32 jaar, trotse West-Vlaming en jawel: co-voorzitter van Formaat! Hij startte als bestuurslid bij zijn lokale jeugdhuis en werd in 2015 deel van de RaaT van Formaat, een adviesgroep die het open jeugdwerk vertegenwoordigt en ons bijstaat met raad en daad. De RaaT zette voor Matthias de deuren open om door te groeien binnen de Raad van Bestuur van Formaat. Ook als co-voorzitter ziet hij de RaaT als een belangrijke schakel. “De RaaT is een reality check, een vinger aan de pols.” Formaat is op zoek naar nieuwe enthousiastelingen die tijdens het mandaat van 2023-2024 een plaats willen vullen in de RaaT van Formaat, en dat is volgens Matthias dan ook een echte aanrader! We stelden hem hier een aantal vragen over.
Hoe ben je in het jeugdwerk terecht gekomen?
“Bij ons in het dorp was er altijd een jeugdhuis. Thuis hoorde ik daar allerlei verhalen over via mijn vader, die daar nog voorzitter is geweest. Toen ik in het vijfde of zesde middelbaar zat, werden het jeugdhuis en een andere jeugdwerking een nieuw gebouw toegewezen. Uit interesse in de werking ging ik naar de opening. Al snel maakte ik deel uit van het bestuur en werd ik penningmeester. Vanuit mijn functie in het jeugdhuis ging ik bij de jeugdraad, waar ik in contact kwam met het aanbod van Formaat. In 2015 volgde uiteindelijk de vraag of ik interesse had om me aan te sluiten bij de RaaT van Formaat.”
Wat heeft ervoor gezorgd dat je de stap naar de RaaT hebt gezet?
“Ik heb me aangesloten vanuit mijn enthousiasme en zin om mijn steentje bij te dragen. Ik was een bezige bij, dus ik dacht: “Waarom niet?” Ik wou bij de bron zitten om zo zaken mee te pakken naar het jeugdhuis en andersom. De problematieken bij open jeugdwerkinitiatieven in centrumsteden zijn ook anders dan die bij de initiatieven op het platteland. Bij de RaaT kon ik die laatste vertegenwoordigen. Ik kreeg écht een seat at the table.”
Ik wou bij de bron zitten om zo zaken mee te pakken naar het jeugdhuis en andersom.
Wat was het hoogtepunt van je mandaat bij de RaaT?
“Voor de sector was het niet per se een hoogtepunt, maar het dossier dat me is bijgebleven is dat van de geluidsnormen. De discussie rond de vraag: “Is een jeugdhuis een café en zijn de regels hetzelfde?” Vanuit de RaaT hebben we toen mee de strategische lijnen uitgeschreven. We waren een klankbord voor de directie van Formaat en we hebben mee bepaald hoe Formaat te werk zou gaan. Dat was een interessante ervaring. Toen werd het voor mij heel duidelijk dat we echt een stem hadden en dat die ook werd gewaardeerd.”
Ondertussen ben je geëvolueerd tot co-voorzitter van Formaat. Wat is vanuit die functie het belang van de RaaT?
“Persoonlijk zie ik de RaaT als een reality check, een vinger aan de pols. Het is een orgaan dat ons scherp houdt en dat kritisch is. Daarnaast is het een klankbord voor de directie en de Raad van Bestuur van wat er leeft in de sector.”
Persoonlijk zie ik de RaaT als een reality check, een vinger aan de pols.
Wil je nog iets meegeven aan mogelijke kandidaten voor de RaaT?
“De RaaT is een vrij laagdrempelig forum. Je moet niet bang zijn om je ervoor te engageren. Het is geen groot monster dat veel van je tijd gaat innemen. Er zijn maar vier bijeenkomsten per jaar. Je leert er veel door bij over hoe een organisatie wordt aangestuurd en dat is mooi meegenomen. Je kan ook mee beleid voeren voor de jeugdwerksector en je bouwt een netwerk op. Het is echt een meerwaarde!”
We zijn op zoek naar nieuwe RaaTsleden voor het mandaat van 2023-2024.
Meer info vind je hier. Stuur een mailtje naar thomas.petit@formaat.be bij vragen of interesse.