Dossier

Jeugdhuissector reageert op interfederaal alcoholplan: "Gratis water aanbieden is een evidentie"

31 mrt. 2023
HOT TOPIC Bamaza Bastiaan

In het alcoholplan dat 29 maart werd goedgekeurd door de federale en deelstaatregeringen is een grote rol weggelegd voor preventie. Eén van de maatregelen is het gratis aanbieden van water. Formaat, de organisatie die jeugdhuizen en andere vormen van open jeugdwerk ondersteunt, juicht dit toe. “Gratis water aanbieden is een evidentie voor ons”.

Het alcoholplan telt 75 maatregelen om overmatig en schadelijk alcoholgebruik tegen te gaan. Een opvallende maatregel is het gratis aanbieden van water in sectoren waar alcohol verkocht wordt. Onhaalbaar volgens de horecasector. Een evidentie, vindt Formaat, de organisatie die jeugdhuizen en andere open jeugdwerkingen ondersteunt.

Samenwerking met VAD

De meeste jeugdhuizen bieden nu al gratis water aan. Veel jeugdhuizen vinden dit vanzelfsprekend, omdat het welzijn van bezoekers centraal staat in het jeugdhuis. Om dit te stimuleren en de drempel te verlagen, is er sinds enkele jaren ATTENT. Jeugdhuizen kunnen via ATTENT, een samenwerking van Formaat en VAD, ‘Attenties’ aanbieden aan hun bezoekers, zoals gratis water. “We vinden het belangrijk dat jeugdhuizen nadenken over een alcoholbeleid en zo ook zorg dragen voor hun bezoekers”, vertelt Noura Benchicar van Formaat. “Meer dan 100 van de Vlaamse jeugdhuizen zijn een ‘ATTENT’-jeugdhuis, en bieden dus ook gratis water aan. Zij maken dat onder andere zichtbaar door pictogrammen op te hangen.”

“We vinden het belangrijk dat jeugdhuizen nadenken over een alcoholbeleid en zo ook zorg dragen voor hun bezoekers."

Noura Benchicar
Directeur Formaat vzw

Gratis water

Eén van die jeugdhuizen is Sjatoo in Kalken. “We willen jongeren zo goed mogelijk ondersteunen. We gaan ook uit van de noden van onze bezoekers”, vertelt voorzitter Robbe. “Alcohol is een thema dat vaak genoemd wordt. Wij werken samen met verschillende organisaties aan een plan om de juiste kennis te hebben over alcoholpreventie.” Ook Sjatoo biedt al jaren gratis water aan. “Het is een vast onderdeel van ons jeugdhuis geworden. Wel merken we dat jongeren tegenwoordig verbaasd reageren dat we gratis water aanbieden, maar wij geven het graag aan onze bezoekers.”

"We merken dat jongeren tegenwoordig verbaasd reageren dat we gratis water aanbieden, maar wij geven het graag aan onze bezoekers."

Robbe Ongena
Voorzitter Jeugdhuis Sjatoo

In gesprek met de minister

Formaat juicht toe dat er stappen genomen worden in het alcoholplan, en ziet dit als een startpunt om hierover met minister Vandenbroucke in gesprek te gaan. “We zijn hier al jaren mee bezig en willen graag samenwerken om deze maatregelen gedragen en breed gecommuniceerd te krijgen in de brede jeugdsector.”

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op