Aanbod & Activiteiten
Open jeugdwerkpraktijk

"Mogen we het WK uitzenden?"

2 nov. 2022
Football g557944af3 1280

De leden van Formaat krijgen van VRT/SPORZA toestemming voor het vertonen van Sporza-uitzendingen op grootschermen tijdens het WK voetbal. Het WK voetbal in jouw organisatie op groot scherm: Zie wel dat je voldoet aan onderstaande voorwaarden. Best houd je het kleinschalig en betrek je geen andere partners. We zetten ook de regels rond Sabam en billijke vergoeding op een rijtje.

Ethische overwegingen

Er zijn heel wat organisaties die beslissen om het WK voetbal dit jaar niet uit te zenden omwille van ethische redenen. Vanuit Formaat raden wij onze leden aan om zelf een oordeel te vellen en hiermee aan de slag te gaan.

Voorwaarden:

 • Voldoe aan de voorwaarden die FIFA stelt. Niet-commerciële activiteiten, max. 5000 aanwezigen. Zie hiervoor de website van FIFA.
 • De live-uitzending moet van begin tot einde vertoond worden (met inbegrip van de sponsorbillboard voor en na de uitzending)
 • Het live-signaal 'live' wordt integraal, ongewijzigd en zonder enige toevoeging of onderbreking vertoond.
 • Het jeugdhuis mag zich niet voordoen als officiële partner van FIFA of het WK voetbal 2022, van de Belgische voetbalbond of van VRT/sporza. Ook eventuele partners of sponsors moeten zich daarvan onthouden.
 • Je mag niet de indruk geven aan het publiek dat jouw evenement een organisatie van VRT betreft.
 • Indien je partnerschappen afsluit met andere mediabedrijven dan VRT, dan zorg je ervoor dat deze zich houden aan de afspraken met de VRT.

  Je voorziet een contractueel verbod in de contracten met je klanten, onderaannemers of leveranciers voor wat betreft het afsluiten van verkoop- of ruilovereenkomsten m.b.t. toegangstickets voor het evenement of andere dienstenovereenkomsten (zoals bv. VIP-catering/onthaal) met andere dan de in je aanvraag opgegeven mediabedrijven (zoals omroepen, distributeurs, kranten- en tijdschriftenuitgevers) tenzij hiervoor de uitdrukkelijke toestemming werd verkregen van de VRT.
 • Afhankelijk van de plaats waar de uitzending doorgaat, moet er gekeken worden of het huidige jaarcontract (Sabam en Billijke vergoeding) deze uitzending dekt. Wie weet moet je een bijkomende toelating aanvragen.

  Je jaarcontract dekt het uitzenden van matchen als je:
 1. ze uitzendt op je vaste locatie;
 2. één van de volgende tarieven hebt:

-127 A audio-
-127 A audiovisueel-
-127 B audiovisueel-

Ben je in orde met alle voorwaarden? Ga er dan helemaal voor en nodig iedereen uit voor wekenlang live voetbal op groot scherm in jouw jeugdhuis!

Het WK voetbal vindt plaats in Qatar. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op zondag 20 november. Op zondag 18 december strijden de twee laatst overgebleven landen voor de beker. De Rode Duivels spelen hun eerste match tegen Canada op woensdag 23 november.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op