Laat je zien. Samen maken we impact.
2025 is hét jaar om je open jeugdwerking te tonen. De nieuwe gemeentebesturen zetten dan hun beleid uit in een meerjarenplan. Daar wil je absoluut in staan, want als jouw werking niet in het meerjarenplan is opgenomen, is de kans klein dat je later nog budget krijgt. Het meerjarenplan bepaalt immers nu al de doelen en budgetten voor de komende zes jaren.
“Het is absoluut nu het moment om politici te spreken, tegen hun schenen te schoppen en ambtenaren aan de mouw te gaan trekken over wat je nodig hebt. Want als het niet in het meerjarenplan staat, dan in het al een pak moeilijker om iets te realiseren.”
Waarom nu actie ondernemen?
In de loop van 2025 schrijven gemeentelijke diensten een nieuw meerjarenplan. Daarin staan alle doelstellingen, acties én budgetten voor de periode 2026-2031. Heb je grote plannen voor je werking of dringende noden? Dan is dit het moment om je stem te laten horen. Ben je tevreden, maar wil je dat beleidsmakers je niet vergeten? Zorg dan dat je zichtbaar bent en dat ze weten wat jullie betekenen voor de lokale jeugd.
Hoe werkt dat met de centen?
- De nieuwe bestuursploeg krijgt één jaar (2025) om het beleid te vertalen in een actieplan met budgetten: het meerjarenplan.
- Dat plan staat meestal behoorlijk vast voor de hele periode. Grote bedragen (bijvoorbeeld voor verbouwingen of infrastructuur) worden zelden tussentijds toegevoegd.
- Minstens één keer per jaar bekijkt men de budgetten opnieuw. Kleine bijsturingen zijn dus wel mogelijk, maar grote investeringen vragen sowieso een plek in het meerjarenplan.
Tip: Als je dus bijvoorbeeld een nieuw gebouw wilt of kampt met structurele tekorten in je werking, zorg dan dat je deze behoeften nu al aankaart.
Laat je zien: de video's
We maakten een reeks korte video’s die tonen hoe je je werking zichtbaar kunt maken en het lokale bestuur kunt prikkelen. De video’s baseerden we op de 4 pijlers van ons memorandum voor de verkiezingen. Gebruik ze als inspiratie voor je eigen acties.
RUIMTE VOOR INITIATIEF
Te veel regels en verplichtingen begraven engagement
Een cola schenken lijkt heel simpel, maar is dat zo? Als open jeugdwerking moet je met heel veel regels in orde zijn voor je dat kan doen. Soms zijn de regels zo absurd en totaal overbodig, toch worden ze niet afgeschaft. Ga het gesprek aan met je lokale diensten om samen naar gemakkelijkere regels te werken. Minder regels en gedoe, da’s toch een win-win?
De jeugdwerker zou bezig moeten zijn met de jongeren. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Soms zijn de verwachtingen van andere partijen zo hoog, dat er weinig tijd overblijft voor wat echt telt: de jongeren versterken. De bedoeling van jeugdwerk, is werken met jeugd. Al het overige moet dat mogelijk maken. Screen op overbodig werk en ga het gesprek aan om wat overbodig is, in onderling overleg, te schrappen.
FINANCIËLE RUIMTE
Nu investeren om later te renderen
Een fantastisch idee wil je meteen uitvoeren, maar af en toe laat de financiële realiteit dat niet toe. Hoge vaste kosten zorgen ervoor dat een winstmodel voorop komt te staan. Op den duur ben je dan meer bezig met geld te verdienen en uit te geven, in plaats van met de essentie: doen wat jongeren willen en hen ondersteunen om zelf iets te ondernemen.
Kijk welke kosten het meeste druk zetten op jouw werking en onderzoek, samen met de ondersteunende diensten, hoe die druk kan verminderen.
FYSIEKE RUIMTE
Een sterke werking in een sterk gebouw
Verstopte toiletten, problemen met de verwarming of een lekkend dak? Jouw werking verdient goede infrastructuur. Veel jongeren spenderen er heel wat tijd en willen er hun tweede thuis van maken. Maar een huis is maar een thuis als het bewoonbaar is. Ga in gesprek met je schepen en jeugddienst over de investeringen die je gebouw nodig heeft. Weet ook dat de Vlaamse regering hier financieel in kan ondersteunen.
MENTALE RUIMTE
Een plek om gewoon te zijn
Soms wil je graag veel initiatief nemen, maar word je door anderen op het matje geroepen. Iets ophangen in je jeugdhuis? Nee! Zelf de klink repareren? Dat is niet de afspraak. Al die regeltjes zijn een domper en nemen het gevoel weg dat deze plek van jou is. Ga in gesprek met de jeugddienst of jeugdraad om dit aan te kaarten.
Wat kan jij doen?
Organiseer iets opvallends
- Raven met de ratten (Jeugdhuis De Schup): Dark techno en Zillion vibes om de ‘rattenplaag’ in de verf te zetten. Laat politici letterlijk voelen waar het probleem zit.
- De koudste dag (Jeugdhuis Loco): De hoge energiekosten bedreigen het voortbestaan van hun werking. Met ‘de koudste dag’ kregen ze meteen veel pers en het noodzakelijke gesprek met het gemeentebestuur.
Kies voor een gekke stunt
- Te weinig opslagruimte? Teken met krijt de reële oppervlakte van je opslagruimte op de stoep voor het gemeentehuis. Na de gemeenteraad kan je alle politici uitnodigen om jullie gerief weg te steken in die getekende opslagruimte. Zo ervaren ze zelf de moeilijkheden.
- De absurde regelmuur: Bouw een overdreven ‘regelmuur’ om te tonen hoeveel administratie en beperkingen er zijn. Laat je schepen of jeugddienst helpen de muur te slopen.
- Het ingepakte jeugdhuis: Heb je het gevoel dat je weinig eigenaarschap hebt? Pak je hele inboedel in met bubbelplastiek. Zo zien bezoekers (en beleidsmakers) meteen hoe ver dit kan gaan.
- Dream big: Maak een moodboard (AI, Photoshop, collage, …) van je ideale jeugdhuis. Deel het met de jeugdconsulent of schepen van jeugd: zo zien ze precies waar jullie naartoe willen.
Ga in gesprek met het bestuur
- De uitnodiging: Nodig de schepen van jeugd of de jeugdraad uit in je werking. Laat hen ter plekke ervaren wat goed loopt en waar de schoen knelt.
Gebruik onze methodiek de zetel om het gesprek te starten
- De methodiek van De Ambrassade: kijk snel in de brievenbus voor jullie gratis voorbereidingsposter om je noden in kaart te brengen. Die kun je meenemen naar een overleg.
Contacteer je ondersteuner: die weet wie je kunt aanspreken in je gemeente en hoe je alles best aanpakt.
Herziening van overeenkomsten
Omdat gemeentelijke budgetten vaak per legislatuur (= 6 jaar) vastliggen, lopen vele samenwerkingsovereenkomsten of convenanten voor jeugdhuiswerkingen gelijk met deze periode. Check dus tijdig of jouw overeenkomst in 2025/2026 hernieuwd moet worden. Zo voorkom je dat je plots voor verrassingen komt te staan.
Tip: Maak er meteen werk van. Spreek je jeugddienstmedewerker aan om te weten wanneer jullie convenant afloopt en wat de procedure is om het te verlengen of aan te passen.
Aan de slag met jouw meerjarenplan
- Inventariseer je noden: Maak een lijstje van de zaken waar je écht niet rond kunt (infrastructuur, werkingsbudget, personeel, …).
- Leg contacten: Pols bij je jeugdschepen of het college hoe en wanneer je input kan geven.
- Doe het samen: Laat iedereen in je werking meedenken en meebeslissen. Je wil immers dat ze zich herkennen in het beleid.
- Evalueer en vier: Heb je na je gesprek kleine successen behaald? Deel ze, vier ze en hou de moed erin!
Heb je nog vragen of nood aan extra begeleiding? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we dat je werking in de meerjarenplannen van 2026-2031 niet vergeten wordt!