De Cramme is een bruisend jeugdhuis in Stekene, gedragen door vrijwilligers sinds 1981. Vorig jaar onderhandelden zij voor het eerst een tewerkstellingsconvenant met het lokaal bestuur en werd hun eerste jeugdwerker aangenomen. We gingen langs bij het bestuur en de jeugddienst om te vragen hoe dit proces verliep. Waar moet je op letten als je als jeugdhuis wil professionaliseren?
Relatie tussen het jeugdhuis en het lokaal bestuur, van toen tot nu
In 2015 vroeg het bestuur van De Cramme, toen nog gehuisvest in een verouderd gebouw, de gemeente om een nieuwe locatie. Ze verhuisden naar een nieuwbouw naast de sporthal, maar dit bracht een zware concessieovereenkomst met zich mee. Deze overeenkomst legde veel druk op de vaste kosten, zoals huur, en dwong De Cramme in een winstmodel. Hierdoor kwam er veel druk te liggen op het bestuur en de vrijwilligers.
Wanneer winst maken het doel wordt om de kosten te dekken, en niet langer het bieden van een fijne vrije tijd voor jongeren, zit er iets niet goed, vond De Cramme. In 2020 schreef het jeugdhuis een brief aan het gemeentebestuur. Ze vroegen om meer werkingsmiddelen en een loonsubsidie voor een parttime medewerker om de vrijwilligers te ondersteunen. Dit was ook een minimale voorwaarde om bovenlokale subsidies van Vlaanderen te kunnen aanvragen. Hoewel de gemeente bereid was om te helpen, leidde miscommunicatie ertoe dat het plan en de bijbehorende budgetten werden geschrapt.
De Cramme moest terug naar de tekentafel. Ze maakten nieuwe plannen, herwerkten hun missie en visie, en vormden een taskforce die regelmatig samenkwam met de jeugddienst en het lokale bestuur. Tijdens de coronapandemie veranderden de prioriteiten, maar na die periode kregen ze de kans om alles goed voor te bereiden. De jeugdambtenaar zorgde voor een blijvende dialoog tussen het gemeentebestuur en het jeugdhuis.
Focus op jongeren, niet op het maken van winst
Convenant tussen het gemeentebestuur en het jeugdhuis
Na de coronaperiode liep de huidige concessieovereenkomst af. Dat was dé kans en het moment om de ambities concreet te maken. Samen met ondersteuning van Formaat werd een convenant opgesteld: een op maat gemaakte overeenkomst tussen het lokale bestuur en het jeugdhuis. Het jeugdhuis wordt gesubsidieerd door deze convenant en niet door het reguliere subsidiereglement. Er is nog steeds een concessie, omdat de dienst gebouwen nu eenmaal zo werkt en daar niet van kan afwijken. De prijs van die concessie is laag, en de werkingsmiddelen dekt die ook volledig. Dus dat vormt voor de werking geen drempel meer.
De overeenkomst richt zich op gezamenlijke doelen, plichten en rechten van beide partijen en biedt een flexibele invulling per jaar via een jaaractieplan, zodat het jeugdhuis kan inspelen op de behoeften van de jongeren in Stekene. Om de doelstellingen in zo’n jaaractieplan te bepalen werken de bouwstenen voor open jeugdwerk als een leidraad en zijn die ook vastgelegd in de overeenkomst.
Evaluatie gebeurt minstens tweejaarlijks tijdens een gesprek aan de hand van de doelstellingen opgesteld in het jaaractieplan en is samen met jeugddienst, de burgemeester en schepen van jeugd. Op die manier heeft niet enkel de jeugddienst, maar ook het beleid inzicht in de inhoudelijke werking.
De convenant voorziet werkingsmiddelen en een loonsubsidie voor het jeugdhuis. Via deze loonsubsidie werd in 2023 de eerste beroepskracht aangeworven. Het jeugdhuis en de jeugdwerker richten zich nu op het uitbouwen van een sterke basis en goed werkgeverskader. In 2027 is er een nieuwe indienronde voor bovenlokale subsidies vanuit Vlaanderen. Dan wil De Cramme volop gaan voor verbreding van hun opdracht.
Het evaluatieverslag is een barometer. Het niet behalen van sommige doelstellingen, mag geen aanleiding zijn tot het al dan niet uitkeren van (een deel van) de subsidie. Het is echter wel een bron voor dialoog en startpunt voor de opmaak van het jaaractieplan.
Succesfactoren in het professionaliseringtraject van De Cramme
Een gemeenschappelijk doel.
Lokale overheden maken plannen en beleid over meerdere jaren. Een belangrijke actie van het jeugdhuis was de uitwerking van een sterke visie en missie en te zoeken naar overlappende doelen met het lokale beleid. Zo toont het jeugdhuis zich als een waardevolle partner naar de gemeente toe.
Communicatie.
Het jeugdhuis en de gemeente hielden regelmatig overleg om informatie te delen en de opvolging van acties te verzekeren. Een belangrijk punt bij communicatie is de transparantie over de werking van het jeugdhuis.
Stap voor stap. Het verhaal van De Cramme laat zien dat het prima is om rustig op te bouwen. Ze begonnen met een kleine verhoging van werkingsmiddelen voor het jeugdhuis en verwachtingen vanuit de gemeente. Dit leidde na verloop van tijd tot meer afstemming en versterking van het vertrouwen tussen de verschillende partijen. Werken met personeel is een grote stap voor een organisatie, dus het is belangrijk dat ze de tijd en ruimte krijgen om hierin te groeien.
De keuze voor een convenant. In een convenant tussen de gemeente en het jeugdhuis staan duidelijke doelen, de rechten en plichten van elke partij, en de opvolging van de uitvoering. Voor het jeugdhuis biedt dit financiële en inhoudelijke zekerheid, en een duidelijk kader om binnen te werken. De jaaractieplannen bieden flexibiliteit en zorgen voor afstemming, waardoor het niet slechts om een blanco cheque gaat zonder duidelijke verwachtingen. Voor de gemeente betekent het structurele samenwerking aan doelstellingen die de lokale overheid soms moeilijk alleen kan behalen. Bovendien zorgt het voor transparantie en verantwoording over de besteding van de financiële middelen die de gemeente beschikbaar stelt.
Spilfiguren. Personen die zowel de werking van de gemeente als het jeugdhuis kenden waren belangrijke spilfiguren om de dialoog op te starten; de jeugdambtenaar, een oud-bestuurder die voor de lokale overheid werkte, een huidige bestuurder met politiek engagement in de gemeente.
Een bijna-collega. Het jeugdhuis bevindt zich naast de sporthal en de kantoren van zowel de sportdienst als de jeugddienst zijn in het gebouw. Na de aanwerving kreeg de nieuwe beroepskracht een bureau in hun kantoor. Zo heeft hij toch collega’s, warme koffie en een goede band met de jeugddienst: een win-win.
Tekst: Sean Hendrickx & Valerie Vonck
Foto: Ruben Van der Linden, De Cramme