Memorandum

Memorandum: het belang van toegankelijke lokalen voor Brusselse jeugdhuizen

25 sep. 2023
Ontwerp zonder titel 2023 09 25 T170200 256

Het stedelijke open jeugdwerk in Brussel bruist en leeft, daar is geen twijfel aan. Er is helaas ook een groot probleem: er zijn niet genoeg lokalen beschikbaar hiervoor. Formaat ziet infrastructuur dan ook als duidelijk sleutelthema om mee aan de slag te gaan om het Brusselse open jeugdwerk écht te laten bloeien.

In het hart van de Brusselse jeugdscene bevinden zich jeugdwerkingen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de jeugd in de stad. Het is belangrijk om de context van deze open jeugdwerkingen te schetsen, want zij hebben 's avonds en vooral tijdens de koude wintermaanden dringend behoefte aan toegankelijke ruimtes waar ze kunnen samenkomen en gewoon kunnen zijn.

Jeugdinfrastructuur in Brussel: wat loopt er mis?

Het probleem met de huidige vraag naar daglokalen is dat deze te sterk beïnvloed wordt door jeugdbewegingen, waardoor de noden van het open jeugdwerk over het hoofd worden gezien. Dit komt voort uit een groter probleem: er zijn gewoonweg niet genoeg lokalen beschikbaar voor het open jeugdwerk.

Zolang jongeren in Brussel die zich organiseren geen toegang krijgen tot faciliteiten en locaties, blijven ze onzichtbaar, moeilijker bereikbaar en worden ze feitelijk uitgesloten van beleidsparticipatie. Het is van het grootste belang dat we alle jongeren de kans bieden om zich te organiseren en een eigen ruimte te creëren waar ze eigenaarschap hebben over hun activiteiten.

Uit onze ervaring in andere steden weten we bij Formaat dat dit concept werkt en leidt tot een grotere betrokkenheid van jongeren. Helaas loopt Brussel achter op andere grote steden op het gebied van infrastructuur. Voor ons is infrastructuur het sleutelthema in deze stad.

Zolang jongeren in Brussel die zich organiseren geen toegang krijgen tot faciliteiten en locaties, blijven ze onzichtbaar, moeilijker bereikbaar en worden ze feitelijk uitgesloten van beleidsparticipatie.

Aanbevelingen van Formaat

Wij hebben drie belangrijke oproepen voor de stad:

  • Stel huursubsidies beschikbaar
  • Ontwikkel een beleid voor tijdelijke invullingen
  • Stimuleer gedeeld ruimtegebruik

We zien dat schepen Persoons in Brussel al experimenten uitvoert met tijdelijke invullingen in de Europese Wijk in samenwerking met Arlon 104. We roepen de verantwoordelijken voor de jeugd in Brussel op om vergelijkbare projecten op te zetten die kunnen leiden tot meer beschikbare infrastructuur voor de ondernemende jongeren van Brussel.

Samen kunnen we voor een positieve verandering zorgen. Samen kunnen we de jeugd van Brussel de kansen bieden die ze verdienen: jong zijn, leuke tijden beleven, groeien, experimenteren! Kortom: een onvergetelijke jeugd!

Meer weten

Lees hier meer over infrastructuurbeleid.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op