Luidsprekers

Regenboogvlaggen, LGBTQ+ Cafés en meer: zo wil Jeugdhuis De Route een veilige plek zijn voor queer jongeren

17 mei 2023
Award 20

Wat twee jaar geleden begon als een babbeluurtje rond het thema 'LGBTQ+', werd ondertussen een vaste waarde bij Jeugdhuis De Route in Eeklo. Vanuit het jeugdhuis werd er al heel wat ondernomen om dit bespreekbaar te maken en een veilige plek voor queer jongeren te creëren. "We willen vooral luisteren bij de jeugd wat er leeft en waar er nog nood aan is", zegt Mathilde, projectmedewerker bij De Route.

Hoe het begon

Ongeveer twee jaar geleden werd er in Jeugdhuis De Route voor het eerst een babbeluurtje georganiseerd rond LGBTQ+. Het doel daarvan was vooral om te luisteren naar de jeugd en te horen wat er leefde en waar er nog nood aan was. Dit babbeluurtje begon kleinschalig. Er kwamen drie jongeren op af die zichzelf binnen de LGBTQ+-gemeenschap identificeren. Daarnaast kwamen er ook jongeren die zichzelf als 'ally' (medestander) beschouwen. Het bleef niet bij één babbeluurtje. Er volgden nog enkele bijeenkomsten samen met deze jongeren om acties uit te werken binnen het jeugdhuis. Ook çavaria en Casa Rosa werden hierbij betrokken.

Het vervolg

Vanuit het enthousiasme om aan de slag te gaan rond het thema, volgden er nog meer initiatieven. Zo werden er bijvoorbeeld regenboogvlaggen gekocht om op te hangen. Daarnaast verschenen er ook infocharts in de toiletten over de genderkoek. Ten slotte bleef het babbeluurtje bestaan. Dat werd omgedoopt tot LGBTQ+ Cafés, die elke eerste donderdag van de maand plaatsvinden in het jeugdhuis.

IDAHOT en Pride 2023

Op 17 mei is het elk jaar IDAHOT, ofwel Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie. Naar aanleiding van die dag werd de regenboogvlag aan de oprit van Jeugdhuis De Route gehesen. Jongeren waren uitgenodigd om erbij te zijn en het werd een gezellig momentje met een hapje en een drankje.

Kom meer te weten over LGBTQ+ in het open jeugdwerk in onze podcast!

Je vindt de aflevering terug op YouTube en Spotify.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op