Verkiezingen 2024

Kiezen en ontbijten

7 jun. 2024
Daddarios

Jeugdhuis d’Addarios in Linkhout (Lummen) organiseert op 9 juni (verkiezingszondag) een heus verkiezingsontbijt. We babbelden erover met voorzitter Kobe.

Kobe, kan je ons iets meer vertellen over het jeugdhuis en over jouw rol daar?

Ons jeugdhuis is het enige jeugdhuis in de gemeente. We organiseren jaarlijks een vierentwintigtal evenementen. We bieden aan de jeugd van Lummen de mogelijkheid om hun wildste ideeën uit te voeren.

We zijn met vijf bestuurders in d’Addarios. Ik ben de voorzitter. Vijf bestuurders is niet zo veel. Gelukkig kunnen we vaak beroep doen op een aantal vaste vrijwilligers en op het oud-bestuur.

Wat zijn jullie van plan op 9 juni?

Die dag organiseren wij een verkiezingsontbijt in het jeugdhuis. Ontmoetingscentrum De Link, dat vlak naast het jeugdhuis ligt, is een stemlocatie. De mensen die daar komen stemmen, kunnen erna voor slechts 5 euro genieten van een lekker traditioneel ontbijt in ons jeugdhuis.

We houden op die manier deze traditie in ere. Het is een vrij eenvoudig evenement, maar wel met impact: het doet de buurt weer wat meer leven, aangezien jong en oud er elkaar tegenkomen. Aan democratische prijzen kunnen mensen elkaar ontmoeten en wat napraten over de verkiezingen.

Iets organiseren tijdens verkiezingsdag is een fijn moment om mensen samen te brengen in het jeugdhuis

Kobe
Voorzitter Jeugdhuis d'Addarios

Hoe is jullie band met het lokaal bestuur?

We kunnen meestal rekenen op de steun van de gemeente. We zien hen en de andere jeugdverenigingen ook regelmatig tijdens de jeugdraad. Soms maken we gebruik van de uitleendienst van de gemeente. Die is vrij beperkt, maar voldoende voor ons jeugdhuis aangezien we zelf ook best wat materiaal hebben. Aangezien de schepen van Jeugd ook van onze deelgemeente, Linkhout, is, hebben we daarmee een goed contact. Dat is fijn!

Liggen de bezoekers van d’Addarios wakker van de verkiezingen?

Ik heb het gevoel dat de jongeren hier niet echt mee bezig zijn. Al zijn er natuurlijk altijd een paar geïnteresseerden. Bij de oudere generaties leven de verkiezingen veel meer.

Heb je nog tips voor andere jeugdhuizen?

Ja! Probeer iets te organiseren tijdens verkiezingsdag. Wij gaan waarschijnlijk opnieuw een ontbijt organiseren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Het hangt natuurlijk wat af van de locatie van jouw werking ten opzichte van de stemlocatie, maar iets doen op verkiezingsdag is vrij eenvoudig te organiseren. Bovendien is het een fijn moment om mensen van verschillende generaties samen te brengen in het jeugdhuis. Mijn ervaring leert me dat gemeentebesturen het ook fijn vinden dat je dat doet. Niet twijfelen!

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op