Verkiezingen 2024

KAmeleJon en verkiezingen

30 mei 2024
2024 K Ame Lejon

KAmeleJon, het jeugdhuis van KAJ in Roeselare, is een levendige ontmoetingsplaats voor jongeren in de wijk Krottegem. Het jeugdhuis bereikt vooral jongeren met een migratieachtergrond, wat zorgt voor een diverse mix van nationaliteiten. We spraken met jeugdwerker Amy over haar kijk op de aankomende verkiezingsperiode.

Verkiezingen en jongeren, no match

Het onderwerp leeft niet echt onder de jongeren in het jeugdhuis, ze beginnen er meestal niet zelf over. Om de proef op de som te nemen vragen we aan enkele jongeren hoe ze naar de verkiezingen kijken: “Ah is het verkiezingen? Wanneer dan? Moeten we gaan?” - “Ja ik ken die partij van TikTok, die maakt grappige filmpjes, maar ik denk niet dat ik erop ga stemmen” – “Ik mag nog niet gaan stemmen, dus ben ik er niet mee bezig”.

Deze uitspraken weerspiegelen volgens Amy de realiteit. "Door de diversiteit bij onze jongeren, zijn er geen gelijke lijnen te trekken, ook niet rond de verkiezingen. Sommigen zijn nog geen 16 (of 18, omdat 16-jarigen vaak niet weten dat ze voor Europa mogen stemmen), sommigen zijn nog niet lang genoeg in België om te mogen stemmen en sommigen vinden het juist heel belangrijk om te stemmen omdat democratie in hun land van afkomst onbestaande is. Er is veel onwetendheid over de partijen en hun standpunten, maar ook over hoe je praktisch moet stemmen. De jongeren zijn vaak niet goed voorbereid en ook de scholen besteden hier nog niet voldoende aandacht aan."

Er is veel onwetendheid over de partijen en hun standpunten

In actie voor democratie

Amy voelde als jeugdwerker de behoefte om meer te doen dan alleen af en toe een gesprek over verkiezingen voeren. "Het beleid neemt zoveel beslissingen die invloed hebben op het leven van jongeren. Via je stem kun je dat beleid beïnvloeden. Het is zo belangrijk dat jongeren weten voor wat en op wie ze stemmen."

Samen met t’Hope, een welzijnsvereniging in Roeselare, ontwikkelde Amy een informatieve workshop voor jongeren. Tijdens deze workshop worden drie thematafels ingericht:

  • Politieke niveaus en hun beslissingsdomeinen (zoals openbaar vervoer, regels voor elektrische steps, subsidies voor het jeugdhuis).
  • Standpunten van verschillende partijen over thema’s die jongeren belangrijk vinden.
  • Hoe praktisch stemmen (oproepingsbrief, stemcomputer, registratie van niet-Belgische kiezers voor de komende lokale verkiezingen).

Voor de workshop gebruiken ze methodieken van Ieders stem telt, Ligo en Tis aan u. "In de bibliotheek staat ook een stemcomputer om te oefenen, maar daar komen de jongeren meestal niet. Ik heb een filmpje gemaakt van mijn bezoek aan de bibliotheek. We laten dit zien tijdens de workshop en verspreiden het ook via WhatsApp, zodat ze de video kunnen bekijken voor het stemmen," vertelt Amy.

We willen jongeren op de politieke agenda zetten en hen aansporen hun stem te laten horen

2024 K Amele Jon Amy
Amy
Jeugdwerker KAmeleJon

Debat richting lokale verkiezingen

"We zijn ook al bezig met de voorbereidingen voor de lokale verkiezingen," zegt Amy. "Samen met de jeugdraad organiseren we een debat op 28 september. Omdat je in oktober niet verplicht bent om te stemmen, vrezen we dat nog meer jongeren zullen afhaken. We willen jongeren op de politieke agenda zetten en hen aansporen hun stem te laten horen. Want die telt."

Zelf een debat organiseren?

Organiseer je ook een debat voor de jongeren in jouw stad of gemeente richting de lokale verkiezingen? Zet ‘m dan op de Debattle kaart en gebruik de Debattle methodieken, tips & tricks.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op