Verkiezingen 2024

Jeugdhuis Paljas claimt haar ruimte

31 mei 2024
Paljasser

In 2024 stemmen we op alle niveaus: Europees, federaal en Vlaams (op zondag 9 juni) en provinciaal en gemeentelijk (op zondag 13 oktober). Formaat pleit voor meer ruimte voor open jeugdwerk en vraagt dit aan alle politieke partijen op Europees, Vlaams en federaal niveau. Lokaal ondersteunen we initiatieven om zelf ruimte te claimen.

Een werking die daar alles over weet, is jeugdhuis Paljas uit Zoutleeuw. Aan het woord: voorzitter Maaike Bruyninckx.

Jeugdhuis Paljas in Zoutleeuw is een vrijwilligersinitiatief dat al 24 jaar bestaat. Ze openen na school op vrijdag en organiseren maandelijks minstens één evenement. Twee jaar geleden verhuisden ze naar een nieuwe locatie, die ze delen met de Scouts, het Rode Kruis en de gemeente.

Naar het volgende gemeentebestuur heeft het jeugdhuis een duidelijk vraag om echt een ruimte te voorzien waar de jeugd zich thuis voelt. Dat betekent volgens hen méér jeugdhuis creëren. De inkleding moet er continu kunnen zijn bijvoorbeeld.

We willen weg van de betonnen doos die elke keer opnieuw omgebouwd moet worden, en naar een echt fijne ruimte om de werking te doen bloeien.

Maaike Bruyninckx
voorzitter Jeugdhuis Paljas

Het bestuur van JH Paljas heeft eerst vriendelijk gevraagd om de zaal meer te mogen inrichten. Ook schreven ze regelmatig brieven naar het gemeentebestuur om hun dank voor het gebouw te uiten, maar ook om uit te leggen op welke problemen we stoten, en vooral hoe inkleding van het jeugdhuis daar een oplossing voor kan bieden.

In aanloop naar de verkiezingen schreven ze een openbaar memorandum om duidelijk hun problemen en oplossingen te presenteren. Dit sturen ze naar alle diensten en politieke partijen in de gemeente.

We merken dat deze werkwijze wordt geapprecieerd door het gemeentebestuur. Het is ook fijn dat het openbaar is: zo kan iedereen zien waar we op stoten en wat we van de gemeente vragen.

Maaike Bruyninckx
voorzitter Jeugdhuis Paljas
  1. Wees duidelijk in je boodschap: beschrijf je problemen en focus op oplossingen.
  2. Weet wie je tekst zal lezen.
  3. Houd het gemeentebestuur te vriend als je afhankelijk bent van de gemeente.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op