Verkiezingen 2024

"Jongeren willen echt gehoord worden"

3 jun. 2024
Samuel verkiezingen

In 2024 stemmen een half miljoen jongeren voor het eerst. De verkiezingen zijn een uitgelezen kans om te tonen wat je belangrijk vindt. Formaat sprak met Samuel, medewerker van jongerencentrum Kavka over politiek engagement, impact maken en zijn eerste keer.

Samuel, waarom vind jij het belangrijk dat jongeren gaan stemmen?

“Stemmen heeft echt impact. Alles is uiteindelijk een politieke keuze. Als je een mening hebt over wat er goed of niet goed gaat, kan je dat via je stem laten weten. Politiek engagement klinkt hoogdrempelig, maar je kan je op verschillende niveaus engageren. Ik vind maatschappelijk engagement eigenlijk ook politiek engagement. Als je je als jongere wil inzetten om de wereld te veranderen, hoeft dat geen grote berg te zijn. Je kan op lokaal niveau impact maken door initiatief te nemen en mensen samen te brengen.”

“Dat vinden wij bij Kavka ook belangrijk. Als we merken dat er bij veel mensen gelijkaardige vragen zijn, proberen we die te bundelen en zo naar hogere organen te communiceren. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om door te gaan stemmen te tonen wat jij belangrijk vindt.”

Maatschappelijk engagement is ook politiek engagement

Samuel
Programmator Kavka

Zijn jullie daar in Kavka bewust mee bezig?

“Het is niet zo dat we daar een specifieke focus of trajecten voor hebben, maar we luisteren wel naar de stem van de jongeren. En we bekijken hoe we dat kunnen faciliteren op onze manier.

We hebben ook een interne adviesraad van jongeren binnen Kavka, Youngboards. Daarmee willen we de stem van de jongeren in de organisatie doortrekken. De raad bestaat uit een aantal jongeren die heel actief zijn in Kavka. Zij denken mee na over onze missie en visie, en op deze manier bepalen ze ook het beleid van Kavka. Dat is eigenlijk ook politiek op heel lokaal vlak.”

Wat kunnen politici doen om jongeren meer vertrouwen te geven?

“Jongeren willen gehoord worden en beschouwd worden als burgers met zeggenschap. Ik denk dat jongeren zich vaak niet gerespecteerd voelen door politici. Geef hen het gevoel dat hun stem evenveel waard is. En vooral, luister naar jongeren. Weerleg de dingen die zij zeggen niet, maar stel vragen en verdiep je in hun leefwereld.”

Deze verkiezingen stemmen veel jongeren voor het eerst. Hoe was jouw eerste keer?

“Ik wist niet goed wat ik kon verwachten op verkiezingsdag en dacht dat het stemmen veel langer zou duren. Maar het ging verrassend snel!”

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op