Locatie
Veiligheid & Toegankelijkheid

Toiletten

10 feb. 2022
MG 2010

Het aanbieden van sanitaire voorzieningen lijkt vanzelfsprekend. Bij het plaatsen van toiletten moet je je dan ook houden aan enkele wettelijke richtlijnen.

Voor het plaatsen van toiletten zijn er bij wet vastgelegde richtlijnen

Er zijn genoeg toiletten beschikbaar.De toiletten zijn niet toegankelijk via privéruimtes.
Er moet voldoende ventilatie in de toiletten zijn.De toiletten hebben een geurafsluiter en een spoelsysteem om afvalwater weg te spoelen
Er moet een mogelijkheid zijn om je handen te wassen. Dat betekent dat er stromend water, zeep en een hygiënisch systeem aanwezig zijn om je handen te drogen (geen handdoek!).Toiletten mogen geen directe verbinding hebben met de ontmoetingsruimte of eventuele keuken. Ze moeten minstens twee deuren verwijderd zijn van deze ruimtes.
Als de ruimte groter is dan 150 m², moet er ook een toilet voor personen met een beperking zijn.

Enkele extra tips:

  • Houd je toiletten proper. Het is een visitekaartje van je werking. Vuile toiletten doen jongeren afhaken.
  • Investeren in een dubbele toets bij elk toilet heb je snel terugverdiend. Je bespaart hierdoor meer dan 50% op je waterfactuur.
  • Toiletten zijn erg gevoelig voor vandalisme. Zorg voor stevig materiaal en tussenwanden.

Een leuke manier om vandalisme te voorkomen, is door elk toilet te laten adopteren door één of meerdere jongeren die het naar hun eigen smaak kunnen decoreren. Een 'kunsttoilet' verdient respect van de gebruiker.

Extra eisen

Jouw gemeente kan extra eisen stellen, zoals een minimum aantal toiletten. Dit hangt meestal af van de grootte van de ruimte/ het brandweerattest. Neem hierover contact op met jouw gemeente. Ook kan je gemeente verplichten om mannen- en vrouwentoiletten te scheiden.

Formaat beschouwt dit als een verouderd idee en als discriminatie van de lgbtq+-gemeenschap. In een jeugdinitiatief dat toegankelijk en veilig wil zijn voor elke jongere staat genderdiversiteit voorop

📸 Kunstvanger - Lennert Berx

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op