Voor sommige jeugdwerkinitiatieven is fondsen werven via de jaarlijkse fuif of quiz een echte traditie. Tegelijk raakt crowdfunding ook in België ingeburgerd. Hoe zorg je ervoor dat je niet met een kater achterblijft?
Aandachtspunten bij fondsenwerving
Een eetdag, wafelverkoop of andere vorm van fondsenwerving kan zo groot worden dat ze de rest van de werking overvleugelt. Grote evenementen vragen veel van de vrijwilligers en het risico bestaat dat ze na een tijdje afhaken of dat er conflicten ontstaan. Bereken eens hoeveel euro jullie verdienen per uur werk van een vrijwilliger. Misschien zijn er minder risicovolle activiteiten die meer per uur opbrengen. Durf vooral je activiteit(en) regelmatig te evalueren binnen je algemene vergadering.
Een grote activiteit kan ook fiscale gevolgen hebben. Als je tijdens een fondsenwerving veel geld verdient met drank, tel je dat op bij de drankinkomsten van de normale werking. Zo kunnen die de drempel van 80.000 euro overschrijden en wordt je vzw btw-plichtig. Daar horen extra kosten bij en als je die meerekent in de omzet van je fondsenwerving, dan lijd je eigenlijk verlies. Drankverkoop is nooit van btw vrijgesteld, ook niet als het gebeurt in het kader van fondsenwerving.
Voor meer info, zie ons artikel over btw.
Wat je ook doet om geld in het laatje te brengen, schat de risico’s goed in en neem desnoods maatregelen. Het is niet de bedoeling dat je door slechte organisatie geld moet gaan toesteken. Denk na over de nodige verzekeringen en vergunningen. Evalueer de activiteit op tijd.
Aandachtspunten bij crowdfunding
Een goede crowdfunding begint bij de vraag: werk je met een lening of met donaties? Daarna is het een kwestie van het perfecte platform te zoeken. Veel platformen houden een percentage van het opgehaalde geld voor zichzelf, hou daar rekening mee!
Een overzicht van platformen kan je hier vinden:
https://debeleggersgids.be/investeren/crowdfunding/zo-ziet-crowdfunding-in-belgie-er-uit/
https://velekleintjes.be/dossier-crowdfunding/hoe-kies-je-een-platform/
Eens je een platform hebt gekozen, is het geen kwestie van gewoon je geld binnen te halen. Je zal je tijd moeten nemen om je eigen achterban te informeren en te mobiliseren. De extra promotie via het platform is mooi meegenomen.
Als je via crowdfunding giften wil ontvangen, bepaal je vooraf hoeveel je minstens wil ophalen en hoeveel geld je maximaal in het laatje wil krijgen. Denk goed na over die bedragen, want op de meeste platformen gaat het feestje niet door als je het minimumbedrag niet hebt opgehaald binnen de afgesproken termijn. Sommige platformen geven het ingezamelde bedrag ook al vrij als je maar 60% van de vooropgestelde som bij elkaar hebt.
LET OP De platformen zorgen niet voor de fiscale attesten die een donateur vanaf 40 euro ontvangt. De ontvanger kan kan natuurlijk zelf steeds zorgen voor een kleine beloning voor de donateur (feestje, aandenken…). Op sommige platformen kan je geen geld ophalen zonder iets in de plaats te geven. Wees vooral creatief!
Als je via crowdfunding een lening wil aangaan, zonder interest of met een lage interestvoet, dan moet je die natuurlijk binnen de afgesproken tijd terugbetalen. Er zijn platformen waar je voor elke euro die je (via vrienden en kennissen) ophaalt er twee bovenop legt. 1000 euro wordt zo 3000 euro. Een voorbeeld is Socrowd, dat zich voornamelijk richt naar de socioculturele sector en de zorg.
Bij crowdfunding via een lening krijg je het geld meestal pas als je het vooropgestelde minimumbedrag hebt opgehaald. Meer ophalen is geen probleem zolang je onder het plafond blijft dat je zelf hebt bepaald. Hou ook hier rekening met de kosten die je moet betalen aan het platform. Die schommelen tussen 6 en meer dan 10%.