Veiligheid & Preventie
Veiligheid

Attent

1 mrt. 2022
Samen uit samen thuis 03 A

Met ATTENT laat je jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers. Je toont aan bezoekers, ouders, leden en vrijwilligers dat je jeugdhuis aandacht besteedt aan veiligheid en gezondheid. Je helpt hen bovendien om op een verantwoordelijke manier uit te gaan.

ATTENT

ZET HET IMAGO VAN JE INITIATIEF POSITIEF IN DE KIJKER EN SCHRIJF JE NU IN!

Ontdek de verschillende Attenties. Kies de Attenties die je wil aanbieden. Visualiseer ze via de ATTENT-sterpictogrammen die je gratis toegestuurd krijgt in de vorm van bordjes en stickers.

Ja, ik schrijf mijn organisatie in voor ATTENT!

Al ingeschreven voor ATTENT? Dan wil je misschien:

Schreeuw van de daken dat je ATTENT bent!

Laat bezoekers, omgeving en bestuur weten welke diensten jullie aanbieden. Zo komt je organisatie in een positief daglicht te staan en groeit het vertrouwen van ouders en omgeving.

ATTENT is een initiatief van VAD, in samenwerking met Formaat en met ondersteuning van Gezonde Gemeente.

DE ATTENTIES

ALCOHOL- EN DRUGPLAN

Jouw initiatief heeft een gedragen alcohol- en drugplan. Dit plan maak je met behulp van een preventiemedewerker. Je gaat na wat je als werking wil en kan betekenen, hoe alcohol en drugs daar een plaats in hebben en op welke manier je preventief rond dit thema kan werken.

Wil je werk maken van een alcohol- en drugsplan? Neem dan contact op met Formaat door te mailen naar lars.vaneemeren@formaat.be Wij brengen je in contact met een preventiewerker.

GETRAINDE VRIJWILLIGERS

In jouw werking dragen alle vrijwilligers zorg voor de bezoekers door verantwoord alcohol te schenken. Zijn er bezoekers die lastig gedrag vertonen? Ook daar weten je vrijwilligers gepast op te reageren.

Hoe? Laat vrijwilligers een online of face-to-face training volgen om zichzelf deskundiger te maken. Maak kenbaar dat er in jouw werking vrijwilligers aan de slag zijn die verantwoord alcohol schenken door middel van het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Getrainde vrijwilligers’

Wil je graag een face-to-face training? Neem dan contact op met Formaat door te mailen naar lars.vaneemeren@formaat.be. Wij brengen je in contact met een preventiewerker.

GRATIS WATER

In jouw werking mogen bezoekers hun glas vullen of laten vullen met gratis drinkbaar water. Dit voorkomt uitdroging en oververhitting.

Hoe? Je laat zien waar bezoekers hun glas kunnen vullen of laten vullen met gratis drinkwater door middel van het ATTENT-bordje of ATTENT-sticker ‘Gratis water’.

INFO

Jouw werking informeert zijn bezoekers over gehoorschade, alcohol en andere drugs, roken, veilig vrijen, gezond uitgaan, veilig verkeer… Dit gebeurt door middel van affiches en flyers.

Hoe? Halfjaarlijks krijg je een pakket opgestuurd met enkele affiches en flyers. Deze hang je op, op een duidelijk zichtbare plaats. Dit samen met het ATTENT-bordje of de ATTENT -sticker ‘Info’.

CONDOOMS

In jouw initiatief worden condooms gratis ter beschikking gesteld om onveilige seksuele contacten, soa's en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Hoe?

Maak kenbaar waar bezoekers gratis condooms kunnen krijgen door middel van het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Condooms’. Krijg de condooms opgestuurd door in het inschrijvingsformulier het gewenste aantal condooms aan te duiden en hiervoor een kleine vergoeding te betalen.

Prijzen

  • 200 condooms (€ 10,00)
  • 400 condooms (€ 20,00)

*Zolang de voorraad strekt

SAMEN UIT, SAMEN THUIS

Jouw jeugdhuis wil dat bezoekers voor elkaar zorgen zodat iedereen veilig thuisgeraakt. Ook na een glaasje te veel. Zo voorkom je verkeersongevallen.

Hoe? Sensibiliseer de bezoekers door middel van de affiche ‘Samen uit, samen thuis’. Hang deze samen op met het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Samen uit, samen thuis’ op een duidelijk zichtbare plaats.

OORDOPPEN

Jullie stellen oordopjes gratis ter beschikking en beperken het geluidsniveau tot het wettelijke maximum. Zo kan je gehoorschade voorkomen.

Hoe? Maak kenbaar waar bezoekers gratis oordopjes kunnen verkrijgen door middel van het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Oordoppen’. Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke geluidsnormen. Bestel de oordoppen gratis bij een regionaal CM-kantoor.

EHBO

Jouw werking heeft een gevulde EHBO-koffer om bezoekers die onwel worden de eerste zorgen toe te dienen.

Hoe? Zorg ervoor dat er steeds een gevulde EHBO-koffer in het jeugdhuis aanwezig is. Laat aan medewerkers weten waar ze deze kunnen vinden door het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘EHBO’ op de juiste plaats op te hangen. Meer informatie over de inhoud van een EHBO-koffer en waar je deze kan bestellen vind je via de website van het Jeugd Rode Kruis.

CHILL-OUT

Jouw jeugdhuis kan zijn bezoekers toegang geven tot een koelere en rustigere ruimte met comfortabele zitmogelijkheden, waar er rustige muziek, of geen muziek, is. Hierdoor kan oververhitting en gehoorschade voorkomen worden.

Hoe? Voorzie een koele, rustige ruimte waar er geen of rustige muziek is. Maak deze ruimte kenbaar door het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Chill-out’ op een zichtbare plaats te hangen. Op zoek naar tips om een chill-out ruimte te creëren? Neem contact op met Formaat!

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op