Formaat is constant in beweging. Niet alleen in het ondersteunen van open jeugdwerk, maar ook intern gaan we vooruit. In 2021 startte Stijn Belmans als nieuwe directeur, en op 3 oktober 2022 kwam kersvers directeur Noura Benchicar daarbij. Nog voor Noura écht van start ging, brachten we hen al eens samen om te praten over duo’s, nieuwe uitdagingen en het belang van koffie.
Formaat kiest heel bewust voor twee directeurs. Waarom is dat?
Stijn: “Vier jaar geleden had Formaat zelfs vier directeurs. Een algemeen directeur, en directeurs voor de verschillende afdelingen binnen de organisatie. De overgang naar twee directeurs is al een tijd geleden beslist. Sinds 2020 is Formaat een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO). Dat houdt in dat de teams veel meer zaken zelf kunnen beslissen en elk team over een teamleider beschikt. Zo krijgt de directie andere rollen toegewezen.”
"Formaat is bovendien een heel diverse organisatie. Hierin is plaats voor meerdere meningen en uitgangspunten. Dat vind je niet in één persoon. Het voordeel van twee directeurs is dat je kunt pingpongen met elkaar. Je deelt verschillende rollen en geeft samen richting aan de organisatie. Uit de aanwervingsselectie bleek dat Noura en ik elkaar echt aanvullen. We zijn verschillend en hebben verschillende achtergronden, maar we matchen uitstekend. En het is ook gewoon te veel werk in je eentje (lacht).”
Noura, waarom zette je de stap naar Formaat?
“Formaat vertrekt vanuit de kracht van jongeren, dat spreekt me inhoudelijk enorm aan. Jongeren een stem en een prominente plek geven, ik geloof daar heel erg in. Aangevuld met mijn ervaringen en eigen expertise in diversiteit en groepsdynamische processen kan ik zeker bijdragen aan die missie. Ik had niet níet kunnen solliciteren! Deze functie is op mijn lijf geschreven, het kwam echt op het juiste moment.”
Wat willen jullie realiseren in de organisatie?
Noura: “Ik popel om de organisatie goed te leren kennen. Ik wil weten wie iedereen is en wat hun sterktes zijn. Daar gaat eerst mijn aandacht naar uit. Daarna ga ik ook beter zicht hebben op het realiseren van de doelstellingen.”
Stijn: “Er liggen wel wat uitdagingen. Ik geloof heel erg in de transitie naar open jeugdwerk. Dat verhaal is echt goud waard. Ik kijk ernaar uit om die toekomstvisie verder uit te bouwen en uit te dragen.”
“Binnen de organisatie wil ik de fundamenten nog eens goed leggen. Om van daaruit te bekijken wat we erbij kunnen en willen pakken. Dit najaar starten we met een aantal organisatiebrede projecten, waaronder het bepalen van onze kernthema’s. Zo kunnen we Formaat nog meer versterken.”
Dat Formaat vertrekt vanuit de kracht van jongeren spreekt me enorm aan
Wat zijn de kansen en uitdagingen in open jeugdwerk?
Noura: “Het vertrekken vanuit de kracht van jongeren en hen een stem kunnen geven op verschillende plekken in de samenleving vind ik echt een kans voor een organisatie als Formaat. Het onderscheidt ons van andere jeugdwerkingen. Een uitdaging is het verder uitbouwen van een netwerk. We moeten als organisatie duidelijker staan voor open jeugdwerk en dat vertaald krijgen naar de buitenwereld. Open jeugdwerk moet door Formaat collectief uitgedragen worden, dat kan ook een uitdaging blijven. Maar wel een hele leuke!”
Stijn: “Een uitdaging voor Formaat is om de omslag te maken van 'jeugdhuizen zijn van ons' naar 'wij ondersteunen open jeugdwerk en we doen dat met anderen'. Maar hoe doen we dat nu juist? Hoe verbinden we die krachten? Dat brengt wel uitdagingen met zich mee, zoals bepalen welke organisaties nu wel en niet bij Formaat horen. Welke organisaties kunnen wij voordelen bieden? Die puzzel moeten we goed uitwerken. Daarnaast denk ik aan samenwerkingen opzetten met partners. We moeten niet alles zelf doen, maar ook partners daarin betrekken. Hoe gaan we hun expertise meenemen? Natuurlijk zijn er nog meer uitdagingen, maar dit is iets waar ik de komende tijd vooral aandacht voor wil hebben.”
Noura, waar kijk jij het meest naar uit?
“Ik heb veel zin om langs alle medewerkers op de verschillende locaties te gaan. Ik kijk er enorm naar uit om eindelijk te starten. En om dan iedereen te bezoeken en te luisteren naar wat er leeft.”
Stijn: “Ik kijk er erg naar uit om met twee te zijn en samen aan te slag te gaan. Zo komen we los van het verleden en maken we een nieuwe start. Er zijn wat vernieuwingen op komst: een nieuwe RaaT van Formaat, een nieuw bestuur. Dat gaat een nieuwe boost geven. Niet dat we slecht bezig zijn, maar zo kunnen we samen nog verder bouwen. Ik heb daar echt zin in."
Ik heb er echt zin in om met twee aan de slag te gaan
Waar mogen Formaatmedewerkers jou voor wakker maken?
Noura: “Nou, wakker maken liever niet! (lacht) Volgens mijn kinderen ben ik niet te genieten als ik net wakker ben. Maar na heel veel koffie maak je me blij met een goed gesprek. Ik hou ervan om rond de tafel te zitten en zaken door te discussiëren. Daarin zie ik ook mijn achtergrond als hulpverlener terug. Ik wil dingen beter maken. Jongeren hun verhaal laten vertellen. Ik ben echt gefascineerd door wat mensen beweegt en wat hun drijfveren zijn. Dus ja, je kan me wakker maken voor een goed gesprek, mét koffie!”
Stijn: “Alles wat te maken heeft met samen zijn. Ik ben een ongelooflijk groepsmens. Ik hou van feestjes! Ze moeten wel op tijd stoppen, want ik heb grote fomo (lacht). Ik vind verbondenheid en samenzijn superbelangrijk. Niet alleen op feestjes, maar ook samen boardgames spelen, een goeie babbel. Je mag altijd je ei bij mij kwijt."
Over Noura Benchicar
Als tweede generatie migrant van Marokkaanse afkomst vormt het kruispuntdenken voor haar de basis om naar onze diverse samenleving te kijken. Met ruim 12 jaar ervaring binnen het jeugdwelzijnswerk is ze vertrouwd met het middenveld en maatschappelijke kwetsbaarheid. Noura is moeder van twee jonge dochters die haar elke dag tonen hoeveel het leven waard is.
Over Stijn Belmans
Stijn startte zijn jeugdhuiscarrière in jeugdhuis Ahoy in Wijnegem, wat leidde tot een job bij Formaat. Daarna was Stijn werkzaam als human resources-manager bij Sporta vzw en coördinator bij In De Marge. Een stap naar het jeugdwelzijnswerk die hem ongelofelijk veel bijbracht en een pak blinde vlekken wegwerkte. Met deze ervaringen op zak keerde Stijn in 2021 terug naar Formaat, als directeur. Daarnaast is hij partner van Leonie, groot sportliefhebber en ultra-loper.
Interview: Sineray Karaca & Maaike Gerlo
Tekst: Inge de Wolf
Beeld: Valerie Vonck