Standpunt

Oost-Vlaams fuifverbod viseert jonge en vrijwillige organisatoren

24 nov. 2021
GOED BEZIG Heropening Nooddle Marlies Talloen 7 1

Gisterenavond besliste gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter dat ‘fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn’ de komende vier weken niet mogen doorgaan. Het is een maatregel die jonge en vrijwillige organistoren viseert en die zonder overleg werd genomen. Voor de open jeugdwerksector kwam dit aan als een donderslag bij heldere hemel.

Bram, lid van de RaaT van Formaat en bestuurder in jeugdhuis Dido: “Wij zijn erg teleurgesteld. Jongeren en hun open jeugdwerkinitiatieven zijn wel degelijk in staat om veilige evenementen te organiseren. De focus op jongeren én op vrijwilligers komt aan als een mokerslag na achttien moeilijke maanden.”

Jonge vrijwilligers en hun open jeugdwerkinitiatieven toonden zich solidair, weerbaar en veerkrachtig. Ze bewezen dat ze zich aan de maatregelen houden én dat ze voldoende expertise hebben om veilige evenementen te organiseren. Deze discriminerende beslissing vindt Formaat dan ook volledig buiten proportie. We begrijpen dat maatregelen nodig zijn, maar niet als die jongeren en vrijwilligers viseren.


Het politiebesluit met de nieuwe maatregelen voor Oost-Vlaanderen kan je hier lezen.

  • Foto: Marlies Talloen

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op