Jeugdhuizen zijn al decennialang de start van jong muzikaal talent. Deze plekken geven artiesten hun eerste podium, waar ze zichzelf kunnen (her)uitvinden. Maar die vrijheid om te experimenteren wordt steeds zeldzamer. Jaron en Roeland van Jeugdhuis De Flodder zien het gebeuren: “Een band onder de 200 euro vind je niet. Daar komen nog eens kosten voor materiaal en auteursrechten bij. We willen het laagdrempelig houden en geen inkom vragen, maar daardoor wordt het moeilijk om break-even te draaien”.
Meer drempels, minder kansen?
De liefde voor muziek is er nog steeds. Uit een peiling van Formaat blijkt dat 51% van de jeugdhuizen regelmatig live-muziek programmeert en 10% hier zelfs méér op wil inzetten. Toch botsen ze op obstakels zoals hoge kosten, ingewikkelde regelgeving en onzekere opkomst of dalende ticketverkoop. “Beginnende artiesten moeten zo goedkoop mogelijk zijn, anders kan het jeugdhuis het risico niet nemen”, klinkt het bij jeugdhuis De Flodder.
Daarbij komt dat jongeren anders uitgaan dan vroeger. Sparen jongeren eerder voor grotere festivals of live concerten? Of voldoet de klassieke vorm van het lokale live-concert niet meer aan de interesses van jongeren? Voordat we daarover uitspraken kunnen doen, is een onderzoek naar de muziekevenementencultuur van jongeren nodig.
Wat we wel zeker kennen, is het gevolg: minder publiek, minder inkomsten en meer jeugdhuizen die twijfelen om concerten te organiseren.
Toch blijven we gaan! 🚀
En toch, ook met stijgende administratieve last (regulitis) en kosten is er energie en passie voelbaar in jeugdhuizen. Ze blijven geloven in de kracht van muziek en het bieden van die broodnodige podiumkansen. Marjan van jeugdhuis Plug-In legt uit dat ze samen met de jongeren werken aan kleine evenementen om ze zo te laten experimenteren en te laten groeien. Dit betekent ook dat de podiumkansen, groot of klein, blijven bestaan.
Ook Dries van Matendraaiers, een dj-collectief dat verbonden is aan Broei blijft positief: “Er zijn zo veel dj’s die nog nooit eens de kans hebben gehad om iets te testen en voor een publiek te staan. Wij willen voor hen een platform blijven creëren.”
Wat kan er beter?
Via het platform ikorganiseer.be helpen we jonge organisatoren en jeugdhuizen met praktische tools, tips en inspiratie om hun evenementen op te zetten. Daarnaast pleit Formaat voor meer haalbare regelgeving, een broodnodig onderzoek en een realistisch jeugdhuistarief bij SABAM. Hieronder enkele concrete noden:
- (Project)subsidies en betaalbare SABAM-tarieven voor jonge organisatoren.
- Minder administratieve rompslomp en meer lokale ondersteuning zodat jongeren sneller events kunnen opzetten.
- Meer samenwerking tussen jeugdhuizen en grotere culturele spelers
- Onderzoek naar hoe jongeren vandaag muziek beleven, zodat jeugdhuizen daarop kunnen inspelen.