Getuigenis

"Jeugd(huis)werk is wat werkt voor jonge mensen"

2 mei 2018
COVERSTORY tussendoor

… ook deze jongeren uit jeugdcentrum Den Eglantier (Berchem) staan achter deze stelling. Zij vertellen graag waarom het jeugdhuis(werk) voor hen zo waardevol is.

Jordy

“Het jeugdhuis is voor mij een extra plaats waar je altijd terecht kan, eender wanneer en eender wie je bent. We staan met z’n allen voor diversiteit. Jeugdhuiswerk brengt jongeren meer samen, dat vind ik een grote sterkte. In een jeugdhuis is er veel samenhang en respect naar de medemens toe. Je kan jezelf zijn zonder gek bekeken te worden en dat zorgt ervoor dat jongeren zich ten volle kunnen ontwikkelen. Dat ze zich beter kunnen aanpassen aan de maatschappij.

Bovendien zijn wij de nieuwe generatie. Alles komt ooit op onze schouders terecht, en dan moet je een jeugdige massa hebben. Om die reden houden politici maar beter rekening met jeugd. Je kan geen huis bouwen als je geen goede basis hebt, toch?”

COVERSTORY Jordy

Israe

“Het jeugdhuis is mijn tweede thuis. Iedereen is er welkom. Welke kleur je hebt, wie je ook bent, de verschillen doen er allemaal niet toe. Ik heb er al veel leuke mensen ontmoet. Al die verschillende jongeren samen, dat vind ik zo leuk! Die diversiteit zorgt ervoor dat je heel wat ontdekt dat je voordien nog niet wist. Je leert enorm veel bij van elkaar. Je hoeft er alleen maar voor open te staan. Het allermooiste vind ik dat je zo veel kansen krijgt. Voor mij is het jeugdhuis een plek waar je sociaal contact kan opzoeken, maar waar je ook rust vindt. Rust die je op school of thuis niet altijd vindt. Daar geniet ik van.”

COVERSTORY Israe 3

Parsa

“Mensen vragen me vaak waarom ik vrijwilligerswerk doe. Voor velen lijkt gratis werken nutteloos. Zij begrijpen niet dat al de ervaring die ik opdoe in het jeugdhuis me meer waard is dan geld. Door alle fijne mensen die ik ken in jeugdcentrum Den Eglantier, begon ik met vrijwilligerswerk. Pas later ontdekte ik wat het nut van een jeugdhuis nu eigenlijk is. Ik leerde er heel veel mensen kennen. Zij ondersteunden mij bij het organiseren van mijn eerste feest; nu organiseer ik er een om de zoveel maanden, en die ondersteuning krijg ik nog steeds. We doen heel vaak uitstapjes als dank voor wat we doen.

Vrijwilligerswerk bij een jeugdhuis is heel wat meer dan gewoon gratis werken. Iedereen daar helpt je om te groeien in een veilige omgeving, omringd door mensen die het beste voor je willen. Zowel jongvolwassenen als kinderen kunnen er terecht om er ongestoord en veilig te spelen – in de plaats van urenlang naar een computerscherm te staren. Je kan in heel wat jeugdhuizen vormingen volgen, samen op uitstap te gaan … In jeugdhuis 2050 (Linkeroever) kan je zelfs huiswerkbegeleiding krijgen. Dus ja, jeugdhuiswerk werkt echt voor alle jongeren. Het aanbod wordt aangepast aan de jongeren die willen deelnemen. Ik vind jeugdhuizen cruciaal in de samenleving van vandaag.”

COVERSTORY Parsa

Nathan

“Het jeugdhuis is als familie voor mij. Normaal gesproken ben ik nogal gesloten. Hier leerde ik verschillende mensen kennen waarmee ik buiten het jeugdhuis misschien nooit in aanraking zou gekomen zijn. Op die manier heb ik veel bijgeleerd door de jaren heen. In het jeugdhuis heb ik leren praten, leren omgaan met mensen. Dankzij de vele activiteiten die we hier doen, heb ik hier echte vrienden gemaakt.”

COVERSTORY Nathan 2

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op