Getuigenis

De schepen stelt scherp: Peer

11 apr. 2022
De schepen stelt scherp Peer Dilien

In de korte reeks “De schepen stelt scherp” stelt Formaat een aantal vragen aan de lokale beleidsmaker bij uitstek: de schepen van Jeugd. De focus van het gesprek ligt op de impact van corona op het open jeugdwerk in de gemeente én op de job als schepen van Jeugd.

We gingen in gesprek met schepen Liesbeth Diliën, sinds 2012 schepen van Jeugd in Peer, voordien zelf actief bij de lokale Chiro, het speelplein en jeugdhuis de Styx.

Peer is een relatief kleine stad in het noorden van de provincie Limburg. Ze telt zo’n 16.000 inwoners, waarvan ongeveer een vijfde (18.44%) jonger is dan achttien jaar. Peer is daarmee een relatief ‘jonge’ stad qua demografie. Ze wordt van oudsher bestuurd door de christendemocraten, die een lange traditie van bestuur erop nahouden.

Peer bestaat uit een aantal kleinere kerkdorpen zoals Linde en Wauberg, en nog een aantal deelgemeentes zoals Grote en Kleine Brogel en Wijchmaal, elk met een eigen rijke traditie aan jeugdwerk.

Schepen Liesbeth Diliën: “Specifiek qua jeugdhuiswerk kent onze stad twee werkingen. Jeugdhuis de Styx is een traditioneel jeugdhuis dat in Wauberg gelegen is. De werking focust op de weekendavonden en verhuurt de locatie regelmatig aan externen voor kleine fuiven en feesten. Sinds kort kent de Styx een nieuw bestuur dat de vzw overnam. Samen met de lokale afdeling van de Chiro zorgen zij voor uitbating van het jeugdhuis.

Daarnaast heb je in het hartje van het centrum sinds februari 2020 jongerencentrum De Bak. Hier vind je naast een stemmig jeugdcafé en pop-up voor jonge ondernemers ook een flexwerkplek, repetitielokaal en zolderzaal met keuken. Je kan er terecht voor cursussen, workshops, het JAC en de OverKop-werking.

Het jeugdcafé wordt gehuurd door vzw JH Peer, die instaat voor de wekelijkse uitbating. Het gebouw staat onder beheer van de stad en de coördinatie van de verschillende gebruikers en activiteiten gebeurt door de deskundige jeugd.”

Formaat: "De Bak is dan wel redelijk nieuw, maar het centrum van Peer heeft toch een langere traditie in jeugdhuizen?"

Schepen Diliën: “Dat klopt! Peer kent al jaren een sterke jeugdhuiswerking, maar door problemen met infrastructuur, moest een dik decennium geleden de werking verhuizen naar een woonhuis op het industrieterrein uit het centrum. Hoewel de bestuurders van het toenmalige jeugdhuis De Container erg hun best deden, zorgde die afgelegen locatie toch voor heel wat moeilijkheden.

Toen het gebouw van de voormalige wijkpolitie hier in het centrum vrijkwam, hebben we niet lang getwijfeld om met de jongeren van het jeugdhuis contact op te nemen en onze ideeën voor te leggen. Door de combinatie van verschillende werkingen (jeugdhuis, JAC, OverKop, repetities, workshops, …) krijgen we die dynamiek van jong geweld ook terug centraal in onze stad.”

Formaat: "De Bak opende de deuren in februari 2020. Over timing gesproken!"

Schepen Diliën: “Zeg dat wel! Die timing kon natuurlijk beter. De deuren waren nog maar net open en ze konden weer sluiten. Beide jeugdwerkinitiatieven hebben door corona de afgelopen twee jaar eigenlijk meermaals hun werking stop moeten zetten. Ik moet zeggen dat de jongeren, in periodes waarin het wel kon, toch erg goed hun best deden om alle mogelijkheden te benutten om er toch iets van te maken. Wanneer ze beperkt mochten openen, volgden ze telkens de maatregelen correct op.

We merkten wel dat bepaalde regels niet voor iedereen even makkelijk waren, het was soms echt moeilijk om alles op maat vertaald en verteld te krijgen aan de betrokken jongeren. We leerden dat het echt belangrijk is om de jongeren tijd en ruimte te geven om over de afspraken te reflecteren. Nu, in de huidige code geel, merken we vooral hoe blij de jongeren zijn dat ze opnieuw aan de slag kunnen.”

Ik moet zeggen dat de jongeren, in periodes waarin het wel kon, toch erg goed hun best deden om iets te maken van hun werking.”

Liesbeth Diliën
Schepen van Jeugd in Peer

Formaat: "Wat brengt code geel zoal voor de nabije toekomst van de lokale werkingen?"

Schepen Diliën: “De Styx gaf onlangs de vzw door aan een nieuw jong bestuur. Voor hen is het nu vooral van belang om wat routine in de werking te krijgen. Met de komende geplande en uitgestelde fuiven zullen ze hun handen nu wel even vol hebben.

Voor Jongerencentrum De Bak zijn we bijna klaar met fase twee van onze verbouwingswerken. We bouwen aan een ondergrondse polyvalente kelderzaal, dit om de geluidsoverlast in het stadscentrum te beperken. Ik ben de afgelopen week de zaal in ruwbouwfase nog gaan bekijken. Het ziet er indrukwekkend uit! We hopen in september, bij aanvang van het nieuwe cultuurseizoen, de nieuwe ruimte in gebruik te nemen. Tot dan is het vooral werken aan de programmatie van de huidige ruimtes.”

Formaat: "Met het inzetten van een jeugdambtenaar in het jongerencentrum, is stad Peer ook actief in de werking zelf. Is dit een bewuste keuze?"

Schepen Diliën: “Goh, het is natuurlijk niet zo dat onze jeugddienstmedewerker in het weekend achter de toog van De Bak staat. Het jeugdhuisgedeelte van De Bak wordt echt volledig door de jongeren zelf gerund, Max is er vooral om het geheel te coördineren en de werkingen en activiteiten op elkaar af te stemmen.

Het voordeel van die betrokkenheid is natuurlijk wel dat we echt een vinger aan de pols hebben. Als schepen probeer ik door wekelijks overleg met de deskundige jeugd ook actief op de hoogte te zijn. Ik probeer ook geregeld mee te draaien met de activiteiten van onze sterke jeugdraad.

Daarnaast ga ik regelmatig langs bij de twee jeugdhuizen. Ikzelf ben ex-lid van de Styx en woon nog steeds op de Wauberg. Die nabijheid heb ik ook wel gemist tijdens de coronaperiode: geen spontane bezoekjes of kunnen aansluiten op de activiteiten. Ik ben blij dat dit weer kan.”

“Tijdens de crisis miste ik als schepen toch wel de nabijheid van spontane bezoekjes of aansluiten op activiteiten. Ik ben blij dat dit weer kan.”

Liesbeth Diliën
Schepen van Jeugd in Peer

Formaat: "Wat leert u als beleidsmaker vooral uit die bezoeken en nabije opvolging?"

Schepen Diliën: “Het klinkt misschien cliché, maar samenwerken blijft de boodschap. De burgers van Peer, ook de jongeren, toonden in deze crisistijden duidelijk hun burgerzin. Zo konden we voor de opstart en coördinatie van het vaccinatiecentrum in Peer rekenen op tal van meegaande vrijwilligers.

Ook vandaag en in de nabije toekomst zal samenwerking van belang blijven. Met de oorlog in Europa komt er opnieuw een migratiestroom op gang. In Peer zullen vele Oekraïners hun onderdak vinden. Ik hoop dat we de jongeren en kinderen onder hen een plek kunnen geven binnen onze jeugdwerkinitiatieven. Dat zal om samenwerking van alle betrokken partijen vragen.”

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op