Opiniestuk

De jeugd beleeft

28 okt. 2024
20230325 Publik Hasselt 114

Een reactie van Formaat* op het artikel “De jeugd van tegenwoordig, die fuift niet meer”

Op 28 oktober 2024 verscheen in De Morgen een artikel over hoe de klassieke zaterdagavond steeds stiller lijkt te worden voor de jeugd. "De jeugd van tegenwoordig, die fuift niet meer," klinkt het. Hoewel de cijfers inderdaad een daling tonen in het aantal georganiseerde fuiven, kunnen we de oorzaken niet tot één verklaring herleiden. Uit onze ervaringen merken we dat er een breder verhaal achter zit.

(*) Formaat vzw is een koepelorganisatie van jeugdhuizen en andere open jeugdwerkinitiatieven en daarnaast initiatiefnemer van ikorganiseer.be.

Het is niet omdat klassieke fuiven minder werken, dat er geen uitgaande jongeren of gedreven organisatoren meer zijn.

Muziek en jeugdhuizen: dé eeuwigdurende liefde

Jongeren zoeken vaker unieke ervaringen en evenementen waarin beleving en sfeer belangrijker zijn dan bij de traditionele fuif. Ze denken bewuster na over waar ze hun geld aan uitgeven. Hierdoor blijven festivals in populariteit toenemen, terwijl de interesse in klassieke fuiven afneemt.

Jongerencultuur is zoveel meer dan fuiven alleen. Het is beleven.

Uit gesprekken met jeugdhuizen en vrijetijdsdiensten blijkt dan inderdaad dat de opkomst voor klassieke fuiven vaak tegenvalt. De onzekere opkomst maakt het organiseren van een fuif een grotere gok. Je weet niet altijd hoeveel mensen er zullen komen, en het wordt moeilijker om uit de kosten te komen met dit soort evenementen.

Jeugdhuizen worden uitgedaagd om te blijven zoeken naar activiteiten die jongeren aanspreken. Jongeren blijven interesse houden in muziek of muziekinitiatieven. Ondanks de uitdagingen blijft muziek voor jongeren superbelangrijk. Uit onze ledenbevraging 2024 blijkt dat jeugdhuizen kansen zien in live-muziek, optredens, nieuwe muzikale concepten en zelfs fuiven om jongeren uit de buurt samen te brengen. De liefde tussen muziek en jeugdhuizen is dus zeker nog niet voorbij.

De rol van jeugdhuizen

Muziek is en blijft een hoeksteen van de jongerencultuur, en jeugdhuizen spelen daarin een belangrijke rol. Het sluit perfect aan bij hun missie: jongeren een plek geven waar ze zichzelf kunnen zijn, nieuwe interesses kunnen ontdekken en vooral elkaar kunnen ontmoeten. Want dat is wat muziek doet: het brengt mensen samen, laat ze creatief nadenken en creëert verbondenheid.

Jeugdhuizen kunnen dus een antwoord bieden op de noden van jongeren. Hiervoor hebben ze vertrouwen nodig.

Regulitis: complexe regelgeving

We (h)erkennen de impact van 'regulitis' zoals De Morgen aanstipt: de complexe regelgeving maakt het omslachtiger en duurder om evenementen te organiseren. Bij Formaat strijden we dan ook voor een vereenvoudiging van de vele regels op Vlaams, federaal en lokaal niveau. Via ons memorandum en de samenwerking aan de website regulitis.be vind je terug hoe we dat doen.

Geef jongeren en jeugdhuizen ruimte

Vanuit Formaat zien we het enthousiasme voor muziek niet verdwijnen, maar wel evolueren. De interesse in klassieke fuiven mag dan afnemen, jongeren haken zeker niet af. Ze willen iets dat beter aansluit bij hun interesses en beleving. Voor jeugdhuizen betekent dat experimenteren en meebewegen. En dat doen ze!

Om jongeren de kans te geven hun ideeën te realiseren, roepen we op om ‘regulitis’ te bestrijden en het organiseren van muziekevenementen actief te ondersteunen en stimuleren. Financiële steun via (project)subsidies of materiële hulp zoals het gratis ontlenen van een muziekinstallatie is noodzakelijk om betaalbare en toegankelijke activiteiten te blijven organiseren.

En het allerbelangrijkste: geef jeugdhuizen het vertrouwen en de erkenning die ze verdienen. Zo bouwen we samen aan een bloeiende muziekcultuur voor en door jongeren.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op