Inspiratie voor activiteiten

Skatepark De Bogaard: Hoe jeugdwerkers en jongeren samen een droom waarmaakten

17 okt. 2024
1 Formaat

Stel je voor: een skatepark dat een echte community hub is, mee bedacht en gebouwd door jongeren. Dat is het geval voor Skatepark De Bogaard in Geel. Het is het resultaat van jarenlang werk, doorzettingsvermogen en veel passie van jongeren en jeugdwerkers. Om het verhaal achter dit project te leren kennen, spraken we met beroepskrachten Tom en Laura van Jeugdhuis De Vonk.

📸 vince wynants

Het begon met een idee

Het plan voor een nieuw skatepark bij De Vonk ontstond niet van de ene op andere dag. Wel enkele jaren geleden, toen skaters in de stad vonden dat hun skatepark Ă©cht niet meer voldeed. Dat is nu al 15 jaar geleden. Het was te klein, te basic, en gaf niet de ruimte om zich te ontwikkelen. Jongeren trokken aan de bel en vroegen om iets beters. Maar het duurde lang voor de gemeente er echt in meeging.

Na lang onderhandelen en vooral doorzetten, kwam er beweging in de zaak. De Vonk kreeg groen licht en budget, om een gloednieuw skatepark te bouwen. Toch was er ook nood aan extra subsidies om de grote kosten te dekken. Deze dienden ze samen in met dienst Jeugd.

Jongeren als drijvende kracht

Tijdens de coronaperiode, toen de wereld even op pauze stond, gingen de jeugdwerkers van De Vonk op een slimme manier aan de slag om de meningen en wensen van jongeren te verzamelen. Denk aan QR-codes en online enquêtes—super eenvoudig, maar effectief. Jongeren gaven input over welke obstakels en toestellen ze wilden, en hoe het park eruit moest zien.

Door jongeren van verschillende leeftijden te betrekken, kreeg iedereen een stem. “We werkten samen met zowel jongere skaters van 12-15 jaar als oudere skaters van 18+. Die laatste groep was heel belangrijk om technische inzichten te geven over wat een goed skatepark nodig heeft.” Zo werd het park een plek die voor iedereen werkt, van beginners tot gevorderden.

“Die hebben op de olympische spelen het skatepark gebouwd.”

De Vonk werkte samen met NINE YARDS, een gespecialiseerd Nederlands bedrijf dat wereldwijd skateparken bouwt. Hun ervaring en de input van jongeren zorgden voor een skatepark dat niet alleen functioneel, maar ook uitdagend en duurzaam is. “Het is grappig, de jongere skaters wilden een andere aannemer omdat hun ontwerpen er mooier uitzagen, maar gelukkig konden de oudere skaters hen laten inzien dat het niet alleen om uiterlijk gaat, maar om functionaliteit.”

De jongeren kregen zelfs de kans om met transparante folie over de ontwerpen te tekenen en zo hun eigen stempel op het park te drukken.

Meer dan alleen een skatepark

Het park is meer dan zomaar een verzameling ramps en rails, het is een plek waar jongeren samenkomen, ideeën uitwisselen en nieuwe vaardigheden opdoen. Met het project “Skate it 'till you make it” kunnen jongeren zich niet alleen uitleven op hun board, maar ook hun creatieve kant ontwikkelen. Denk aan skateboard decks pimpen, skatevideo’s maken, en fotografie- of videografieworkshops volgen. Het skatepark wordt zo een creatieve broedplaats waar jongeren zichzelf kunnen ontdekken en verder ontwikkelen.

Sterk werk

Het succes van Skatepark De Bogaard ligt in de sterke samenwerking tussen jongeren, jeugdwerkers en de stad. Door de jongeren in elke stap van het proces te betrekken, werd het park Ă©cht hun plek. Daarnaast zorgde het doorzettingsvermogen van de jeugdwerkers ervoor dat het project niet verloren ging en toch wel symbool staat voor wat er mogelijk is als je jongeren serieus neemt en actief betrekt.

Image 8
Image 10

Tips om mee te nemen!

  1. Blijf volhouden: Een project zoals dit kost tijd, soms zelfs jaren. Zorg dat je als jeugdhuis actief blijft trekken aan de kar en blijf de gemeente herinneren aan het belang van zo'n initiatief.
  2. Betrek jongeren vanaf het begin: Dit klinkt als een open deur, maar het betrekken van jongeren in elke fase is cruciaal. Hun input is wat een project succesvol maakt.
  3. Zoek de juiste partners: Samenwerken met gespecialiseerde partners, zoals NINE YARDS in dit geval, kan een groot verschil maken. Ze brengen niet alleen expertise, maar ook de nodige tools om jongeren actief te laten participeren.
  4. Maak ruimte voor creativiteit: Een skatepark is meer dan alleen een plek om te skaten. Zorg dat er ook ruimte is voor jongeren om andere interesses te ontdekken en te ontwikkelen, zoals videografie, kunst of ondernemerschap.
  5. Houd het dichtbij: Een skatepark werkt het beste als het verbonden is met het jeugdhuis. Dit zorgt voor een constante instroom van jongeren en versterkt de community-gevoel.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op