Inspiratie voor activiteiten

Battlestation UMG: hoe technologie jongeren verbindt

31 okt. 2024
452450926 1205954697223904 7100127304164804340 n

Battlestation UMG is een innovatief project dat jongeren de kans biedt om oude computers nieuw leven in te blazen en te leren over technologie en geschiedenis. Het is een samenwerking tussen Jeugdhuis Pagode in Schilde en verschillende partners. Jonas, jeugdconsulent in Schilde, begeleidt het project vanuit de STEM-academie van de gemeente en vertelde ons hier meer over.

Wat is Battlestation UMG?

Het idee voor Battlestation UMG kwam als vanzelf voort uit gesprekken tussen Jonas en Lucas, voorzitter van Jeugdhuis Pagode. "We wilden iets doen met gamen en computers, en zo ontstond het concept om oude apparaten nieuw leven in te blazen," legt Jonas uit. De ideale kans om dit project uit te werken, kwam er toen VLAIO een projectoproep lanceerde voor STEM-academies die een jongerenwerking wilden uitrollen. Die kans werd dan ook met beide handen gegrepen.

Het project omvat allerlei activiteiten, zoals het opknappen van oude laptops tijdens workshops, het installeren van software, en het modden van games naar de situatie van 1940 in Schilde. Het jeugdhuis zorgt ervoor dat de nodige materialen en apparatuur beschikbaar zijn. "We hebben veel materiaal ingezameld en zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot de juiste middelen.” Bovendien zijn er plannen voor een LAN-party en bezoeken aan een bunker en een museum, wat de leerervaringen verder verrijkt.

De kracht van het jeugdhuis

Waarom werd het jeugdhuis nu juist betrokken? "Het jeugdhuis is dé plek waar jongeren samenkomen. Dat zorgt voor een unieke kans om verschillende jongeren te bereiken, zowel leden als niet-leden." Lucas, als voorzitter van het jeugdhuis, heeft een belangrijke rol gespeeld in het organiseren van het project. “Hij is heel bedreven in het bouwen van computers en programmeren. Ook andere bestuursleden konden hun steentje bijdragen. Zo is Mathieu een goede programmeur, gamer en websitebouwer. Robbe is dan weer sterk in enthousiasmeren en deelnemers op hun gemak stellen en hij voegt de nodige komische noot toe.” Zo vult iedereen elkaar aan om tot een sterk project te komen.

Het jeugdhuis is niet alleen een uitvalsbasis voor de activiteiten, maar ook een brug tussen de deelnemers en de externe partners. Het biedt daarnaast een veilige en ondersteunende omgeving waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. "Het jeugdhuis heeft ervoor gezorgd dat de ruimtes beschikbaar waren voor workshops en dat er altijd begeleiding was tijdens de sessies," legt Jonas uit. Daarnaast zijn de communicatielijnen open; het jeugdhuis houdt de jongeren betrokken bij het proces door hen te laten meedenken over datums en activiteiten.

De participatie van de jongeren is belangrijk voor het project. Bij Battlestation UMG zijn jongeren van 14 jaar en ouder uitgenodigd om hun eigen computers en laptops te bouwen. "We geven de jongeren de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun apparaten inrichten. Ze kunnen software installeren, games aanpassen en zelfs hun eigen familiegeschiedenis in verband met de Tweede Wereldoorlog onderzoeken." Deze aanpak zorgt ervoor dat de jongeren niet alleen technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook creatief aan de slag kunnen.

"Het jeugdhuis is dé plek waar jongeren samenkomen. Dat zorgt voor een unieke kans om verschillende jongeren te bereiken."

Jonas

Successen en samenwerking

Terugkijkend op de voortgang van het project, zijn er veel successen te vieren. "Elke deelnemer heeft nu een werkende laptop of PC. Dat laat zien dat er behoefte is aan dit soort experimenten." De samenwerking met verschillende partners, zoals de STEM-academie, het War Heritage Institute en de heemkundige kring Scilla, verloopt ook positief. "Iedere partner brengt zijn eigen expertise in, wat het project versterkt en zorgt voor een leerzame ervaring."

"Elke deelnemer heeft nu een werkende laptop of PC. Dat laat zien dat er behoefte is aan dit soort experimenten."

Jonas

Een blik op de toekomst

Battlestation UMG is niet alleen een technisch project, maar ook een kans voor jongeren om samen te werken, te leren en creatief te zijn. Het laat zien dat met een beetje initiatief en samenwerking, mooie dingen kunnen ontstaan. "We blijven zeker experimenteren. Er zijn nog zoveel mogelijkheden om samen te werken en nieuwe projecten te lanceren."

Zou jij ook een gelijkaardig project willen opstarten? Dan heeft Jonas enkele waardevolle tips: "Kijk naar wat je in huis hebt en durf te vragen. Zoek een partner die kan helpen met het papierwerk; dat maakt het proces een stuk eenvoudiger. En, het allerbelangrijkste: begin gewoon! Onze zoektocht naar materialen, zoals oude laptops, bleek cruciaal en het is oké om hulp te vragen." Dus, heb jij een idee? Met de juiste combinatie van passie en samenwerking kan jouw project ook tot leven komen.

457241708 1193324011721394 3833953517850121612 n
452450926 1205954697223904 7100127304164804340 n
456338802 955371803012776 4067192297166712537 n

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op