Open jeugdwerk

Jeugdwerk brengt de buurt samen

11 jul 2025
Krak 2

Jeugdwerk bouwt mee aan sociale cohesie in je gemeente. Vanuit haar eigenheid zorgt ze al voor samenhang, vriendschappen, gemeenschapsgevoel... En sommige werkingen kiezen er bewust voor om er (extra) op in te zetten. Wij gingen op bezoek bij twee open jeugdwerkingen die intekenen op de subsidielijn voor geprofessionaliseerd open jeugdwerk van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Artikel geschreven door Bert Delville (Bataljong) voor Dropzone 

Jeugdhuis Krak in Avelgem

Joachim Wannyn, jeugdwerker in Jeugdhuis Krak, vertelt ons over de werking van het jeugdhuis. Kristl, diensthoofd van de dienst Jeugd & Cultuur en Sy’rai Kerselaers voorzitter van de jeugdraad en speelpleinverantwoordelijke ad interim zitten mee aan tafel.

Vorig jaar was een groot feestjaar. Joachim werkt aan een boek over 50 jaar Krak. Als er iets opvalt in al die jaren: de basiswerking van het jeugdhuis bleef hetzelfde. Een vrijwilligerswerking die de ontmoetingsruimte openhoudt en vrijetijdsactiviteiten zoals feestjes, thema-avonden, podiumactiviteiten... organiseert. In 2002 werd via Europese middelen voor het eerst een beroepskracht tewerkgesteld, in cofinanciering met de gemeente. Initieel met de opdracht om het jeugdhuis en de gemeentelijke activiteiten te ondersteunen. Zo kreeg de gemeente een duidelijke return voor hun investering en ontstond een grote verwevenheid tussen het jeugdhuis en de gemeente. Dat zorgt tot op vandaag voor een constructieve samenwerking. In 201 maakte het jeugdhuis de overstap naar projectsubsidies voor bovenlokaal open jeugdwerk.

Het jeugdhuis krijgt voor de basiswerking een subsidie van de gemeente op basis van een puntensysteem. Voor de loonkost van de beroepskracht is er een aparte convenant met wederzijdse engagementen waar de gemeente en het jeugdhuis samen aan willen werken. Die zorgt voor een kader, maar laat voldoende vrijheid om aan de slag te gaan met thema's die jongeren aanbrengen. Zo is de brede focus op dit moment welzijn, de invulling gebeurt vanuit signalen die het jeugdhuis oppikt.

Het jeugdhuis is voor de gemeente een waardevolle partner om voeling te houden met wat er leeft bij jongeren en om flexibel in te spelen op hun noden.

De jeugddienst zorgt vaak voor de eerste contacten en kan via zijn netwerk waardevolle contacten aanreiken. De succesfactor volgens Joachim: "Weet waar de ander naartoe wil en wat die partner nodig heeft. Zoek gedeelde doelen en vertrek van daaruit om samen te werken. En zorg dat je samen kan profiteren van de resultaten."

Kristl vult aan met de tip: "Investeer in een duurzaam op­gebouwde relatie en open contact. Vroeger hadden we veel concrete verwachtingen op papier. Nu zorgen we met onze convenant voor een meer open kader om binnen te werken. Zo kunnen zowel het jeugdhuis als onze dienst flexibeler in­ spelen op wat beweegt."

Het voordeel van een beroepskracht is dat die kan werken aan een open houding binnen de werking om nieuwe concepten te proberen. Zoals: een werking ontwikkelen die aansluit op de projectlijn voor professioneel open jeugdwerk met een bovenlokale werking rond sociale cohesie. Die keuze kwam er vanuit de overtuiging dat een jeugdhuis geen eiland op zich is, maar middenin de maatschappij staat. Daar liggen kansen om een knooppunt te worden voor de buurt.

Enkele projecten uitgelicht

  1. Zo werkt het jeugdhuis aan een buurtwerking waarbij via partners contacten worden gelegd met jongeren waarbij het reguliere aanbod moeilijker aansluiting vindt. Een van de resultaten is bijvoorbeeld dat jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) de kans krijgen om mee te komen helpen in de werking buiten de openingsuren, zodat ze in een prikkelarme omgeving kennismaken met het jeugdhuis en de werking en zo geleidelijk het aanbod leren kennen.
  2. Met 'Broodje-Krak' zet het jeugdhuis elke vrijdagmiddag de deuren open voor iedereen die er zijn lunch wil eten. Je kan een broodje bestellen, maar ook eigen lunch meenemen. Aan de toog wordt op dat moment geen alcohol geschonken. Zo brengt het jeugdhuis schoolgaande jongeren, maar even goed buurtbewoners, samen.

Door het verbreden van de werking bouwde het jeugdhuis een netwerk van nieuwe partners uit. Het jeugdhuis:

  • is lid van het Huis van het Kind
  • werkt samen met Overkop
  • legde contacten met Ubuntu, een lokale organisatie die werkt voor mensen met een beperking
  • heeft regelmatig overleg met scholen.

Jeugdhuis Jakkedoe in Waregem

In Waregem gaan we op bezoek bij Marieke Degryse, projectmedewerker bij jeugdhuis Jakkedoe en Flor Coussement, jeugdconsulent. De projectlijn van Sociale Cohesie is de lijm die de verschillende werkingen in het jeugdhuis met elkaar verbindt. Jakkedoe zet bij de verschillende werkingen bewust in op het creëren van communities en op ontmoeting tussen die communities.

Door breder te gaan werken, met behulp van de projectmiddelen, wordt de rol van het jeugdhuis ook breder getrokken en zet het zich meer op de kaart als ontmoetingsplek.

Enkele projecten uitgelicht

  1. Vanuit het project Artistieke Expressie ontstond een werking met acht bands die samen een repetitiekot delen. Ze staan zelf in voor het maken van afspraken en het netjes houden van de ruimte. Door hen hier samen verantwoordelijk voor te maken en hen op regelmatige basis samen te brengen, zorgt het jeugdhuis ervoor dat er ruimte wordt gecreëerd om nieuwe ideeën uit te werken en nieuwe samenwerkingen op te starten tussen mensen die elkaar anders misschien niet zouden vinden.
  2. Ook met de lokale ondernemersgemeenschap wordt connectie gelegd. Jonge kunstenaars kunnen via de '(J)artotheek' kunstwerken uitlenen aan lokale ondernemers die hun kantoor, winkelruimte... willen inkleden. Zo krijgen jonge kunstenaars de kans om werken ten­ toon te stellen en ervaring op te doen, en wordt er ge­werkt aan verbinding met de lokale gemeenschap. Stad Waregem zorgde al voor een plaatsje voor een aantal jonge kunstenaars in de gebouwen van de stad.
  3. Vanuit het project rond ondernemingszin wordt er ge­zocht naar connectie met de buurt. De gemeente nam het initiatief om bij de verbouwing van het jeugdhuis een plek te voorzien voor de Wereldwinkel om zijn producten te verkopen. Jongeren die vanuit het project producten willen verkopen, delen de winkelruimte met Oxfam en kunnen zo meer openingsmomenten voor­ zien.

Net als Krak gaat Jakkedoe actief op zoek naar jonge­ren. Een nieuw idee: een bakfiets waarmee het jeugd­ huis zijn projecten tot bij jongeren kan brengen.

Jakkedoe

Werken aan sociale cohesie over de gemeentegrenzen heen

Jeugdhuis Krak en Jeugdhuis Jakkedoe zijn ook deel van het bovenlokaal samenwerkingsverband de Kalle. waarin 7 open jeugdwerkingen binnen de regio elkaar versterken. Ze vinden elkaar voor intervisie, om materiaal te delen of geïnteresseerde jongeren door te verwijzen. Ze zetten bewust in op ontmoetingsmomenten tussen jongeren van de verschillende jeugdhuizen. Op 10 augustus brachten Jeugdhuis Jakkedoe en Jeugdclub Ten Goudberge het beste van hun jeugdwerkingen naar de straten van Zuidwest Vlaanderen met Whoppah on Tour. Drie locaties transformeerden tot bruisende, mobiele jeugdwerkingen waar bezoekers konden genieten van een unieke mix van cultuur, kunst en gemeenschap.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u