Het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk (SFSCW) heeft in 2026 een budget van 1 miljoen euro vrijgemaakt. Dat geld is bedoeld om het welzijn van medewerkers en de werking van organisaties in het sociaal-cultureel werk te verbeteren.
Ook open jeugdwerkinitiatieven met tewerkstelling kunnen makkelijk en snel een aanvraag indienen. Je kan steun krijgen voor acties of projecten die:
- de loopbaan van medewerkers verbeteren,
- aandacht hebben voor preventie,
- of werken rond welzijn op het werk.
In dit artikel leggen we kort uit wat de voorwaarden zijn, hoe het proces loopt en geven we enkele tips.
Zit je met vragen of heb je ondersteuning nodig rond deze thema's? Neem dan gerust contact met ons op!
Voorwaarden en proces
Hoe dien je een aanvraag in?
Als je wil indienen, moet je ook een begroting maken. Dat is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van je project.
Let op:
- Maximaal 15% van het totale bedrag mag naar algemene kosten gaan (zoals werkuren van medewerkers, zaalhuur, catering, ...).
- Het bedrag dat je kan aanvragen, hangt af van het aantal uren (VTE) dat al je medewerkers samen werken (niet het aantal personen die je in dienst hebt!).
- Snel indienen is belangrijk. Wie eerst indient, maakt meer kans op steun ('first come, first served').
Hoe verloopt de betaling?
- Als je steun krijgt, krijg je bij de start 60% van het bedrag.
- De overige 40% moet je eerst zelf betalen. Je krijgt dat deel terug nadat je het project hebt afgerond en alles correct hebt ingediend.
- Je project mag maximaal 2 jaar duren, maar een kortere periode (bijvoorbeeld 4 maanden) is ook mogelijk.
Waarvoor krijg je het meeste kans op steun?
80% van het budget is bedoeld voor projecten rond deze 5 thema's:
- Burn-outpreventie
- Competentieversterking
- Zelfsturing
- Re-integratie
- Psychosociaal welzijn
De overige 20% is voor andere acties rond loopbaan, preventie of welzijn.
Wat moet je doen na afloop van je project?
Ten laatste 1 maand na het einde van je project moet je een afrekening maken. Die bevat:
- een overzicht van alle kosten,
- facturen,
- loonfiches (als dat nodig is),
- en een online evaluatie.
Als alles in orde is, krijg je het resterende bedrag (40%).
5 thema's en concrete acties
Burn-outpreventie
- Je kan enkele trainingen organiseren over stressmanagement waarin je medewerkers leren omgaan met werkdruk, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen, timemanagement en het stellen van grenzen. Laat deze trainingen door externe stressmanagementtrainers geven.
- Om open communicatie over werkdruk te stimuleren kan je maandelijkse welzijnsgesprekken organiseren tussen medewerkers. Schakel hiervoor een externe coach in.
- Je kan voor flexibele werktijden zorgen en de mogelijkheid om thuis te werken. Schaf hiervoor software voor tijdsregistratie en teamplanning aan.
Competentieversterking
- Je kan enkele interne en externe trainingen organiseren op het gebied van communicatie, leiderschap, digitale vaardigheden, … Huur externe trainers in of koop begeleidingsmateriaal aan, zoals handboeken of cursusmateriaal.
- Organiseer maandelijkse kennisdelingssessies waar je medewerkers hun expertise delen. Kosten voor de locatie en faciliteiten kunnen gedekt worden.
Zelfsturing
- Organiseer enkele trainingen over zelfsturing en persoonlijke effectiviteit, waarin je medewerkers leren hoe ze zelfstandig hun werk kunnen plannen en prioriteiten stellen. Huur externe coaches in.
- Organiseer de oprichting van zelfsturende teams die gezamenlijk besluiten nemen over werkmethoden en doelen. Organiseer teamworkshops. Laat bestuurders en coördinatoren trainingen volgen over hoe ze zelfsturing kunnen ondersteunen.
- Bied persoonlijke coaching aan voor medewerkers die hun zelfsturing willen verbeteren. Deze coaching kan je extern inhuren.
Re-integratie
- Ontwikkel een re-integratieplan voor medewerkers die na ziekte terugkeren. Het plan zorgt voor een geleidelijke opbouw van werkdruk en biedt mentale ondersteuning door middel van gesprekken met een re-integratiecoach of bedrijfsarts.
- Zorg voor ergonomische werkplekken en bied medewerkers de mogelijkheid om flexibele werktijden te hanteren. Schaf speciale software aan voor tijdregistratie om flexibele werktijden te beheren.
- In het kader van ergonomie kan je ook bureaumateriaal schaffen, zoals een beeldscherm, bureaustoel, laptopstand, toetsenbord, muis, …
Psychosociaal welzijn
- Je kan enkele mindfulness- of yogasessies organiseren om medewerkers te helpen omgaan met stress. Laat deze sessies begeleiden door extern ingehuurde trainers.
- Bied je medewerkers de mogelijkheid om vertrouwelijke gesprekken te voeren met psychologen of vertrouwenspersonen binnen de organisatie. Hiervoor kan je interne of externe psychologische begeleiding voorzien.
- Het organiseren van sociale activiteiten, zoals teambuilding evenementen, gezamenlijke lunchwandelingen en informele borrels is ook belangrijk. Het versterkt de teamspirit en om medewerkers te helpen ontspannen.
Extra informatie bij het indienen
Via het indienplatform vind je een formulier om je dossier in te dienen. Dit dossier is best beknopt en bevat de volgende onderdelen:
- Situatieschets gelinkt aan de oproep: Wat is de stand van zaken binnen jouw organisatie?
- Doelstellingen van het project: Welke concrete resultaten wil je bereiken met dit project?
- Acties: welke stappen zal je ondernemen om deze doelstellingen te realiseren? (bijvoorbeeld: externe begeleiding inschakelen, opleidingen volgen, materiaal aankopen, enzovoort.)
- Impact van het project: Welk effect wil je op langere termijn bereiken binnen je organisatie?
- Opvolging: Hoe ga je het project opvolgen? En hoe verwerk je de geleerde lessen op lange termijn in je organisatie?
Je voegt twee bijlagen toe bij je dossier:
- De begroting van het project.
- Een bewijsstuk waaruit blijkt dat het project besproken werd met het personeel van je organisatie.
Voor beide bijlagen ben je verplicht gebruik te maken van de modeldocumenten die beschikbaar zijn op het indienplatform.
Externe informatie, coaching en vorming
In het veld is er veel waardevolle informatie, externe coaching en vorming beschikbaar op het gebied van loopbaan, welzijn en preventie. Verschillende organisaties bieden specifieke vormingen en coaching aan. Hier zijn er alvast enkele:
Cursussen en vorming
Externe coaching
- Oplossingsgerichte training, coaching en begeleiding (Ilfaro)
- Interactie-academie
- Tweetakt | Opleiding, training, coaching & advies
Zelfsturende teams