Open jeugdwerk

Youth of Willebroek: "We willen iets betekenen voor onze generatie"

12 jan. 2022
HOT TOPIC YOW Ridvan

Youth of Willebroek (YoW) werd in 2020 opgericht door tien jongeren. “We kennen elkaar via via”, vertelt Ridvan, die tot voorzitter werd gedoopt. “We hebben allemaal verschillende achtergronden maar delen dezelfde ideeën over onze gemeente. We willen iets betekenen voor de jongeren in Willebroek.”

“We werken rond drie grote thema’s: educatie, welzijn en diversiteit. Al is die laatste geen zuil op zich. We nemen diversiteit mee in alle projecten die we doen. Voor ons gaat diversiteit ook verder dan een religie of nationaliteit. Vaak wordt de definitie van het thema nogal beperkt, waardoor iedereen op zijn eigen eiland blijft. Met YoW maken we verbinding.

Er kwamen al heel veel positieve reacties op wat we doen. Ook de gemeente steunt ons. Op dit moment ondersteunen we ook scholieren die moeite hebben met studeren in deze periode. In plaats van dat jongeren in de bibliotheek gaan studeren, wat nu niet mag, organiseren we studeersessies via Zoom. Iedereen zet zijn microfoon uit en studeert. Zo motiveren ze elkaar. Daarnaast kunnen ze bij ons terecht met vragen.

Eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs, daar merk ik bijvoorbeeld dat ze niet weten waar ze terecht zijn gekomen en hoe ze aan de slag moeten gaan. We kunnen niet veel doen, maar we kunnen wel luisteren naar hen en hen motiveren om te roeien met de riemen die ze hebben. Hopelijk kunnen we de pijn zo een beetje verzachten.

We proberen een brug te zijn tussen verschillende organisaties. Sommige jongeren hebben een oordeel over andere verenigingen. ‘De jongeren van Chiro zijn racistisch’, horen we. Ik heb zelf in de Chiro gezeten, en kan die vooroordelen tegenspreken. We willen een netwerk vormen tussen alle jongeren, verenigingen en gemeentediensten.

We proberen een brug te zijn tussen verschillende organisaties

HOT TOPIC YOW Ridvan
Ridvan
Voorzitter Youth of Willebroek

Het welzijn van jongeren staat onder druk in deze periode. Met YoW proberen we het gesprek met jongeren aan te gaan. Onlangs werd hier een avondklok geïnstalleerd. Niet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wel om jongeren van straat te houden. Dat zorgde voor conflicten. Ik kende een deel van de betrokken jongeren en kon zo het gesprek met hen aangaan.

Ik sprak onlangs met iemand die me zei dat hij niets te verliezen had. Dat greep me aan. Met YoW kunnen we die mensen weer zin doen krijgen in de dingen. De jongeren in Willebroek hopen dat we iets kunnen betekenen voor onze generatie. Dat motiveert ons om door te gaan.”

  • Foto: David Legreve en YoW vzw

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op