XER: groene dansers

9 apr. 2024
Interview XER Xer 2 fotograaf Karel VA

XER is een collectief van de vier oprichters van jeugdhuis De Serre in Hoeilaart. Hun doel: evenementen organiseren op bijzondere locaties én daarmee iets teruggeven aan de buurt en de natuur. Formaat sprak met Milan Philips (25 jaar), één van de vier drijvende krachten achter XER.

“XER staat voor Exclusive, ecological rhythms. De naam is een knipoog naar jeugdhuis De Serre, waar ik samen met de andere drie initiatiefnemers van XER gestart ben. We zijn alle vier geboren organisatoren en organiseren al jaren feesten en evenementen voor het jeugdhuis. Nu we een beetje “ouder” worden willen we dat blijven doen, ook voor een groter publiek. Vooral om te dansen, want dat doen we zelf ook graag. Daarnaast is het heel interessant om in contact te komen met de wereld van artiesten, dj’s en alles wat er bij events komt kijken.”

“Afgelopen zomer organiseerden we ons eerste evenement: XER // Kasteelhoeve. De Kasteelhoeve in Hoeilaart is een geweldige locatie die tot nu toe nog niet vaak gebruikt is voor evenementen. We willen echt gaan voor unieke locaties waar nog niet eerder feesten zijn georganiseerd. Maar we vinden het ook heel belangrijk om iets moois terug te geven aan de jongeren, ons dorp en aan de omgeving. Daarom gaan we met de opbrengst van elk evenement één of meerdere ecologische projecten aan. Met de opbrengst van XER // Kasteelhoeve planten we volgend voorjaar 260 bomen op een nieuw terrein in het dorp.”

“Ook tijdens onze evenementen proberen we ons steentje bij te dragen. De inkleding is van gerecycleerd hout, we gebruiken herbruikbare bekers … Maar het is wel echt moeilijk om een zero waste evenement op poten te zetten. Bij de Kasteelhoeve hadden we het geluk dat we gebruik konden maken van aansluitingen van de gemeente, zodat we geen generatoren hoefden te gebruiken. We hebben ook al een lokale energieleverancier gevonden zodat we gebruik kunnen maken van zonnepanelen als we op het platteland een event willen organiseren.”

“We willen twee keer per jaar een evenement organiseren, liefst in de zomer en in de winter. Ons volgende evenement is in mei, in samenwerking met andere verenigingen in Hoeilaart. We hopen dat we blijven groeien en populair genoeg worden om nog meer ecologische initiatieven op te kunnen zetten!”

Interview XER Xer 1 fotograaf Karel VA
Interview XER Xer 4 fotograaf Karel VA
Interview XER Xer 3 fotograaf Karel VA
Interview XER Xer 2 fotograaf Karel VA

XER op Instagram: @xer_events

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op