Open jeugdwerk

Kollapp maakt digitaal jeugdwerk gemakkelijker

24 feb. 2023
Kolle

Het klinkt even simpel als geniaal: een online tool die de connectie maakt tussen online en offline jeugdwerk. Zes West-vlaamse jeugdplekken, die samen de 'Kolle' vormen, maakten van dit idee realiteit. Op die manier willen ze hun aanbod toegankelijker maken en een bredere kruisbestuiving faciliteren tussen jongeren en jeugdwerk.

Een mobiele app dat jeugdwerk een platform biedt en waar jeugdwerkorganisaties hun aanbod en programma kunnen communiceren naar de juiste jongeren. Dat is Kollapp in een notendop. Het doel is om talentontwikkeling te stimuleren en kansen te creëren door een optimale matching tussen vraag en aanbod.

Digitale playground


Jongeren kunnen een profiel aanmaken op het platform en met tags aanduiden wat hun interesses en talenten zijn. Aan de hand van die tags krijgen ze meldingen voor het aanbod dat aansluit bij hun leefwereld en interesseveld. De digitale ruimte geeft daarbij ook de mogelijkheid voor jongeren om met elkaar te connecteren. Voor jeugdinitiatieven is Kollapp een echte playground. Zij kunnen kansen publiceren, evenementen promoten, recaps posten, infrastructuur in de kijker zetten, workshops aanbieden enzovoort. Men krijgt ook toegang tot een CMS systeem – al blijft de privacy van de jongeren wel altijd bewaakt. Het platform is toegankelijk vanaf maart 2023 in West-Vlaanderen.


Beelden: Ruben VDW Photography

From Kolle to the world?

Kolle is een informeel netwerk dat bestaat uit 6 West-Vlaamse jeugdhuizen (JH Jakkedoe (Waregem), JH Krak (Avelgem), JC Ten Goudberge (Wevelgem), Quindo, De Stroate en Bolwerk (Kortrijk)). Ruben Benoit van Bolwerk noemt het een ecosysteem. "Dat is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Wij kwamen regelmatig samen om informeel uit te wisselen en we leenden elkaar hier en daar materiaal uit", licht hij toe. De Kollapp is het tweede project dat de jeugdhuizen samen ondernemen, eerder brachten ze al de lokale jeugd mooi in beeld met Vliegende Starters. "Met Kollapp is het de bedoeling om op termijn ook uit te rollen buiten West-Vlaanderen", droomt Ruben. De coalitie is duidelijk op een collaboratieve missie om het open jeugdwerk te versterken en hopen daar de rest van Vlaanderen en Brussel mee te inspireren.

Kollapp handshake Pagina 04

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op