Week van de Belgische Muziek 2022

8 feb. 2022
VRAAG HET Nikki Lucy 3

Van aan onze kabbelende Noordzee tot aan het bronsgroen eikenhout (ook gekend als Limburg, zoek ’t even op) wordt er consistent uitstekende muziek gemaakt. Tijdens de Week van de Belgische Muziek focussen alle nationale media, feestzalen en organisatoren zich op muziek van eigen kweek. Over heel het land creëren lokale bands, bedroom producers en beginnende rappers samen een muzikaal landschap dat constant in beweging is.

Het LIVE Netwerk is opgericht om die muzikanten een podiumkans te bieden en zo te dienen als broeiplaats voor lokaal talent. Nu het nog even wachten is voor de versterkers worden ingeplugd, brengt het netwerk tijdens de Week van de Belgische Muziek playlists uit om dat talent te vieren. De playlists zijn niet zomaar een afspeellijst, maar vormen een muzikale landschapskaart die je van lokale legendes tot de ruwste der diamanten meesleept. Curieus? Schuif die volumeknop omhoog en check de “Week van de Belgische Muziek” Spotify playlists, curated by het LIVE Netwerk!

Vinger aan de pols

Het gebeurt wel vaker dat bands die je in de zomer op de grootste festivalpodia van België ziet, ooit begonnen zijn in een jeugdhuis. “In 2009 hostten we een podium op het stadsfestival van Ieper, daar stond Balthazar op een piepklein podium te blinken met hun eerste hitje van 2008”, zegt Charina van JOC Ieper. Ook Used begon op een podium van het LIVE Netwerk. “Intussen speelt hij festivals als Rampage en Crammerock plat, maar ik herinner me zijn eerste dj-sets in de Wollewei nog alsof het gisteren was”, zegt programmator Yannick nostalgisch.

Voor iedere Balthazar en Used zijn er minstens 10 artiesten die het (nog) niet geschopt hebben tot de betere festivalpodia, maar wel al het potentieel van een rock ster tonen. Zo is kersvers De Nieuwe Lichting-finaliste Jueles geen onbekende voor het Sint-Niklase De Nest, deed het Koerselse Sons Of A Wanted Man hun release show in Club 9 en zijn Humo’s Rockrally-deelnemers Suncreek vaste JOC Ieper-gangers. Sound Track winnaar Niels Orens blijkt een favorietje te zijn uit Limburg met zowel De Serre als Plug-in die enkele tracks van hem selecteerden. "Om duimen en vingers bij af te likken", haalt De Serre haar lofzang boven. Het zou ons niet verbazen als we hem binnenkort op podia over heel Vlaanderen tegenkomen.

Lokaal = het nieuwe normaal

Het belang van laagdrempelige speelkansen is cruciaal voor de ontwikkeling van jonge muzikanten, die op hun beurt het kloppend hart zijn van onze rijke Belgische muzieksector. Zeker in de huidige context is het dus belangrijk om de deuren te openen voor lokale acts, of het nu voor een publiek van 20 of 20.000 man is.

Om een zo lokaal mogelijke viering van het Vlaams muzieklandschap te maken, cureerde het LIVE Netwerk per provincie een afspeellijst. Zoek “Formaat vzw” op op Spotify en tune in voor de Week van de Vlaams-Brabantse Muziek (gecureerd door Sojo), Week van de Limburgse Muziek (gecureerd door Club 9, Plug-in en De Serre), Week van de Antwerpse Muziek (gecureerd door Kavka en Wollewei), Week van de Oost-Vlaamse Muziek (gecureerd door De Nest en Kinky Star) en de Week van de West-Vlaamse Muziek (gecureerd door De Stroate, JOC Ieper, Asgaard en Bolwerk).

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op