Luidsprekers

Sterke vrouwen in het open jeugdwerk: Yasmina van JH 2050

10 mrt. 2022
Ontwerp zonder titel 16

Voor de Internationale Vrouwendag (08/03/2022) zetten we vrouwelijke jeugdwerkers in de kijker. Yasmina Tebsi werkt bij Jeugdhuis 2050, een van de eerstelijnswerkingen van Formaat. Als jongerenwelzijnswerker ondersteunt ze heel wat jonge meisjes. Ze deed voor ons haar boekje open over gelijke rechten in het jeugdwerk en daarbuiten.

Yasmina is jeugdwerker in Jeugdhuis 2050, een jeugdhuis centraal gelegen op Linkeroever tussen de sociale appartementsblokken. Na jobs als administratief medewerker en tramchauffeur, zag ze in dat ze met kinderen wilde werken. Na zich te informeren over vrijwilliger worden in een jeugdhuis, is ze er onmiddellijk aan begonnen. Ze heeft zich daarna verdiept in het jeugdwerk door Gezinswetenschappen te studeren. Na die studies belandde ze in het jeugdwerk als jongerenwijkwerker en ondertussen is ze kinderwerker. In JH 2050 werkt ze met kinderen tussen zes en twaalf jaar en dat doet ze met hart en ziel. “De kinderen die daar komen, beschouw ik als mijn eigen kinderen.”

Naast het administratieve gedeelte en de opvolging van het sociale netwerk van de buurt, volgt ze ook het welzijn van de kinderen op. “Om de kinderen van de buurt een aangenaam gevoel te geven, heb je passie nodig. Het vergt tijd om het vertrouwen van kinderen te winnen. Als je dat dan wint, voel je je echt thuis bij elkaar.”

Het vergt tijd om het vertrouwen van kinderen te winnen. Als je dat dan wint, voel je je echt thuis bij elkaar.

Yasmina had liever gehad dat de Vrouwendag niet bestond. “Dat zou bewijzen dat er geen verschillen zouden zijn tussen vrouwen en mannen, maar spijtig genoeg is dit wel nog steeds de realiteit.” Er bestaan nog veel ongelijkheden tussen man en vrouw in de wereld. Volgens Yasmina moeten we gebruik maken van de gelegenheid om gesprekken aan te gaan over onderwerpen zoals de loonkloof tussen man en vrouw, maar ook de verschillende rollen die een vrouw moet opnemen als bijvoorbeeld moeder, werkende vrouw en echtgenote. “Als vrouw moet je vechten voor je dromen, om iets te bereiken waar je trots op kunt zijn. Op Internationale Vrouwendag moeten we optimistische ideeën blijven creëren en aanmoedigen. We moeten vechten voor onze rechten en voor een gelijkere toekomst.”

Als vrouw moet je vechten voor je dromen, om iets te bereiken waar je trots op kunt zijn.

Er zijn veel kansen, maar ook uitdagingen in het open jeugdwerk wat de strijd voor gelijke rechten betreft. In JH 2050 hebben ze de kans om te investeren in en tijd te geven aan de meisjes binnen de werking. Jeugdwerkers kunnen deze meisjes ondersteunen bij hun weg naar autonomie en stabiliteit. Yasmina biedt zelf sociale en educatieve ondersteuning in het dagelijkse leven. “Het is vooral noodzakelijk om te weten hoe je de meisjes in moeilijke leefsituaties kunt motiveren om hun dromen waar te maken en gunstige oplossingen te vinden voor elke situatie.” Samen met collega’s probeert ze hen aan te moedigen om gebruik te maken van hulpbronnen en hun eigen autonomie. Een goede relatie met de meisjes is daarbij enorm belangrijk. Zo kan ze hen blijven motiveren en steunen waar nodig. “Ik, persoonlijk, probeer een voorbeeld te zijn door de gelijkwaardigheid tussen jongens en meisjes te blijven aanmoedigen.”

Het is vooral noodzakelijk om te weten hoe je de meisjes in moeilijke leefsituaties kunt motiveren om hun dromen waar te maken en gunstige oplossingen te vinden voor elke situatie.

Het feit dat jeugdwerkers er zijn voor de jongeren is een pluspunt voor hun schoolcarrière én sociale carrière. Dit geldt niet alleen voor meisjes, maar voor alle jongeren. Ze kunnen altijd bij jeugdwerkers terecht. Het zijn belangrijke tussenpersonen die hun de sociale steun geven die ze thuis soms missen. Jeugdwerk biedt jongeren ook de mogelijkheid om elkaar als voorbeeld te gebruiken. “Dit is een plek die het mogelijk maakt om van elkaar te leren”, aldus Yasmina.

Ze hoopt dat de kinderen en jongeren die ze bereikt hun kennis zullen doorgeven aan anderen die het nodig hebben en later ook de maatschappelijk kwetsbare situaties zullen blijven aankaarten. “Er is nog steeds veel werk aan de winkel en er moet nog veel geïnvesteerd worden in jongeren. Om dit allemaal te kunnen bereiken, moeten we als maatschappij, maar zeker ook de overheid, blijven investeren in jongeren zodat ze de nodige steun blijven krijgen.”

Er is nog steeds veel werk aan de winkel en er moet nog veel geïnvesteerd worden in jongeren.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op