Met Posküder Girls ontstond vorig jaar een nieuwe plek waar meisjes uit de omgeving van Sint-Amandsberg zichzelf kunnen uitleven. “Posküder is een plek voor ons, waar we de kans hebben om te ontspannen en een beetje vrij te zijn”, vertelt Sinem, die samen met een twintigtal meisjes deel uitmaakt van Posküder Girls.
“Posküder bestond al voordat we onze eigen meisjeswerking in het leven riepen”, legt Sinem uit. In het jeugdhuis, gelegen op een tiental minuutjes wandelen van Gent-Dampoort, kwamen vooral jongens samen. “’s Avonds, na school, kwamen ze hier bijvoorbeeld FIFA of tafelvoetbal spelen. Met de meisjes konden we hier eigenlijk enkel op vrijdagavond terecht, om samen te dansen bijvoorbeeld. Daar wilden we verandering in brengen.”
Sinem en haar vriendinnen wilden graag iets meer betekenen voor de meisjes in de buurt. “Op een gegeven moment dachten we: ‘Kijk, we willen ook een plek voor ons’, vertelt Sinem ons als we vragen hoe ze uiteindelijk een eigen werking konden opstarten. “We waren ontzettend blij toen we toestemming kregen om hier een aparte plek voor de meisjes van Posküder in te richten. Sinds de opening in oktober is Posküder Girls openbaar voor iedereen. We hebben een team, een logo en een eigen plaats. We hebben zelfs vestjes met ons logo kunnen regelen.”
Sinem merkt dat het initiatief een verschil maakt voor de jongeren in de buurt. “We zagen binnen onze eigen kring dat mensen gespannen rondliepen, worstelden met school … Ik ken de meeste meisjes van Posküder goed. Ik weet wat voor personen het zijn en hoe ze zich voelen. Als ze hier in Posküder zijn, kan ik zien dat ze echt zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen hier plezier hebben en tot rust komen. Even weg van thuis, weg van ouders, weg van de stress die school en corona met zich meebrengen.”
Als ze hier in Posküder zijn, kan ik zien dat ze echt zichzelf kunnen zijn.
Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zullen de meisjes bokslessen, zumbalessen en hiphop dans organiseren. Die activiteiten stonden al gepland toen Posküder Girls de deuren opende, maar een tweede lockdown schoof ze op de lange baan. “De suggesties voor de activiteiten kwamen van de groep zelf”, vertelt Sinem. “Niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde voorkeuren. We hebben als groep de mogelijkheden besproken en samen gekozen voor die activiteiten. Als we groeien of als we nieuwe mensen tegenkomen, kunnen we ervoor kiezen om ook andere activiteiten te beginnen organiseren.”
Posküder is in de eerste plaats een plek waar de leden gewoonweg zichzelf kunnen zijn. “We kunnen hier ’s avonds bijeenkomen om een beetje te babbelen of samen te eten. Hier zijn we vrij. Deze plek geeft ons de kans om positieve dingen te verspreiden, leeftijdsgenoten te helpen… Meisjes die thuis niet de kans hebben om te studeren, kunnen dat bijvoorbeeld ook hier doen. Niemand is hier de baas.”
- Tekst: Adriaan De Roover
- Foto's: Agathe Danon