Verkiezingen 2024

Jeugdhuis Sjatoo zegt waar het op staat

28 aug. 2024
Sjatoo

In aanloop naar de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 verzamelden de jongeren van JH Sjatoo, samen met hun jeugdraad, de wensen en noden van de jeugd in de gemeente.

Bestuurder Robbe Ongena schreef het uit in een helder prioriteitenlijstje en bezorgde het aan alle lokale partijen om hun programma te inspireren. Later dit jaar wordt er verder over gedebatteerd in hun lokale Debattle. We vroegen aan Robbe hoe dit memorandum tot stand kwam en wat hem bewoog om het te schrijven.

Robbe, zeg eens, waarom dit document?

Robbe Ongena: "Ik was wat aan de babbel geraakt met enkele politici die bij het Gala van de Gouden Leeuw waren (een prijsuitreiking show voor verdienstelijke jeugd, sporters, burgers). Zo kwam ik erachter dat veel lokale partijen aan hun partijprogramma zouden gaan schrijven. Dat leek mij de ideale kans om onze stem te laten horen."

Doen jullie dat vaker?

"We doen dat veel te weinig, vind ik. De jeugdraad is in onze gemeente nog te veel een bijeenkomst van alle jeugdverenigingen. Eigenlijk gaat het daar weinig over thema’s die voor alle jeugd belangrijk zijn, ondanks het feit dat de jeugdraad het enige verplichte adviesorgaan is.

Sinds de studiereis naar Montenegro met Formaat & Erasmus+ besef ik dat we in België, en al zeker in mijn gemeente Kalken/Laarne, te weinig politiserend advies bieden. Sinds begin dit jaar ben ik dat activistisch aspect gaan aanwakkeren in onze jeugdraad. Veel leden waren verbaasd over wat er eigenlijk allemaal mogelijk was."

Staan politici daarvoor open?

"Uiteraard moet je niet onbeleefd worden, maar op je strepen staan en aandacht vragen voor wat jongeren belangrijk vinden, is belangrijk. Wanneer je die houding aanneemt kan ik je verzekeren dat er veel politieke ogen naar je gericht worden. Het was alsof politici verschoten van wat er in hun Kalkense en Laarnse jeugd verscholen zit."

Hoe hebben jullie het aangepakt?

"We vonden het belangrijk om helder en compact te communiceren. Daarom is ons memorandum opgedeeld in acht thema’s (mentaal welzijn, vrije tijd en sport, educatie, klimaat, mobiliteit, veiligheid, infrastructuur en beleid/politiek). Onder elk thema vind je onze standpunten opgedeeld in hoge, middelmatige en lage prioriteit, al vallen de meeste punten onder de hoog en middelmatig (lacht)."

Hoe kwamen jullie tot die standpunten?

"Het moest allemaal redelijk snel gaan, omdat de partijen al vroeg begonnen te schrijven aan hun standpunten. Daarom werkten we veel digitaal. Zo maakten we een Miro-bord waar alle verenigingen met hun leidingploegen input konden geven. Bij ons jeugdhuis Sjatoo was er tijdens de bestuursvergadering veel animo om input te geven op de bevraging. Daarnaast delen we een korte online bevraging via het Instagramprofiel van de jeugdraad, via vraagstickers."

En nu? Klaar?

"Nee hoor! Intussen gingen we ook langs in de scholen van Kalken en Laarne om de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar vragen te stellen rond die thema’s uit het memorandum. Die input moet ons helpen in de organisatie van een Debattle in september. Het is nog niet 100% zeker of we een debat gaan organiseren, maar als we dat doen gaan we hen daar echt het vuur aan de schenen leggen! Toch is het zo dat we nu al resultaten zien van ons werk: zo komt de schoolbus eindelijk terug en werd het dak van de opslagloods van onze speelpleinwerkingen hersteld."

"Conclusie: het was zeker niet evident om inspraak en actie bij andere jeugdvrijwilligers en jeugdwerkers aan te wakkeren, zeker niet als het echt snel moet gaan. Toch zie je snel impact van je acties als je ze slim aanpakt en je boodschap goed verspreidt. De trein is in onze gemeente zeker en vast vertrokken!"

Het was alsof politici verschoten van wat er in hun Kalkense en Laarnse jeugd verscholen zit

Robbe
Bestuurder Jeugdhuis Sjatoo

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op