In Londerzeel gebeurt er elk jaar iets bijzonders: De Torenfeesten. Dit tweedaagse festival, volledig georganiseerd door vrijwilligers, toont hoe een jeugdhuis niet alleen een plek is voor jongeren, maar een hele gemeenschap kan samenbrengen. Wat maakt deze feesten zo bijzonder? En hoe krijgt een lokaal jeugdhuis het voor elkaar om zo’n evenement succesvol te organiseren? Pauline (voorzitter) en Jonas (oud-voorzitter / medeorganisator) geven je een kijkje achter de schermen.
We highlighten op deze pagina enkele delen. Bekijk het volledige artikel hieronder. Daarin staan hun ultieme tips om een lokaal festival te organiseren.
49 Jaar Impact
Jeugdhuis Onder De Toren (ODT) is al 49 jaar een vaste waarde in Londerzeel. Het jeugdhuis is een open plek voor jongeren en jeugdverenigingen, waar ze hun eigen ding kunnen doen. "Ons grootste evenement is De Torenfeesten", zegt Pauline, "en sinds twee jaar is het een tweedaags evenement."
In het jeugdhuis vinden niet enkel jongeren hun plek terug. Ook oud-bestuursleden blijven actief meehelpen tijdens De Torenfeesten. “Het leuke is dat je hen zelfs niet moet sturen. Ze komen gewoon eens kijken, pakken een Heras vast en helpen mee.” Zo slaan ze een brug tussen nieuwe en oude generaties.
Mix van lokaal talent en democratische prijzen
Wat de Torenfeesten echt onderscheidt van andere evenementen in de regio, is de focus op lokaal talent. "We organiseren een dj-contest waarvan de winnaars vrijdagavond mogen openen", legt Jonas uit. Op zaterdag is er een bredere programmering, waarbij lokaal talent wordt gekoppeld aan een bekende artiest, zoals vorig jaar Raymond van het Groenewoud en dit jaar De Mens.
De focus op lokaal talent is niet alleen fijn voor de artiest, het zorgt ook voor democratische prijzen. ‘De ticket- en drankprijzen bewust betaalbaar maken’ is volgens Pauline dan weer de kracht van het festival. Dit zorgt ervoor dat iedereen in Londerzeel kan meegenieten.
We zijn de lokale ondernemingen en middenstand heel dankbaar want zonder hun steun zoals sponsoring zouden we het financieel niet rond krijgen.
Samenwerking en steun: de sleutels tot succes
Een ander belangrijk onderdeel van De Torenfeesten is de samenwerking met lokale handelaars en sponsoring. “We zijn de lokale ondernemingen en middenstand heel dankbaar”, zegt Jonas, “want zonder hun steun zouden we het financieel niet rond krijgen.”
De betrokkenheid van de lokale gemeenschap gaat verder dan alleen financiële steun. Lokale verenigingen leveren ook praktische hulp. “Er zijn van die misschien onnozele samenwerkingen”, vertelt Jonas, “maar zij geven iets aan ons, wij geven iets aan hun terug.” Het lijkt erop dat de ‘Jongeren Adviesraad’, ook JAL genoemd, daar voor iets tussen zit.
Lokale steun maakt mee het verschil
In een tijd waarin de kloof tussen jongeren en politiek soms groot lijkt, is het inspirerend om te zien hoe Jeugdhuis ODT en het lokale bestuur deze kloof dichten. “Onze band met de dienst samenleving en de jeugdambtenaar is zeer goed”, vertelt Pauline, “Ze doen er alles aan om ons te ondersteunen, van het geven van advies tot het vinden van subsidies.”
Een pluim voor het bestuur hier, we kunnen de burgemeester of schepen bellen als dat nodig is. Dat is echt een grote meerwaarde. Er is geen angst om hen te contacteren.
Jeugdhuis ODT laat zien hoe geweldig het kan zijn als iedereen in de buurt samenwerkt. Door de hulp en inzet van alle vrijwilligers, bedrijven, verenigingen, inwoners en het lokale bestuur krijgt het jeugdhuis de kans om iets bijzonders te organiseren.