De sterk gestegen energieprijzen hebben een serieuze impact op de vaste kosten van een jeugdinitiatief. Besparen op energiekosten doe je vooral door er meer mee bezig te zijn.
Elektriciteit
Initiatieven die in het verleden de keuze maakten om groene stroom af te nemen bij de burgercoöperatie Ecopower, zijn over het algemeen de grote winnaar. Niet alleen financieel, ook qua duurzame keuze. Je koopt dan bovendien gegarandeerd stroom van hier.
Als je zelf alle stroom produceert voor jouw klanten dan ben je immers niet afhankelijk van de prijzen op de internationale markt. Gevolg is een vast tarief dat los staat van de grillen van de markt.
Je moet wel minstens een aandeel kopen. Voor het jaar 2020 werd een dividend van 4% goedgekeurd. In een burgercoöperatie ben je zelf medebezitter van windmolens en grote zonnepaneelinstallaties. ¨De kredietwaardigheid van Ecopower is zeer hoog (98/100).
Wie wil overschakelen van leverancier kan dit als onderneming slechts éénmaal per jaar, particulieren kunnen elk moment overschakelen.
Quick-wins
De grootste energieslurpers bevinden zich vaak in het kleinste kamertje. Zo is warm water op de toiletten een minder belangrijke voorziening. Het kan je honderden euro’s per jaar kosten. Afsluiten die Schell-kranen!
Heb je een secretariaat dan kan je best de temperatuur sterk beperken. De oplossing ligt in een klein infraroodpaneel dat je onder de bureau kleeft. Verbruik: 0,25 cent per dag. Meer info via vraaghet@formaat.be.
Energie-investeringen die renderen
Met de energieprijzen in het verleden was het zelden interessant om investeringen te doen. De terugverdientijd bedroeg immers vlug meer dan 50 jaar. Vaak veel langer dus dan de maximale leeftijd van jeugdlokalen.
Door de stijgende energieprijzen komt hier verandering in. Sommige investeringen gaan nu wel renderen. Zo kan een voorzetraam aan de binnenzijde niet alleen veel energie doen besparen, maar ook een oplossing betekenen voor geluidsoverdracht, m.a.w. dubbele winst.
Wist je dat je als niet-commerciële vzw een gratis energielening kan krijgen bij Vlaanderen? https://www.vlaanderen.be/energielening
Niet-commerciële rechtspersonen kunnen vanaf 2021 deze energielening renteloos gebruiken (intrestvoet van 0%).
Dit geldt o.a. voor dak- of zoldervloerisolatie, hoogrendementsglas (ook in deuren en poorten), muurisolatie, energiezuinig ventilatiesysteem type C of D, zuinige verwarmingsinstallatie (condensatieketel, pelletketel of -kachel,…), vervanging van lichtarmaturen en lampen.
Gezien men de volgende jaren een erg hoge inflatie voorspelt, betekent dit eigenlijk dat je elk jaar minder en minder moet afbetalen (in verhouding tot je omzet). Bij een jaarlijkse inflatie van 4% verdien je met een lening m.a.w. 4% per jaar. En je hebt minder energiekosten.
📸 Kunstvanger