Veiligheid & Preventie
Preventie

Gehoorschade

21 jan. 2022
PRIKBORD INSTA 2

Als je te lang aan te veel geluid wordt blootgesteld, riskeer je gehoorschade. Die kan tijdelijk zijn, maar ook voor altijd. Bescherm daarom niet alleen jezelf, maar ook de jongeren die naar je fuiven of concerten komen.

De kans dat je gehoorschade oploopt, wordt bepaald door twee dingen: hoe luid de muziek of het lawaai is en hoe lang je eraan wordt blootgesteld. Er bestaan richtlijnen die aangeven hoe lang per dag je je oren veilig kan blootstellen aan een bepaald volume geluid. Per 3 decibel dat het volume stijgt, halveert de veilige luistertijd:

  • Naar 75 decibel (bijvoorbeeld een elektrische mixer) mag je 8 uur per dag luisteren.

  • Naar 78 decibel (bijvoorbeeld een wasmachine) mag je 4 uur per dag luisteren.

  • Naar 81 decibel (iets luider dan een wekker of deurbel) mag je 2 uur per dag luisteren.

Het volume op feestjes kan oplopen tot meer dan 95 decibel. Je overschrijft dus duidelijk de veilige grens als je je oren niet beschermt. Eén concert of fuif met te luide muziek gaan kan genoeg zijn voor onherstelbare schade aan het gehoor.

  • Organisatoren moeten verplicht gratis oordopjes voorzien als het geluidsniveau een bepaalde grens overschrijdt. Deze grens is vastgesteld op 95 dB(A), gemeten over een kwartier. In de praktijk betekent dit dat gratis oordopjes verplicht zijn op de meeste concerten en sommige fuiven. Gratis oordopjes kunnen bij de Christelijke Mutualiteit (CM) aangevraagd worden.

  • Goedkope oordopjes bieden wel niet altijd goede bescherming. Je kiest beter voor oordopjes op maat met muziekfilter. Ze maken je je luisterervaring niet alleen veilig, maar zijn ook duurzaam en bewaren de geluidskwaliteit beter.

  • Als organisator respecteer je natuurlijk steeds de geluidsnormen.

  • Voorzie ook stiltezones waar je bezoekers en medewerkers hun oren even wat welverdiende rust kunnen geven en duid ze duidelijk aan.

  • Iedereen houdt best twee meter afstand van de speakers. Baken die daarom met hekken af. Daarnaast gebruik je beter wat meer speakers die je over de hele ruimte kan verspreiden. Zo kan je het volume zachter zetten zonder aan muziekbeleving in te boeten.

  • Informeer je bezoekers over het geluidsvolume en de bijhorende risico’s op gehoorschade.

Hoor je geluiden niet meer zoals ze moeten klinken? Suizen je oren of hoor je een fluittoon. Heb je last van een van de bovengenoemde symptomen? Ga dan zo snel mogelijk naar een neus-, keel- en oorarts. Wacht daar niet te lang mee! Anders riskeer je dat je gehoorschade niet meer te behandelen is.

Maak je je zorgen? Doe de Oorcheck en test jouw gehoor! Geen goede uitslag? Laat je gehoor verder onderzoeken bij de huisarts of audioloog.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op