Voor de controle van elektrische installaties en verwarmingstoestellen gelden andere regels dan voor huishoudelijke elektrische apparaten. We zetten de richtlijnen op een rijtje.
Controle van een niet-huishoudelijke elektrische installatie
Een niet-huishoudelijke elektrische installatie moet je laten controleren op de volgende momenten:
vóór je de installatie in gebruik neemt;
voor elke belangrijke wijziging aan of uitbreiding van de elektrische installatie;
om de vijf jaar voor alle andere elektrische installaties.
Meer info vind je in het volledige Algemeen Reglement op de elektrische installaties (boek 1).
Keuring van de mazouttank
Een ondergrondse mazouttank moet om de twee jaar een verplichte keuring krijgen. Bij particulieren is dat om de vijf jaar. Een bovengrondse mazouttank moet om de drie jaar een verplichte keuring krijgen. Particulieren hoeven een bovengrondse tank niet te laten controleren.
De mazouttank moet gecontroleerd worden door een reservoirtechnicus of milieudeskundige die erkend is door de Vlaamse overheid. De controleur zorgt voor een wettelijk conformiteitsattest en een groene dop.
In het Brusselse Gewest geldt er een andere regeling. Informeer bij je gemeentebestuur of er specifieke richtlijnen zijn.
Keuring van de verwarmingsketel
Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten om de twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets) moeten elk jaar een onderhoudsbeurt krijgen.
Voor verwarmingstoestellen met een vermogen dat lager is dan 20 kW is een regelmatig onderhoud wettelijk niet verplicht. Vaak heb je wel een onderhoudsbewijs nodig om aan de garantievoorwaarden van de fabrikant te voldoen.
Of je het nu verplicht bent of niet, een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is sowieso een goed idee. Op termijn kan het je heel wat voordelen opleveren:
Je verbetert het rendement van je ketel waardoor de energiekosten dalen en de ketel langer meegaat.
Je vermijdt herstellingskosten en storingen.
Je stoot minder schadelijke stoffen uit. Dat is niet alleen fijn voor je buren, maar ook goed voor het milieu!
Je bent in orde met je brandverzekering.
📸 Kunstvanger - Lennert Berx