Formaat wil nu en de komende jaren een inclusieve en diverse werkvloer bevorderen. We willen onze processen verbeteren om de organisatie meer divers en inclusiever te maken. Ons eerste D&I-rapport laat zien waar we nu staan, welke vooruitgang we tot nu toe hebben geboekt en hoe we een meer diverse en inclusieve omgeving willen creëren. 

Over wat gaat dit rapport?

Formaat wil nu en de komende jaren een inclusieve en diverse werkvloer bevorderen. Dit betekent dat we elk onderdeel van de loopbaan verbeteren, zoals het onthaal, personeelsgesprekken en de werkstructuren, zodat iedereen zich welkom voelt.

Diversiteit

Diversiteit bij Formaat gaat verder dan alleen etnische en culturele achtergronden; het omvat ook aspecten zoals geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, neurodiversiteit en lichamelijke of mentale beperkingen. We streven ernaar om een inclusieve werkomgeving te creëren waar elke identiteit en ervaring worden erkend en gewaardeerd. Dit vertaalt zich in beleid en voorzieningen zoals genderneutrale opties, flexibele werkuren voor religieuze feestdagen en aandacht voor neurodiverse behoeften.

Ook wil Formaat op termijn toegankelijker zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Zo bouwen we samen aan een werkplek waarin iedereen zich gesteund voelt om zichzelf te zijn.

Equity

Formaat streeft naar gelijkwaardigheid door iedereen eerlijke toegang tot kansen te geven, aangepast aan hun specifieke behoeften. In het gelijkekansenbeleid staat dit centraal, waarbij we niet alleen gelijke kansen willen bieden, maar ook rechtvaardige ondersteuning, zodat iedereen succesvol kan zijn. Om discriminatie te voorkomen, hebben we duidelijke richtlijnen en een veilige omgeving waarin men problemen kan melden. Door talentgericht te werken, krijgt elke medewerker de kans om vanuit eigen kracht bij te dragen. Formaat organiseert ook workshops en gesprekken om inclusie bespreekbaar te maken en werkt aan een beleid dat gelijkheid en respect bevordert.

Inclusie

Inclusie betekent bij Formaat dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht achtergrond, gender of identiteit. Formaat wil een werkplek waar alle verschillen worden erkend en gewaardeerd, zodat elke medewerker kan bijdragen vanuit hun eigen kracht en talent. Inclusief werken begint bij werving en selectie, met extra aandacht voor diverse achtergronden en aangepaste begeleiding voor nieuwe medewerkers. Teamleiders luisteren actief naar medewerkers en bevorderen een veilige sfeer waarin niemand aspecten van hun identiteit hoeft te verbergen. Via gesprekken, teamactiviteiten en duidelijke, inclusieve communicatie versterkt Formaat deze verbondenheid en een werkcultuur zonder drempels.

Belonging

Belonging, of het gevoel erbij te horen, betekent dat medewerkers zich geaccepteerd, gewaardeerd en verbonden voelen binnen Formaat. Dit houdt in dat iedereen zichzelf kan zijn, zonder aspecten van hun identiteit te moeten verbergen. Door gesprekken over diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en belonging (DEIB) te voeren en medewerkers actief te betrekken bij HR-initiatieven, groeit het begrip voor deze thema's en een gevoel van veiligheid. Leidinggevenden volgen trainingen om een open feedbackcultuur te creëren, die psychologische veiligheid versterkt. Formaat investeert ook in mentaal welzijn, biedt ondersteuning voor geestelijke gezondheid en wil drempels naar professionele hulp verlagen. Daarnaast blijven we alert op mogelijke blinde vlekken, zoals identiteit of neurodiversiteit, en organiseren we tevredenheidsenquêtes om een cultuur van belonging te blijven stimuleren.