Goed nieuws voor de jonge evenementorganisator! ikorganiseer.be, het platform voor jonge organisatoren van muziekevenementen, krijgt een offline luik: ikorganiseer● (uitgesproken als ikorganiseerpunt). Drie jeugdhuizen zetten als test de schouders onder dit initiatief, met het oog op een officiële lancering in 2025.
Deze nieuwe punten, opgezet door enthousiaste jeugdhuizen en Formaat vzw, staan klaar om jongeren een duw in de rug te geven. Hier krijgen ze tips, advies en persoonlijke begeleiding om hun plannen waar te maken.
Een avontuur met obstakels
Een muziekevenement organiseren is een interessante maar complexe onderneming. Veel jongeren worden geconfronteerd met uitdagingen zoals ingewikkelde regelgeving, veiligheidsvoorschriften en (financiële) risico’s. Daarbovenop komen praktische zaken zoals het vinden van geschikte locaties en het aantrekken van bezoekers. Hoewel de motivatie vaak groot is, weten velen gewoonweg niet waar te beginnen. Ze zoeken informatie bij vrienden, stadsloketten of online platforms, maar missen soms een centrale plek waar ze laagdrempelig, veilig kunnen experimenteren of concrete hulp krijgen. Daar komen de organiseerpunten in beeld!
We maken ruimte om te groeien, fouten te maken en vooral om unieke ervaringen te creëren.
Jongeren organiseren, punt
Uit de recente ledenbevraging van Formaat blijkt dat jeugdhuizen ondanks veranderende trends potentieel zien in live-muziek, feesten en vernieuwende muzikale concepten. Muziek is en blijft een essentieel onderdeel van jongerencultuur. Het biedt jongeren een manier om zich uit te drukken, zich sociaal te ontwikkelen en gelijkgestemden te ontmoeten.
Jeugdhuizen hebben de unieke mogelijkheid om deze kracht te benutten. Ze kunnen niet alleen in evenementen voorzien, maar ook jongeren helpen groeien als organisator en als persoon.
Jeugdhuizen als plaats voor experiment en verbinding
Met ikorganiseer.be zijn we op zoek gegaan naar mogelijke antwoorden op de noden die we opvangen. Elk ikorganiseer● beschikt over de infrastructuur en de materialen om jongeren te laten experimenteren en zichzelf te ontwikkelen als organisator. Het gaat niet alleen om het leren van technische en organisatorische vaardigheden, maar ook om het verbreden van het sociale netwerk en zichzelf persoonlijk te ontwikkelen.
Vanaf vandaag kunnen jongeren tot dertig jaar terecht in Comma (Brugge), Kinky Star (Gent) en De Vonk (Geel), de drie pilootlocaties van de nieuwe organiseerpunten. Deze jeugdhuizen bieden een veilige omgeving waar jongeren begeleid worden bij het organiseren van hun (eerste) muziekevenement. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreekt de jongere hun plannen met een beroepskracht, die samen met hen het concept aanscherpt en de ideeën omzet naar een haalbaar project.
We laten even de werkingen aan het woord over dit project:
"De Vonk moest geen keer nadenken over de vraag of we een fysiek organiseerpunt wilden worden. Feesten en concerten organiseren zit in het DNA van ons jeugdhuis. Met een open aanbod voor jonge organisatoren in de vorm van workshops of (live) podcasten doen we laagdrempelig en op maat aan kennisoverdracht.
Jongeren die in De Vonk willen organiseren, krijgen een startersbudget en coaching op maat om iets heel moois op te bouwen."
"Jeugd- en muziekcentrum Kinky Star is de plek waar jonge organisatoren hun wilde plannen tot leven kunnen brengen. Of het nu gaat om een concert, feestje of ander krankzinnig evenement. Van idee tot uitvoering, staan we klaar om hen te begeleiden in elke stap van het traject.
Dankzij het ikorganiseer● staat Jeugd- en muziekcentrum Kinky Star klaar om jonge organisatoren op een laagdrempelige manier te ondersteunen.
We maken ruimte om te groeien, fouten te maken en vooral om unieke ervaringen te creëren. Klaar om jouw plannen tot leven te brengen? Kom langs bij Kinky Star en zet samen met ons de eerste stap naar jouw eigen evenement!"
Organiseren met steun op maat
De begeleiding is op maat en bevat advies, praktische tools en het delen van een waardevol netwerk. Jongeren hebben steeds eigenaarschap over hun evenement, maar krijgen de steun die nodig is om hun project te realiseren en dat met minder risico’s. Zo groeien ze in hun rol als organisator terwijl ze ervaring opdoen in een veilige omgeving.
Jongeren die in De Vonk willen organiseren, krijgen een startersbudget en coaching op maat om iets heel moois op te bouwen.
Ook als een jongere ervoor kiest om geen eigen evenement op te zetten of om dit buiten een jeugdhuis te doen, blijft het belangrijk dat ze toegang hebben tot informatie en inspiratie. Daarom wordt er jaarlijks minstens één open vorming georganiseerd in het jeugdhuis. Tijdens deze sessie krijgen jongeren praktische tips, inzichten en een eerste kennismaking met wat het ikorganiseer● voor hen te bieden heeft. Zo kunnen ze ontdekken of dit iets voor hen is of zich voorbereiden op een mogelijk traject binnen de werking.
Jongeren krijgen ruimte voor veilig experiment, voor muziek, voor groei, voor zichzelf, voor elkaar. Jongeren organiseren, punt.