Voor vrijwilligers en professionals

Publik Gent

28 apr. 2023  /  Oost-Vlaanderen
DSC05445

Publik: Hét vormingsfestival van Formaat komt naar Oost-Vlaanderen. Aan alle jeugdwerkingen in Gent en omstreken... KOM AF!

PUBLIK 2023 04 save the date facebook omslagfoto 820x360

Een evenement waar je ondergedompeld wordt in alles waarrond open jeugdwerk draait. Samen met vrijwilligers, bestuursleden en beroepskrachten uit heel Vlaanderen en Brussel maken we er 48 onvergetelijke uren van. Zie het als een teambuilding, een moment om je eigen werking te versterken en andere te leren kennen.

Het aanbod tijdens Publik is divers: Er zullen vormingen, debatten en inspiratietalks zijn. Daarnaast maken we in het programma veel ruimte vrij voor ontmoeting, netwerk, uitwisseling en ontspanning. No worries: Hapjes, drankjes en muziek voorzien we voldoende!

Momenteel zijn de inschrijvingen nog gesloten. Zet 28|29|30 april in je agenda!

Publik 2022

Programma

Vrijdag 28/04

Bizondere jongeren: Ze zijn niet moeilijk, we denken soms dat ze moeilijk doen. Maatschappelijk kwetsbaar, wat is dat?! Hoe merk je dat op in het jeugdwerk?

Tijdens deze sessie staan we uitgebreid en op een interactieve manier stil bij veelvoorkomende gedragingen van kinderen en jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. We kijken naar de échte oorsprong en ontdekken hoe we hiermee zo correct mogelijk kunnen omgaan.

Gegeven door Bizon vzw

Inspiratie-alert!

Minus One, geeft jongeren de kans om hun kwaliteiten te laten floreren. Via verschillende projecten zetten ze in op de talenten en versterken ze de stem van jongeren. Ze stimuleren kritisch burgerschap en artistieke expressie, betrekken de buurt en zetten in op zaalverhuur. Van Meisjestijd, Open Huis tot Open Labs, je komt hier te weten hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen.

Gegeven door Esther, Minus One.

Wanneer zet je best in op video’s? Hoe maak je low-budget een aantrekkelijke video met je smartphone? Welke doelgroep bereik je op welke sociale media? Hoe en wanneer communiceer je op verschillende platformen?

Tijdens deze vorming krijg je tips & tricks mee om jullie (video)communicatie op te krikken en zelf bewust aan de slag te gaan met de weinige middelen die een werking soms heeft.

Gegeven door Jens, De Sortie

De interesse voor vindplaatsgericht werken groeit. Als jeugd(welzijns)werker moeten we de straat op gaan: plekken zoeken waar we onze doelgroepen kunnen vinden, aansluiting zoeken bij hun leefwereld, luisteren en motiveren.

Wat willen we daarmee bereiken? Welke vormen bestaan er en welke meerwaarde bieden ze het jeugdwerk? Hoe maak je een analyse van de lokale situatie? Hoe werk je via vindplaatsgericht werken aan structurele versterking van de deelname van kinderen en jongeren?

In deze vorming staan we stil bij wat vindplaatsgericht werken inhoudt, welke randvoorwaarden en uitdagingen er zijn en zoomen we in op praktijkverhalen.

Gegeven door Rikkert, Uit De Marge

Hallo generatie Alpha! Jongeren van vandaag en morgen leren swipen voordat ze leren tekenen. In deze sessie beschrijft Maarten Leyts de generatie kinderen geboren na 2010, de snel veranderende context waarin ze opgroeien en het marketing- en reclamelandschap richting peuters en kleuters.

TikTok, kidfluencers, Roblox, Minecraft, kidpreneurs. Generatie Alpha (2010-2025) is niet alleen je toekomstige vrijwilliger maar ook je toekomstige doelgroep. Ze zijn verbonden met de hele wereld, maar het is moeilijk om met hen in contact te komen. Een uitdaging en dus essentieel om ze te begrijpen.

Gegeven door Maarten, Trendwolves

Inspiratie-alert!

De Stroate is een jeugdcentrum dat hip hop ademt. Alle vormen van de hip hop cultuur brengen ze samen onder één dak. Hun aanbod bestaat uit vele workshops en evenementen. Denk aan rap, graffiti, beatbox, Dj’ing, battles.... Nog meer willen ze een veilige, open en toegankelijke ontmoetingsplaats zijn voor jongeren.

Gegeven door Siebrand, De Stroate

-Deze sessie is voor alle deelnemers van Publik toegankelijk-

Het NETWERK: maatschappelijke uitdagingen is een open netwerk voor jeugdwerkers die zich willen engageren om samen na te denken en actie te ondernemen, om in te zetten op belangrijke maatschappelijke uitdagingen die betrekking hebben op de leefwereld van jongeren. De focus van dit Netwerk ligt op het krijgen van omstaanderstraining.

Ben je ook wel eens getuige geweest van ongewenst gedrag? Wilde je reageren maar lukte het niet? Of had je geen idee hoe je moest tussenkomen? Dat is heel normaal. Toch kan je leren hoe je in situaties zoals pesten, intimidatie, discriminatie... kan optreden.

Tijdens een omstaanderstraining leer je een actieve bijstaander te zijn in verschillende contexten en bij verschillende vormen van ongewenst gedrag (denk aan racistische uitspraken of seksuele intimidatie). Je krijgt verschillende strategieën aangeleerd en zal deze inoefenen aan de hand van concrete casussen.

Tieners (12-16-jarigen) vinden we vaak een heel onbereikbare doelgroep. Ze zijn kinderactiviteiten ontgroeid maar nog te jong voor het reguliere aanbod van het jeugdhuis. Toch zijn ze zo belangrijk en verdienen ze aandacht van het jeugdwerk.

Hoe zet je een succesvolle tienerwerking op? Jeugdwerker Marlies komt vertellen hoe ze dat samen met haar vrijwilligers van jeugdhuis The Nooddle heeft gedaan. Lena komt haar verhaal aandikken met een portie interessante theorie.

Gegeven door Marlies, The Nooddle & Lena, Formaat vzw

Less is more? Niet in deze vorming. We gaan all out! Formattie Jelva neemt je mee in de wondere wereld van artistieke expressie.

We verdiepen ons in wat dit precies is, wisselen uit over bestaande projecten en gaan naar huis met bakken tips en tricks om jullie artistieke projecten naar dat hoger niveau te tillen. Klinkt dit wel erg inhoudelijk? Vrees niet! We gaan aan de slag met creatieve methodieken zodat het ook gewoon nog eens héél plezant is! Kortom, de beste 2 uur van je leven.

Gegeven door Jelva, Formaat vzw

Subsidies zijn een onmisbare financiële steun voor veel werkingen. Heb je ideeën of projecten maar weet je niet hoe je ze kan vertalen in een subsidiedossier?

In deze sessie leren we je hoe je je verhaal beknopt, relevant en impactvol maakt. Zaken zoals pitchen en je project overtuigend brengen zijn daar een onderdeel van.

Vrijdagavond

We gaan op jeugdhuizentocht: De route verklappen we nog niet, wel zullen jullie kennismaken met verschillende interessante Gentse werkingen. Een drankje erbij en gezellig babbelen maar!

Zaterdag 29/04

Hoe kan je je feest veiliger maken en wat kan je doen zodat iedereen zich er welkom voelt? In deze vorming krijg je praktische tips en tricks om veiliger en toegankelijker feest te vieren (met een focus op seksueel grensoverschrijdend gedrag)

We gaan dieper in op de betekenis van een safer space is en waarom het zo belangrijk is.

Gegeven door Ask for Consent vzw

'Pardon! vzw is een Gents feministisch collectief opgericht door enkele straffe mensen die zich stoorden aan de stereotypen in het klassieke vrouwenblad. Bij gebrek aan beter besloten ze om zelf een alternatief te maken. Sindsdien publiceren ze twee keer per jaar een gratis zine rond intersectioneel feminisme, waarvoor ze samenwerken met jonge Gentenaren, mét of zonder kunst-ervaring. Zines zijn kleine zelfgemaakte magazines rond een bepaald thema.

De ideale workshopsgevers dus als je artistieke uitbarstingen wil omzetten op papier. Kom meesurfen op hun can-do-attitude en maak tijdens deze workshop je eigen persoonlijk zine!

Gegeven door Pardon! vzw

Is het logo van jullie jeugdhuis tientallen jaren oud of spreekt de huisstijl het doelpubliek niet meer aan? Verdient het gewoon een welverdiende opfrisbeurt? Schrijf je dan in voor de sessie ‘visuele identiteit’.

Reda gaat samen met jullie op een creatieve manier op zoek naar een manier om jullie logo en merk van jullie organisatie net die extra touch te geven om het publiek aan te spreken. De focus van deze sessie ligt niet zozeer op een brok theorie. Wel zet hij actief in op het zoeken naar én het creëren van een succesvol logo en een passende huisstijl.

Gegeven door Reda AKA Red Le Rouge, content creator en grafisch ontwerper van The Difference en BX.Culture

Een barwerking runnen, draait om veel meer dan bezoekers voorzien van een drankje. Van prijsbepalingen, efficiënt kassabeheer tot vrijwilligers inzetten en stocktellingen.

Wat moet, mag en kan en wat net niet? Je komt het allemaal te weten in de sessie barbeheer done right.

Gegeven door Jonathan & Elmo, Formaat vzw

Zijn deze situaties herkenbaar?

  • Iemand is duidelijk dronken. Je weigert die persoon een nieuw pintje en er volgt een heftige discussie.
  • Afspraken rond straatlawaai en drankgebruik worden niet nageleefd door een medevrijwilliger.
  • Iemand heeft een glas teveel op en wil met de auto naar huis. Jullie houden de bezoeker tegen, waarop gevaarlijk gedrag volgt.
  • ...

Lastig of agressief gedrag in combinatie met alcohol kan voor uitdagende situaties zorgen. Hoe je als vrijwilliger daarmee omgaat, zie je in deze sessie!

Gegeven door Tumult vzw

Onrecht kent verschillende vormen. Je kan er in je persoonlijk leven mee geconfronteerd worden maar ook je werking kan onrecht ervaren: een verouderd subsidiereglement, geen of weinig erkenning, weinig verkeersveiligheid in de buurt…

We geven je inspiratie om hiermee om te gaan en hoe je het publiek maken van het onrecht kan gebruiken om invloed uit te oefenen. In deze sessie nemen we je mee in het concept politisering en hoe je je boodschap kracht bijzet door de juiste kanalen te gebruiken.

Gegeven door Joke & Valerie, Formaat vzw

Je hoort een verhaal van een jongere en weet niet hoe je moet reageren? Vraag je je af op je goed gehandeld hebt tijdens een moeilijk gesprek?

Als vrijwilliger of professional zijn situaties omtrent mentaal welzijn nooit ver weg. Toch ontbreken soms de gepaste tools om hiermee aan de slag te gaan. We staan stil bij de basishouding van de jeugdwerker, geven handvaten over hoe je gesprekken kan aanknopen over complexe thema’s . Ten slotte staan we stil bij hoe je hierbij je eigen grenzen niet uit het oog verliest.

Gegeven door Pont-On

Hoe begin je met het maken van bruikbare connecties? Wie zit en zou best in het netwerk van jouw jeugdhuis zitten? Hoe bouw je duurzame contacten op binnen je gemeente. Of misschien wil je een netwerk opbouwen met andere jeugdhuizen?

Dan is Publik en meer specifiek de sessie 'netwerken is versterken 'een mooie start!

Gegeven door Maxime, Formaat vzw

In deze sessie werken jullie samen een feestconcept en gepaste inkleding uit. Be prepared voor vuile handen en veel inspiratie!

In de voormiddag brainstormen we ons naar een feestconcept dat aanslaat. In de namiddag zorgen we ervoor dat Plek helemaal klaar staat voor het avondprogramma. Onze vrijwilliger Gaétane is een ster in het creatief én goedkoop inkleden van ruimtes. Haar eigen jeugdhuis Uzuz kreeg een prachtige zelfgemaakte muurschildering. Voor een vorig vormingsweekend van Formaat maakte ze samen met haar jeugdhuis een onderzeewereld from scratch.

Gegeven door Gaétane, Formaat vzw

Inspiratie-alert!

't Sock is een nieuw jeugdhuis in Wetteren. Gestart uit een vriendengroep, nu een gezellige vrijwilligersbende. Hoe ze dat voor elkaar kregen, vertellen ze in deze inspiratiesessie.

Gegeven door het bestuur, jeugdhuis 't Sock

Jouw jeugdhuis, een merk! Je zet het in de markt, je communiceert intern als extern, je hebt een imago, een website, social mediakanalen…

Graag hou je een positief beeld van je jeugdhuis, toch? In je werking kan er wel iets foutlopen. Hoe ga je hiermee om? Moet je jeugdhuis altijd zijn mening geven over de actualiteit? Waarover wel en niet? Welke impact heeft dat op je jeugdhuis als merk?

Tijdens deze sessie sta jij stil bij de impact die je posts hebben op je imago. Je ontdekt er het belang van een positief imago en wisselt uit over ervaringen met vrijwilligers van andere werkingen.

Gegeven door Ibrahim, Formaat vzw

Tijdens deze interactieve sessie ga je de uitdaging aan om je wereldbeeld te verbreden en interacties tussen jongeren en politie te verbeteren. In het eerste deel krijg je onder begeleiding van Diete Glas, medewerker jongerenpreventie bij stad Gent, verschillende interessante inzichten toegespeeld. Met die kennis ga je daarna in gesprek met vertegenwoordigers van de politiezone en jeugdwerkers uit Gent.

Een goed georganiseerd event vergt heel wat planning vooraf. Onze collega's van Ikorganiseer.be nemen je mee door hun checklist voor muziekevenementen. Daarin wordt voor jou op een rijtje gezet waar je allemaal wanneer aan moet denken. Eenmaal door alle knowhow brengen ze inspirerende verhalen van boeiende organisaties.

Gegeven door Maya & Ingmar, Ikorganiseer.be

Zaterdagavond

Zaterdag verplaatsen we ons naar Plek vzw. We maken er een muzikale avond van waar je je beste dansmoves kan bovenhalen.

Zondag 30/04

Als fantastische afsluiter van het weekend gaan we samen bootje varen op de Leie. Het perfecte moment om te reflecteren over het afgelopen weekend.

Wij voorzien een aperitiefje en zeer interessante historische feitjes over de jeugd in Gent. Wist je bijvoorbeeld dat de studentenverenigingen ooit het Gravensteen bezetten om te betogen tegen de verhoging van de bierprijzen? Van opkomen tegen onrecht gesproken!

Praktische informatie

WanneerStart: vrijdag 28 april 2023 - 12:30

Einde: zondag 30 april 2023 - 12:30

Liefst zien we jullie een heel weekend maar we zijn flexibel. Bij het inschrijven kan je aangeven als je niet de volledige 48 uren erbij bent.

Locatie

Casa Rosa vzw
Kammerstraat 22
9000 Gent

Overnachten

We zullen twee keer overnachten in Hostel De Draecke.

Prijs

COMBI*
Zonder overnachting 60
Met overnachting 90

*Kan je niet het hele weekend (vrijdag 12:00 - zondag 12:30)? Dan gelden onderstaande prijzen

Vrijdag (zonder overnachting)

20 euro

Vrijdag (met overnachting)

40 euro

Zaterdag (zonder overnachting)

28 euro

Zaterdag (met overnachting)

44 euro

Zondag

12 euro

Eten

Alle maaltijden en snacks zijn inbegrepen.


Annuleringsvoorwaarden
  • Tot zeven dagen voor de start kan je kosteloos annuleren.
  • Vanaf de zesde dag voor de start moet je 90 procent van de deelnameprijs betalen. Laat je niets weten of haak je tijdens af, dan betaal je de volledige deelnameprijs.
  • Bij gegronde redenen (sterfgeval, ziekte…) is je uitschrijving zonder kosten. Je bezorgt hiervoor bewijsstukken aan Formaat, ten laatste zeven dagen na je afwezigheid.

Annuleren doe je door een mailtje te sturen naar vorming@formaat.be of te bellen naar 03 226 40 83 (bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 10u00 - 16u00).

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op