Een jeugdhuis in het centrum van je dorp of wijk is vaak dé plek waar alles gebeurt en iedereen samenkomt. Maar laten we eerlijk zijn, zo’n plek goed onderhouden en verder ontwikkelen is niet altijd simpel. Het vraagt tijd, inzet en vaak veel financiële middelen. Een uitdagende opgave dus!
Daarom nodigen we je uit op het inspiratiemoment gemeenschapsinfrastructuur...
Tijdens dit event krijg je niet alleen inspiratie, maar ook praktische tips en tools om samen met partners uit je omgeving aan de slag te gaan. Van succesvolle samenwerkingen tot het vinden van de juiste middelen – wij helpen je op weg om je jeugdhuis futureproof te maken.
Planning
- 18u00: Welkom met een bord veggie spaghetti.
- 18u30: Optionele rondleiding door de Pastory: ontdek hoe de vzw de buurt samenbrengt, waarvoor de ruimtes worden gebruikt en hoe het proces verliep om tot deze gemeenschapsruimte te komen.
- 19u00: Twee sessies vol tips en interessante uitwisselingen
Keuzesessies
Blok 1: 19u00 20u00
Droomt je vereniging om een eigen lokaal te (ver)bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? In deze praktische vorming krijg je stap voor stap begeleiding om jouw lokaal project op de rails te zetten. Stam X en KLJ Sleidingen vertellen over hun gerealiseerde bouwplannen en hoe het allemaal begon. Van het zoeken naar de perfecte locatie tot het regelen van vergunningen, financiering en inrichting. Zij nemen je mee door alle belangrijke aspecten.
Het delen van ruimte biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. In deze vorming bespreken we hoe je samenwerkingsafspraken maakt die helder en duurzaam zijn, zodat je niet vast komt te zitten in onduidelijkheden en conflicten. Leer hoe je transparante afspraken maakt over het gebruik van gedeelde ruimtes en voorkom misverstanden. Zo creëer je een gedeelde ruimte waar iedereen zich thuis voelt!
Blok 2: 20u00 - 21u00
Officiële en minder officiële manieren om geld te vinden voor je (ver)bouwwerken. Op zoek naar middelen voor je (ver)bouwwerken? Tijdens deze infosessie vertelt De Ambrassade je over alle officiële subsidies als creatieve manieren om financiering te vinden. Van overheidssteun tot lokale initiatieven en crowdfunding, we laten zien hoe je geldstromen kunt aanboren die passen bij jouw project. Leer hoe je kansen vindt en benut, en geef jouw bouwplannen de financiële steun die ze nodig hebben!
Onderhandelen voor een eerlijk contract jouw weg naar duidelijke afspraken over onderhoud en beheer. Wil je sterk staan in je onderhandelingen met de gebouweigenaar? Dat is niet zo eenvoudig. In deze workshop vertellen Wouter Tournel (Stad Antwerpen) en Bob van Eeckhaut (KSA Berchemerburcht Oud-Berchem) je daarom hoe zij voor de site in gesprek zijn gegaan met alle stakeholders. Daarbij komt het hele proces aan bod; van aanleiding tot hoe ze een gemeenschappelijke visie en een contract hebben ontwikkeld die zo goed mogelijk de belangen van eigenaar naar alle stakeholders benoemt en beschermt. We gaan dieper in op essentiële afspraken rond onderhoud en beheer, zodat je met vertrouwen een duurzame samenwerking kan aangaan. Ontdek praktische tips om de juiste balans te vinden en voorkom verrassingen op lange termijn.
Praktische info
Wanneer? | Donderdag 28 november - 18u00 - 21u30 |
Waar? | Pastory Vzw Louis Schuermanstraat, Gent |
Prijs? | Gratis (zonder avondeten) 5 euro (met avondeten - spaghetti) |
Inschrijven? | Inschrijven doe je via de website van De Ambrassade |