Waar waren we gebleven?

Visietraject 2021-2022

20200828 The Panel Bubble door Mathénique Verbrugge 6

Open jeugdwerk en corona

In de periode 2020-2022 deed Formaat onderzoek naar de impact van corona op het open jeugdwerk. We stelden vragen, hielden focusgesprekken, vroegen cijfers op, zochten goede voorbeelden, … Dit allemaal met één hoofdvraag: wat leerden we uit deze crisis en hoe moeten we nu verder?

Open jeugdwerk heeft een bijzonder moeilijke periode achter de rug en zal ook de komende tijd nog lastige tijden kennen. De gevolgen van corona en de bijkomende maatregelen waren en zijn ernstig. Nu we eindelijk in het ‘Rijk der Vrijheid’ zijn terecht gekomen, is het tijd om de schade op te meten, oplossingen te bedenken en de blik stilaan terug op de (nabije) toekomst te richten. Want waar waren we ook alweer gebleven? En hoe gaan we verder?

De coronacrisis en bijbehorende maatregelen en lockdowns hebben heel wat gevolgen voor het open jeugdwerk. De belangrijkste resultaten groepeerden we in zes thema’s. Dit zijn thema's die elk de aandacht verdienen van de open jeugdwerkinitiatieven zelf, de overheid en Formaat.

Actiedag 29 september 2022

20220603 Actiedag Waar waren we gebleven facebook omslagfoto 851x315 2

De resultaten van ons uitgebreide onderzoek kan je per thema terugvinden onderaan deze pagina. Op 29/09/2022 rondden we onze onze onderzoeksfase af met niet zomaar een studiedag, maar een echte actiedag. Samen met jeugdambtenaren, professionals, vrijwilligers en partners uit het jeugdwerk gingen we aan de slag rond de thema's die er écht toe doen post-corona.

We belichtten inspirerende voorbeelden en gingen aan de slag met concrete werksessies en -methodes. Na deze dag gingen de deelnemers naar huis met:

  • meer inzicht
  • bakken inspiratie en voorbeelden
  • concrete acties voor sterker en meer open jeugdwerk

We trapten de dag af met een panelgesprek met enkele straffe gasten: Tinne Rombouts (Vlaams Parlementslid CD&V), Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), Jurgen Sprangers (directeur Bataljong), Esther Schelfhout (projectmedewerker Minus One) en Alexia Dhertoge (medewerker De Ressort). Om de interessante inhoud van het panelgesprek in kaart te brengen, schakelden we livetekenaar Danni Hoedemakers van Mensenmaat in. Ontdek hier haar indrukken en samenvatting van de startshow van de actiedag en het panelgesprek!

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op

Neem contact met ons op.

Wat is de impact van corona op jouw initiatief? Wil je graag het volledig onderzoeksrapport, heb je een inspirerend voorbeeld of wil je gewoon iets kwijt?

Jouw gegevens

Met het versturen van het contactformulier ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.