Aanbod & Activiteiten
Bovenlokaal jeugdwerk

Tools en ondersteuning

21 jan. 2022
ADBM Sessie 6 30102019 0013

Formaat helpt jeugdwerkers op heel wat manieren. We zetten graag op een rij wat we allemaal voor je kunnen betekenen.

Sinds 2019 is er een nieuw systeem om subsidieaanvragen in te dienen, KIOSK. Jeugdhuizen worden verwacht om een beleidsplan door te sturen voor vier jaar, waarvan de eerste twee concreet moeten uitgewerkt zijn. Met Formaat hebben we hier een specifiek vormingsaanbod voor opgestart. We hebben ook een paar handige documenten

  • Leidraad voor aanvraagformulieren: geeft je een beter beeld van wat de overheid hoopt te lezen én bevat heel wat tips voor een strakke begroting.

  • Sjabloon voor intentieverklaringen: kan je helemaal aanpassen naar jouw project en toekomstig partnerschap.

Helemaal klaar? Dan kan je je aanvraagdossier ook altijd laten nalezen. We geven feedback op de inhoud, de planning en de begroting. Op het einde kun je een dossier indienen met een sterk inhoudelijk verhaal, een naadloze planning en een begroting zonder foutjes. Interesse? Stuur je aanvraag in de weken voor de deadline dan zo volledig mogelijk naar sean.hendrickx@formaat.be.

Enkele maanden voor de deadline verspreidt de Afdeling Jeugd een afrekeningsdossier dat je moet invullen. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je in deze leidraad. Zodra de Afdeling Jeugd het nieuwe dossier publiceert, vind je (LINK) hier de laatste update.

Bij de afrekening verwacht de overheid een personeelsfiche met informatie over de tewerkstelling in functie van het bovenlokaal project. Ook daarvoor bestaat een leidraad. Zodra de Afdeling Jeugd een nieuwe versie van het document verspreidt, vind je (LINK) hier ook de laatste update.

Voor alle informatie over de afrekening: hou zowel de website van de Afdeling Jeugd als deze website in de gaten.

Een bovenlokaal project staat of valt met de projectmedewerker. Deze eindverantwoordelijke voor het project heeft specifieke kennis en vaardigheden en het is de kunst om uit alle sollicitanten in een aanwervingsprocedure de kandidaat te kiezen die niet alleen het beste profiel heeft, maar ook bij de werking van het jeugdhuis past.

Formaat ondersteunt jeugdhuizen die een projectmedewerker willen aanwerven op verschillende manieren:

  • Voor de sollicitatie: opstellen van een vacature, proeven voorbereiden, feedback op de aanwervingsproducedure…

  • Tijdens: advies geven als lid van de sollicitatiecommissie

  • Na: coachingsgesprekken met projectmedewerkers in hun eerste dagen (en daarna).

Wil je weten wat Formaat nog kan betekenen voor jou en je personeel? Check dan onze website voor meer info over ondersteuning bij werkgeverschap.

Komt er binnenkort een aanwerving aan of heb je andere vragen rond het werkgeverschap in de bovenlokale projecten? Geef gerust een seintje aan een Formaatmedewerker. Je vindt de contactgegevens van ons team op de website.

Formaat organiseert regelmatig specifieke vormingen voor jongeren, maar ook voor beroepskrachten die verantwoordelijkheid dragen voor een bovenlokaal project.

  • Beroepskrachten: af en toe ligt de focus op ondernemingszin, andere vormingen gaan over artistieke expressie of sociale cohesies. Op de website van Formaat vind je een overzicht van de komende vormingen.

  • Jongeren: op vraag van enkele jeugdhuizen vond in 2017 een vorming plaats waarin jongeren leerden hoe ze zelf artistieke workshops konden begeleiden. Ook met een focus op ondernemerszin worden regelmatig vormingen voor jongeren opgezet. Dat laatste gebeurt in samenwerking met Haven. Op de website van Formaat vind je een overzicht van de komende vormingen.

Daarnaast kunnen projectmedewerkers ook altijd van elkaar leren. Op Facebook kunnen ze elkaar vinden in een gesloten groep waar enkel zij toegang toe hebben. Je kunt er contactgegevens uitwisselen, van jezelf of van interessante workshopbegeleiders. Er passeren ook subsidietips, informatie over toonmomenten en tonnen inspiratie.Ben je projectmedewerker en wil je bij de groep komen? Geef ons een seintje of vraag meteen toegang via Facebook.

Naast de hulpmiddelen waarover je hierboven kan lezen, kun je ook nog rekenen op dit:

  • Dit rekenblad helpt je om je werkingsmiddelen te begroten, uit te voeren en af te rekenen. Je krijgt zo een beter zicht op je financiën en je loopt minder risico om een project af te sluiten met te veel of te weinig geld op de balans. Je hebt een account op Google Drive nodig om deze tool te gebruiken.

  • Met dit rekenblad kun je bij benadering je loonkosten berekenen. Vul de blauwe velden in het document in en je krijgt een goed idee. Als je een exacte berekening wil, raadt Formaat je aan om een simulatie te laten maken door jouw sociaal secretariaat. Om je loonkost bij benadering te berekenen stellen we deze tool ter beschikking. Vul de blauwe velden in.

Op onze website vind je een Q&A over de VIA-middelen. Dat is geld dat de overheid gebruikt om sociaal-cultureel werk te stimuleren. Maar wat betekent dat nu precies en hoe hou je er rekening mee in de planning en afrekening van jouw bovenlokaal project? Deze tool helpt je alvast om uit te rekenen hoeveel VIA-middelen je verwacht of hebt ontvangen.Zowel bij het aanvraag- als het afrekeningsformulier moet je dat aangeven.Het gebeurt vaak dat jeugdhuizen tot een paar duizend euro mislopen omdat ze niet helemaal weten hoe de vork in de steel zit. Als je dat wel weet, kan je het beschikbare budget aan personeelskosten optimaal besteden aan straffe beroepskrachten.

Met specifieke vragen over artistieke expressie en ondernemerszin kun je terecht bij Jelva Van Vooren via jelva.vanvooren@formaat.be.

Met specifieke vragen over sociale cohesie kun je terecht bij Thomas Vancoppenolle via thomas.vancoppenolle@formaat.be.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op