Voor vrijwilligers en professionals

Jaarrekening opmaken: Al gedacht aan een verificateur?

DSC00943

Werk je met Assist? Dan kan je vanaf nu rekenen op een verificateur van Formaat. Dat is iemand die veel ervaring heeft met boekhouden binnen Assist. Die maakt opmerkingen, stelt vragen en geeft advies bij jullie jaarrekening.

Een kleine vzw is niet verplicht een commissaris aan te duiden. Toch is het krijgen van hulp bij de opmaak van de jaarrekening mooi meegenomen. Het vermindert de aansprakelijkheid van bestuurders en vermijdt problemen met de algemene vergadering die de jaarrekening afkeurt.

Januari betekent voor bijna alle vzw’s een jaarrekening opmaken en bespreken op het bestuursorgaan. Dan volgt de algemene vergadering en leg je de jaarrekening ter goedkeuring voor. Die jaarrekening bezorg je aan de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

Voor de verificateur:

  • betaal je een bijdrage van 50 euro; (Dit dekt de vrijwilligersvergoeding van je begeleider en de administratieve tijdsbesteding)
  • doe je een aanvraag minstens 1 maand voor de algemene vergadering;
  • stuur je het ontwerp van de jaarrekening mee bij de aanvraag (of tenminste je eerste aanzet);
  • krijg je een vragenlijst op basis waarvan een kwalitatief advies wordt opgemaakt.
  • Ter plaatse langskomen
  • De rekeningen (of facturen) controleren op correctheid. Deze controle dient te gebeuren door het bestuur zelf.
  • Controle doen op andere vzw-verplichtingen
Je blijft zelf verantwoordelijk

De verificateur is niet rechtelijk verantwoordelijk. Die moet het doen met de informatie die geleverd wordt door het bestuur. De verificateur levert enkel een document af voor intern gebruik.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op