Voor professionals

Leerdag ervaren jeugdwerkers: groeien als professional

19 okt. 2023
IMG 20220623 111648 745 1

Formaat, De Ambrassade en JES slaan de handen in elkaar en zette afgelopen werkjaar een krachtig traject op voor ervaren jeugdwerkers. De coachingsdag ging reeds door in mei. De leerdagen vormen het slotstuk van het traject 2023.

Leerdag 1 (19 oktober 2023) gaat over “groeien als professional in het jeugdwerk”. In de voormiddag nodigen we twee experten uit die, elk vanuit een ander perspectief, het zullen hebben over de thema’s: persoonlijke ontwikkeling, werkstress, burn-out, werkgeluk en motivatie.

 • Ama Kassi is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, departement psychologie. Haar onderzoek focust op het identificeren van elementen die raciale ongelijkheden in de gezondheidszorg kunnen verklaren. Verder is ze werkzaam als klinisch psycholoog bij Praktijk 50 in Lokeren en is ze actief bij jeugdwelzijnsorganisatie Young Fenix waar ze jongeren ondersteunt in hun mentaal welzijn. Als freelance onderzoeker geeft ze regelmatig lezingen en is ze inclusie & diversiteit consultant voor bedrijven.
 • Marjolein Mollet is HR-directeur bij VDS vzw en trainer/consultant bij Insight//Outside. Met een diploma sociaal-cultureel werk startte ze bij VDS op als coach van vrijwilligers. Gebeten door human resources en leiderschap schoolde ze zich bij in human resource management. Vandag heeft ze de leiding over 30 personeelsleden en 300 vrijwilligers.

Met de nieuwe inzichten uit de voormiddag sluit je in de namiddag aan bij verschillende gesprekstafels. Je wisselt uit over groeien als professional in het jeugdwerk met aandacht voor je eigen grenzen. Het doel is om te werken naar concrete acties die je kan toepassen in je dagelijkse praktijk en functioneren als jeugdwerker.

Wat kan je verwachten?

 • reflecteer over jezelf als jeugdwerker
 • ontdek je leerkansen
 • verdiep jezelf in de nodige thema’s
 • Zet jezelf aan tot actie

Doelgroep
Deze leerdag is voor jeugdwerkers die minimum 2 jaar professioneel werkzaam zijn in een jeugdwerkorganisatie én goesting hebben om hun eigen leerproces in handen te nemen. Welk profiel of van welke organisatie je bent is minder van belang. We zetten de kracht van diversiteit in door een mix te maken van verschillende jeugdwerkvormen.
Mogelijks herken je jezelf wel in één van deze profielen:

 • Je bent werkzaam als professionele jeugdwerker in een jeugdhuis of andere vorm van open jeugdwerk. Je begeleidt hier vrijwilligers en/of collega’s in de organisatie van het jeugdwerkinitiatief of werkt gericht projecten uit met jongeren.
 • Je bent werkzaam in één van de 100 Vlaams jeugdverenigingen. Je begeleidt of ondersteunt hier groepen vrijwilligers, jongeren of jeugdwerkers, je bent verantwoordelijk voor de (kader)vorming of geeft zelf regelmatig vormingen.
 • Je bent werkzaam als jeugdwerker in stedelijk gebied. Je begeleidt jongeren individueel of in groep.

Praktische Informatie

WanneerDonderdag 19 oktober 2023
09u30 - 16u30
WaarVlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw
Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen
Prijs70 euro
Inschrijven

Inschrijven kan via De Ambrassade


Trainers

Thomas Vancoppenolle
Open jeugdwerkondersteuner bij Formaat met focus op sociale cohesie en maatschappelijke uitdagingen in het jeugdwerk.

Magaly Dezutter
Open jeugdwerkondersteuner bij Formaat met focus op vorming en coaching.

Lisa Franken
Medewerker jeugdwerkondersteuning bij De Ambrassade met focus ondersteuning vrijwilligers & professionele jeugdwerkers.

Simon Standaert
Medewerker bij JES – Verantwoordelijke voor JES Academy.

VRAGEN?
Magaly Dezutter (magaly.dezutter@formaat.be, 0484 68 85 00)
Thomas Vancoppenolle (thomas.vancoppenolle@formaat.be, 0495 92 30 63)

Er zijn weinig tot geen mogelijkheden voor ervaren jeugdwerkers om zich blijvend verder te ontwikkelen. Zowel in onze eigen jeugdwerksector als in het hoger onderwijs ontbreekt er een aanbod voor ervaren jeugdwerkers om een intensievere opleiding te volgen die hun professionele kwaliteiten kan versterken. Met deze samenwerking willen daar verandering in brengen. Ons doel is om een duurzame opleiding voor ervaren jeugdwerkers op te starten.

We zijn ervan overtuigd dat we hiermee:

 • Jeugdwerkers sterker maken en hun handvaten geven om kwaliteitsvol en duurzaam hun job uit te oefenen. De jeugdwerksector zelf sterker maken door de kwaliteit van jeugdwerkers te versterken.
 • Jeugdwerk een grotere erkenning te geven, in het bijzonder de erkenning van het beroep als jeugdwerker.
 • De kracht van diversiteit gebruiken door verschillende profielen van jeugdwerkers en vormen van jeugdwerk bij elkaar te brengen en van elkaar te leren.
 • De samenwerking en verbinding versterken tussen jeugdwerkorganisaties.


Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op