Voor professionals

Dag van de beroepskracht 2022

15 dec. 2022
20211125 Dag van de beroepskracht Roeselare Valerie Vonck 19

Op 15 en 16 december 2022 organiseert Formaat naar jaarlijkse gewoonte de dag van de beroepskracht.

Beroepskrachten in jeugdhuizen,

Dat zijn duizendpoten, manusjes-van-alles, crisismanagers, en uiteraard jeugdwerkers in hart en nieren.

Op 15 en 16 december zetten we jullie graag in de bloemetjes.

Tijdens deze 2 dagen dompelen we jullie onder in interessante vormingen, uitwissel-momentjes, toffe sfeermomenten en ontspannende dankjewels!

Dit alles gaat dit jaar door in Sleep-inn bij JES. Je kiest zelf of je blijft voor het avondprogramma en de overnachting. Formaat zorgt voor de gezellige sfeer en jullie kunnen ontspannen of naar hartenlust uitwisselen.

Kortom, we hopen jullie allen te mogen ontvangen en er samen een topeditie van te maken! Bij je inschrijving kan je alvast een thema kiezen waarin je interesse hebt.

Zien we je daar? Inschrijven is mogelijk vanaf nu!

Donderdag 15 december

Vrijdag 16 december

09u30 onthaal

10u30 sessieblok 1:

 • Vrijwilligers werven
 • Energiecrisis
 • Organisatiestructuur- en cultuur

12u30 lunch

13u30 sessieblok 2:

 • VZW analfabetisme
 • Business Model Canvas
 • Verbindend communiceren

17u00 slotmoment

18u30 avondeten

19u30 avondprogramma

» mogelijkheid tot overnachting

08u00 ontbijt

10u30 sessieblok 1:

 • Internationale uitwisseling organiseren
 • Organiseren van je eigen werk
 • Alcohol- en drugbeleid

12u30 lunch

13u30 sessieblok 2:

 • Coachingsvaardigheden
 • Mentaal welzijn op het werk
 • Safer spaces op events (Netwerk Maatschappelijke Uitdagingen)

16u30 slotmomentInhoud sessies

In deze sessie nemen Fatima en Thomas jullie mee in de wereld van vrijwilligers. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? [Jambers knipoog] Met de nodige theoretische onderbouwing analyseren we samen hoe jouw werking nog beter kan omgaan met vrijwilligers. Zo komen we tot concrete acties waar je in je eigen context mee aan de slag kan.

De energieprijzen blijven ontzettend hoog en zetten extra financiële druk op kleine organisaties, en dat in tijden van inflatie en loonindexeringen. Ook op lange termijn blijft energie-efficiëntie belangrijk. In deze intervisie delen we het probleem op in kleine stukken en bespreken we samen wat we kunnen doen op korte en lange termijn, maar ook zotte ideeën zijn welkom. Je gaat terug naar je organisatie met een driedelig actieplan. Sean van Formaat begeleidt deze intervisie.

Wil je de structuur van je organisatie onder de loep nemen? Dieter, coördinator van Trix neemt je mee in de wondere wereld van organisatiestructuren. Hij legt het belang uit van te praten over je eigen organisatiestructuur, en gaat samen met jullie op pad om toe te werken naar een meer horizontaal gestructureerde organisatie.

De procedure lidmaatschap en de verkiezing van het bestuur is vaak minder goed geregeld in statuten. Hoe neemt een bestuur geldig beslissingen? En heeft elke bestuurder wel stemrecht in de AV? Je komt meer te weten over zaken als de overschrijdende duurtijd mandaat en de gevolgen. Onze wandelende encyclopedie Jos neemt je mee in de wondere wereld van vzw wetgeving.

Op zoek naar dé ideale tool om ondernemende jongeren hun business plan te laten uitwerken en structureren? Dan is deze sessie iets voor jou. Het Business model Canvas is dé methodiek om jongeren te coachen in het uitwerken van hun straffe ondernemingsideeën.

Verbindend communiceren wordt soms gezien als een methode. Voor Beradette Gysels, trainer en coach in verbindend communiceren is het echter "a way of life": leren kijken, luisteren, handelen vanuit je behoeften. Zodat er ruimte ontstaat om ook connectie te maken met de noden van anderen, zonder die te willen overnemen, op te lossen of te minimaliseren bijvoorbeeld. Aanwezig zijn in dat wat de ander nodig heeft, daar zit de kracht en de verbinding. We groeien hierin naarmate, in verbinding staan met onze eigen noden evolueert. In deze initiatie laat Bernadette jullie via oefeningen/ervaringen proeven van een vernieuwde kijk op jezelf en de anderen.

Zin om uit te breken, alle registers open te trekken en met je organisatie internationaal te gaan? Jint maakt je graag wegwijs in de mogelijkheden van Erasmus+ Jeugd, het European Solidarity Corps en Bel'J. Kom luisteren naar wat deze programma's voor jou kunnen betekenen: internationaal ontmoeten of lokaal solidair zijn, Europees of binnen België.

Heb jij regelmatig het gevoel dat de to do's jou overstelpen en dat je het bos door de bomen niet meer ziet? Wil je meer ruimte creëren voor wat er echt toe doet, namelijk werken met jongeren? Kom dan naar de sessie "leren organiseren van je werk". Valerie en Magaly van Formaat reiken tips en tools aan om rust en orde in je takenpakket, je agenda en bijgevolg ook je hoofd te creëren. Belangrijk voor jou als deelnemer is dat je een zicht hebt op wat je doet en wat je tijdsinvestering in bepaalde taken is. Breng dit mee naar de sessie!

Het jeugdwerk speelt een belangrijke rol in de organisatie van vrijetijdsbesteding, waar genieten, vrienden maken, gezellig samen zijn en uitgaan dikwijls een belangrijke rol innemen. Maar hoe ga je om met de aanwezigheid van alcohol of andere drugs tijdens activiteiten? Hoe voorkom je incidenten en wat met aansprakelijkheid? Hoe kan je bezorgdheid uiten en over dit thema in gesprek gaan? Tijdens deze workshop bespreken we het belang van het maken van goede afspraken, hoe je als vereniging over dit thema kan communiceren en hoe je grenzen kan stellen. We denken samen na hoe je dit zelf kan toepassen in je eigen organisatie, en zo jongeren sterker maakt rond dit thema.

Conflicten tussen vrijwilligers oplossen, feedback geven, vrijwilligers coachen... Een jeugdwerker in een jeugdhuis moet een krak zijn in communicatie. Jelle van jeugdhuis Lavado is zo'n krak. Hij richtte een eigen coachingsbedrijf op én komt jullie de basisprincipes aanleren.

“Hoe gaat het met jou?” Het is een vraag die we vaak stellen of krijgen, maar wanneer heb je ze het laatst tot jezelf gericht? Nochtans is het de sleutel tot grip op je eigen leven: hoe gaat het? Wat maakt je blij? Wat kost je energie? In deze sessie bekijken we samen wat je kan doen om je mentale gezondheid te monitoren én te boosten. Want je kan maar voor anderen zorgen als je zelf goed in je vel zit.

"Nacht" is de naam van het tijdelijke clubconcept dat sinds 2018 inzet op kwalitatief nachtleven in STELPLAATS Leuven. Waar de focus die eerste twee jaar lag op het bewaren van het gebouw (STELPLAATS is gelegen in een oude garage van De Lijn), verschoof die focus tijdens en na de coronapandemie naar het publiek.

Hoe kunnen we als team zorgen voor een veilige, inclusieve feestomgeving? Welke concrete stappen hebben we intussen genomen? En waar kunnen we nog verbeteren? En hoe kan jouw organisatie hiermee aan de slag?

Praktische informatie

Wanneer 15 en 16 december 2022
Locatie JES Sleep Inn : Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel
Prijs €50 / dag + €40 / overnachting
Voor wie Professionals in het open jeugdwerk


Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op