Voor professionals

Actiedag Waar waren we gebleven? Open jeugdwerk en corona

29 sep. 2022  /  Antwerpen
20211125 Dag van de beroepskracht Roeselare Valerie Vonck 60

Aan de slag met resultaten uit een tweejarig onderzoek.

2020-2021 betekende twee jaren ploeteren voor het open jeugdwerk. Formaat onderzocht de impact van het coronavirus en de coronamaatregelen op open jeugdwerkinitiatieven. Deze zomer communiceren we de belangrijkste resultaten uit ons onderzoek. Op de actiedag van 29 september kijken we hoe we met die kennis aan de slag kunnen gaan.

Na deze dag ga je naar huis met:

  • meer inzicht
  • bakken inspiratie en voorbeelden
  • concrete acties voor sterker en meer open jeugdwerk

Programma

9u00Onthaal
9u30Startshow
11u00Verdiepende inspiratiesessies
12u30Lunch
13u45Werksessies
16u00Slotshow
16u30Receptie

Inhoud inspiratiesessies

In deze sessies inspireren we je met goede voorbeelden uit de praktijk.

Twee jaar lang waren open jeugdwerkinitiatieven meer gesloten dan open. En dat heeft in veel werkingen gevolgen gehad voor het werven en betrekken van vrijwilligers. Hoe zorg je ervoor dat je ook na een crisis weer enthousiaste vrijwilligers aantrekt? Verschillende open jeugdwerkinitiatieven inspireren je met hun goede voorbeelden.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals

Open jeugdwerk en de lokale overheid: ze kunnen niet zonder elkaar. Investeren in een goede relatie is dan ook geen overbodige luxe. In deze sessie ontdek je wat sterke samenwerkingen kenmerkt en hoe je daar samen voor kan zorgen. We laten een open jeugdwerkinitiatief en hun lokale overheid aan het woord over hun samenwerking.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Tijdens corona werd het nog maar eens bevestigd: ook in open jeugdwerk is het belangrijk om in te zetten op het (mentaal) welzijn van jongeren. Voor deze sessie nodigen we jeugddienst, OverKophuis en jeugdhuis PAND uit Genk uit. Deze initiatieven werken in één gebouw met jongeren aan een deels overlappend programma. Via hun verhalen kom je meer te weten over werkende recepten, valkuilen, gedeelde ervaringen en lopende vragen. Uit het leven gegrepen!

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Kom uit je kot! Hoewel we de afgelopen twee jaar vooral in ons kot bleven, gingen er ook open jeugdwerkinitiatieven de straat op om jongeren te bereiken. Outreachend werken is een manier om nieuwe groepen aan te kunnen spreken. Hoe dat in zijn werk gaat? In deze sessie kom je er alles over te weten.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Niet alleen in België werd open jeugdwerk geconfronteerd met uitdagingen in de coronacrisis. Ook in Finland liet de pandemie zijn sporen na bij jongeren en het open jeugdwerk. De Finnish Youth Association deelt inzichten, uitdagingen maar ook oplossingen na twee jaar (over)leven met corona. Laat je inspireren over de grenzen heen!

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals

Inhoud werksessies

In deze sessies geven we je tips en tricks om zelf (meteen) aan de slag te gaan.

Een sterk vrijwilligersbeleid stopt niet na het vinden van vrijwilligers. Hoe zorg je voor enthousiaste en tevreden vrijwilligers? Formaat ontwikkelde hiervoor een uitgebreide kapstok. In deze werksessie doen we je uit de doeken hoe je daarmee aan de slag gaat in je open jeugdwerkinitiatief of je gemeente.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals

Welzijn is een belangrijk thema. Veel open jeugdwerkinitiatieven willen hier graag (meer) rond werken, of krijgen de vraag van hun lokaal bestuur om hier meer op in te zetten. Hoe pas je welzijn toe in je eigen werking? In deze sessie geven we je tips en tricks om zelf in te zetten.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Formaat gelooft sterk in het professionaliseren van open jeugdwerk. Waarom is het belangrijk om hierop in te zetten? En hoe pak je dat aan als gemeente of open jeugdwerkorganisatie? We leggen je haarfijn uit welke voordelen professionalisering heeft en geven handvatten mee om hiermee aan de slag te gaan.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Open jeugdwerk is continu in beweging en aan verandering onderhevig, zeker in coronatijden. Ook de plekken waar het in gevormd wordt (jeugdhuizen, jeugdcentra, maar ook op de pleintjes en in de openbare ruimte) zijn al lang niet meer dezelfde als tien jaar geleden. Vaak genoeg is het subsidiekader waarmee ze ondersteund horen te worden dat wel nog.

In deze sessie presenteren we een blauwdruk voor een werkbaar subsidiekader voor jouw gemeente en/of initiatief, en detecteren we de eerste aan te pakken punten in je bestaande reglement.

Meest interessant voor: lokale jeugdambtenaren

Kwalitatieve infrastructuur is belangrijk voor open jeugdwerk. Toch huizen veel open jeugdwerkinitiatieven in gebouwen die wel wat opfrissing kunnen gebruiken. Hoe start je een bouwdossier op met je initiatief? Waar moet je zeker aan denken? En hoe vind je middelen? Na deze sessie weet je er alles over.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals

De coronacrisis grijpt overal specifiek en anders in. We laten op deze actiedag expliciet ruimte voor jullie om vraagstukken aan elkaar voor te leggen en hieruit te leren. Jullie brengen de inhoud, wij faciliteren.

Meest interessant voor: jeugdwerkprofessionals en lokale jeugdambtenaren

Praktische informatie

WanneerDonderdag 29 september 2022

9u30 tot 17u30

LocatieZomerfabriek, Minkelersstraat 2, Berchem (Antwerpen)
PrijsNormale prijs: 60 euro
Leden van Formaat: 40 euro
Voor wieLokale ambtenaren en beleidsmakers, professionals in het open jeugdwerk


Vervoer

De Zomerfabriek is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Antwerpen Berchem is het ongeveer 14 minuten wandelen naar de Zomerfabriek.

Kom je met de auto? Je kan je auto parkeren op de parking aan de Vlijtstraat. Je betaalt hier wel parkeerkosten.

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op